Korupcia, kokaín, policajné nahrávky. Jeden český minister už padol, opozícia skloňuje rozpad kabinetu

Vít Rakušan. Foto: FB/Vít Rakušan Vít Rakušan. Foto: FB/Vít Rakušan

Českom otriasa prvá veľká kauza Fialovej vlády. Týka sa koaličnej strany Starostovia a nezávislí (STAN). Kauza manipulácie zákaziek a korupcie na pražskom dopravnom podniku. Na verejnosť sa dostali policajné nahrávky opisujúce bujaré kokaínové večierky. Kauza už stála miesto ministra školstva, ale opozícia žiada aj odchod ministra vnútra a skloňuje rozpad vlády. Jeden z obvinených náhle zomrel.

Politické zemetrasenie v Česku spôsobil zásah polície, ktorá obvinila v súvislosti so zlým hospodárením v pražskom dopravnom podniku (DPP) celkovo 13 ľudí. Väčšinu z nich už zadržala. Organizovaná skupina mala dosadzovať do rozhodujúcich funkcií v DPP svojich ľudí, manipulovať verejné obstarávania a žiadať od víťazných firiem úplatky.

Korupčná kauza vrhla tieň na koaličnú stranu Starostovia a nezávislí (STAN), ktorá v tandeme s Pirátmi získala v dolnej komore parlamentu 37 mandátov. So zoskupením SPOLU (ODS, TOP 09 a KDÚ-ČSL) vytvorili vládu na čele s Petrom Fialom (ODS).

Hlavným obvineným je námestník primátora Prahy Petr Hlubuček (STAN), ktorý sa vzdal funkcie. ODS vyzvala na demisiu aj pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Polícia v rámci kauzy Dozimetr zasahovala priamo na pražskom magistráte.

Hlubučka stíhajú konkrétne za úplatkárstvo a účasť v zločineckej skupine, ktorú mal spoluzakladať. Strana STAN mu už pozastavila členstvo, kandidatúru v jesenných komunálnych voľbách zrušil sám. Hrozí mu desať rokov za mrežami.

Minister a známy lobista

Medzi obvinenými je známy lobista Michal Redl, ktorý má povesť takzvaného „kmotra“ hnutia STAN, teda vplyvného oligarchu v pozadí strany. Polícia ho považuje za ústrednú postavu celej korupčnej kauzy. Okrem úplatkov a organizovanej skupiny vyrábal a distribuoval omamné látky, rovnako mu hrozí desaťročné väzenie. Redl tvrdí, že je psychicky chorý a má obmedzenú svojprávnosť, vďaka čomu už v minulosti vykĺzol v jednej kauze bez trestu.

Lobista bol kedysi blízkym spolupracovníkom odsúdeného podnikateľa a podvodníka Radovana Krejčířa. Ten českej polícii utiekol a bol odsúdený na 15 rokov väzenia. Presunul sa do Juhoafrickej republiky, ktorá ho vlasti nevydala, ale vymerala mu 35-ročný trest.

Minister školstva a podpredseda STAN Petr Gazdík sa s Redlom stretával v údajne „absolútne zabezpečenej miestnosti“. Nakoniec sa stretnutia prevalili a vzdal sa ministerského kresla.

„Áno, stýkať sa s Michalom Redlom bola chyba alebo naivita, čo je u politika tiež chyba. To je všetko, čím sa cítim byť vinný. Určite nie účasťou v zločineckom zoskupení. Nič som neukradol,“ napísal Gazdík vo vyhlásení zverejnenom na stránke hnutia STAN.

Kokaín a kríza vo vládnej strane

Obvinenie Hlubučka a demisia Gazdíka vyvolali krízu v strane STAN, v ktorej sa trasie stolička aj pod jej predsedom a zároveň ministrom vnútra a vicepremiérom Vítom Rakušanom. Premiér Fiala ho zatiaľ podržal.

Rakušan však zvolal mimoriadny snem, strana je rozorvaná a hľadá nového ministra školstva.

Opozícia sa kauzy chytila, vodou na mlyn sú aj policajné nahrávky z bujarých večierkov organizovanej skupiny. Opisujú neviazanú zábavu plnú sexu, hojné užívanie kokaínu a interné debaty o čiernom biznise na úkor štátu.

Expremiér Babiš, sám trestne stíhaný v kauze Čapí hnízdo, žiada odchod Rakušana aj strany STAN z vlády. Tvrdí, že politik kryje organizovaný zločin.

https://twitter.com/AndrejBabis/status/1538452046176833536

Náhla smrť

Celá kauza získala nový rozmer, keď zomrel Petr Adam, jeden z aktérov korupčnej kauzy. Podľa informácií Mladej fronty spáchal samovraždu. Bol obvinený z podplácania člena dozornej rady dopravného podniku, ktorý na podozrivý tender upozornil.

Polícia Petra Adama viní z toho, že sa s komplicmi snažil ovplyvniť obstarávanie kamier a rádiostaníc za 600 miliónov českých korún (takmer 25 miliónov eur).

Predsedníctvo v EÚ

Otrasy vo vládnej koalícii majú aj medzinárodný rozmer. Česko sa 1. júla ujme predsedníctva v Rade EÚ, vystrieda Francúzsko. Bude riadiť zasadnutia ministrov a počas krízy na Ukrajine sa od neho očakáva plné nasadenie.

Ak by sa hnutie STAN rozpadlo alebo odišlo z vlády, Fialov kabinet by stratil krehkú parlamentnú väčšinu (108 z 200 kresiel). Zopakoval by sa tým scenár spred 13 rokov, keď sa počas českého predsedníctva rozpadla vláda, ktorú viedol vtedajší predseda ODS Mirek Topolánek.


Ďalšie články