Česká ministerka obvinila Alianciu za rodinu z napojenia na Putina. Teraz sa ospravedlňuje

271780267_299092725568229_978886900934349281_n Helena Langšádlová. Foto: FB/Helena Langšádlová - ministryně

Česká ministerka Helena Langšádlová sa ospravedlnila za svoje výroky na adresu Aliancie za rodinu. Predtým verejne napísala, že ide o združenie spojené s Putinovým režimom. Podobne sa vyjadrila aj podpredsedníčka Poslaneckej snemovne Oľga Richterová, ktorá sa za svoj výrok odmieta ospravedlniť. Útoky na alianciu prichádzajú v čase, keď sa u našich susedov opäť rozbehla verejná diskusia o manželstvách osôb rovnakého pohlavia.

„Už nemôžem podporovať Alianciu za rodinu. Ide totiž o spolok, ktorý je napojený na Putinov režim a ktorý sa uchyľuje k nenávistným prejavom, a preto som požiadala jeho predsedníčku, aby stiahli moju podporu zo všetkých komunikačných platforiem,“ uviedla podľa informácií českého denníka Echo 24 začiatkom júna česká ministerka pre vedu, výskum a inovácie Helena Langšádlová (TOP 09).

V reakcii na toto vyjadrenie jej aliancia poslala predžalobnú výzvu, aby svoj výrok stiahla. Predsedníčka združenia Jana Jochová rezolútne odmietla obvinenia z napojenia na financie spojené s režimom ruského prezidenta Vladimira Putina.

Echo ďalej uvádza, že ide o tvrdenie, ktoré už bolo vyvrátené. Poľský ľavicový denník Gazeta Wyborcza totiž v minulosti písal o prepojení poľského inštitútu Ordo Iuris na ruské financie. Súd nakoniec inštitút očistil. Ordo Iuris je spolu s Alianciou pre rodinu súčasťou európskej konzervatívnej skupiny Aliancia za spoločné dobro.

Ministerka na výzvu zareagovala a vymazala svoj príspevok na Twitteri, pričom si sypala popol na hlavu: „Ospravedlňujem sa za vyjadrenia, ktoré som použila, odkaz na sociálnych sieťach som zmazala. Vychádzala som z chybných informácií, ktoré som si nedostatočne overila. Celá vec je o to citlivejšia, že som sa sama dezinformáciami a ruským vplyvom dlhodobo zaoberala. Svoju chybu uznávam a ešte raz sa za ňu verejne ospravedlňujem. Na svojom názore, že manželstvo je zväzok muža a ženy, samozrejme, stále trvám.“

Podpredsedníčka dolnej komory českého parlamentu Oľga Richterová (Piráti) čelí podobnej predžalobnej výzve. Dôvodom sú jej vyjadrenia, ktoré odzneli v relácii CNN Prima NEWS. „Tieto združenia predstavujú Putinov hlas v Európe. Sú s ním veľmi prepojené, z Kremľa do Európy pretieklo 4,5 miliardy korún. Nie je vôbec jasné, kto vás financuje,“ uviedla narážajúc na Alianciu pre rodinu.

Redakcia denníka Echo 24 pred pár dňami kontaktovala Richterovú s otázkou, či si stále stojí za svojím vyhlásením. V odpovedi uviedla, že predžalobnú výzvu považuje za neopodstatnenú. „V mojej výzve na ospravedlnenie sú skreslené informácie. Všetko, čo som povedala, je verejne dostupné a je možné porovnať, čo som skutočne povedala a čo tvrdí aliancia,“ uviedla Richterová, ktorá je podľa vlastných slov pripravená svoje tvrdenia doložiť na súde na základe relevantných faktov a dôkazov. Český denník konštatuje, že ak by sa vec dostala pred súd, dôkazné bremeno by bolo na političkách, aby dokázali pravdivosť svojich tvrdení.

Spor medzi Alianciou za rodinu a političkami sa rozhorel v čase, keď sa v českom verejnom priestore opäť diskutuje o výhodách a nevýhodách manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Po dlhšej prestávke sa totiž do poslaneckej snemovne vrátila legislatíva, ktorá ich chce legalizovať. Aliancia zastáva názor, že manželstvo by malo zostať výlučným právom muža a ženy.


Ďalšie články