Blockchainový projekt, ktorý prerazil v zelenej energii

Veterný park v Rakúsku. Ilustračné foto: TASR/Daniel Veselský Veterný park v Rakúsku. Ilustračné foto: Daniel Veselský/TASR

Možno si pamätáte časy zhruba pred piatimi rokmi, keď krypto bolo retro a témou dňa bol blockchain. Každá poriadna korporácia mala aspoň jeden blockchainový projekt, ideálne celý výskumný tím. Do blockchainov sa pchali všemožné intrafiremné databázy, registre či transakcie.

Časom prišlo vytriezvenie. Blockchain má jednu zásadnú výhodu a jednu zásadnú nevýhodu. Tou výhodou je decentralizácia, teda niečo, čo firemná databáza s jasne určenou štruktúrou práv a prístupov takmer nikdy nepotrebuje. Nevýhodou je ťažkopádnosť a náročnosť na virtuálny priestor. Inými slovami, Excel vyrieši 99 percent korporátnych potrieb lepšie ako blockchain.

Aj preto po prvotnom boome ostali blockchainové riešenia široko zastúpené prakticky len v jednom sektore – financiách. De-fi (decentralized finance) sa naďalej sľubne rozvíja. V ostatných sektoroch však musíme hľadať s lupou.

Nájdu sa však výnimky. Austrálsky projekt Power Ledger vznikol v roku 2017. Jeho cieľom je robiť decentralizované zúčtovanie medzi spotrebiteľmi a výrobcami elektriny z obnoviteľných zdrojov. A to nielen na úrovni väčších celkov, ale aj v rámci mikrosietí, na úrovni mestskej štvrte alebo dokonca bytového domu. Dosahuje to pomocou dvoch blockchainových vrstiev, kde tokeny Sparkz reprezentujú jednotky elektriny a tokeny POWR (oba postavené na infraštruktúre Ethereum) umožňujú prístup do systému. Takýto systém umožňuje predávať „certifikovanú“ zelenú elektrinu, pretože každá megawatthodina je dohľadateľná v blockchaine.

Power Ledger postupne získal pre spoluprácu energetické firmy, ako Origin Energy (Australia), Tech Mahindra (India) a Vector Energy (Nový Zéland). V súčasnosti má vyše 30 klientov v 12 krajinách. Jedným z nich je napríklad španielska komunita Almócita (180 obyvateľov), kde slúži na zúčtovanie výroby a spotreby elektriny zo solárnych panelov a batérií.

Aj tu však platí, že sa žiadna revolúcia vo svete energetiky nekonala. Po cenovom ošiali okolo roka 2018, keď jeden POWR token stál takmer dva doláre a trhová kapitalizácia presahovala 600 miliónov dolárov, sa ich hodnota v priebehu niekoľkých rokov prepadla na úroveň zopár centov.

Ostatných 12 mesiacov poznačila (podobne ako celý trh) veľká volatilita ceny. S kapitalizáciou okolo 120 miliónov dolárov patrí tento kryptoprojekt do prvej dvojstovky projektov na svete. Na rozdiel od mnohých iných si však za päť rokov svojej existencie dokázal pomaličky budovať reálny produkt a bázu skutočných zákazníkov a nielen kryptotraderov.




Ďalšie články