Paradox bitcoinu. Uspel kvôli anonymite, ktorú nemá

Bitcoin. Ilustračné foto: TASR/AP Reklamný pútač na kryptomenu bitcoin sa nachádza na ulici v Hongkongu. Foto: TASR/AP

Na jednej prednáške o bitcoine na Vysokej škole ekonomickej v Prahe na začiatku roka 2014 dostali študenti dotazník, v ktorom sa jasne vyjadrili k tomu, čo ich na prvej z kryptomien najviac zaujíma. S prehľadom vyhrala anonymita. Je to podivuhodný výsledok pri niečom, čo je založené na čo najväčšej transparentnosti. Je to paradoxný výsledok, ale pochopiteľný.

Bitcoin bol vytvorený ako digitálna a decentralizovaná náhrada hotovosti, pri ktorej ľudia automaticky predpokladajú anonymitu. Možnosť vlastniť nejakú hodnotu bez toho, aby sme museli mať proti občianskemu účtu založený účet v banke a prosiť o možnosť s týmito peniazmi nakladať, bola a stále je príťažlivá.

Lenže len máločo je natoľko transparentné ako bitcoin. Svedčí o tom už len možnosť vidieť všetky transakcie v celej histórii siete. Kedykoľvek a navždy. Všetky transakcie sú pod adresami, ku ktorým typicky nedokážeme priradiť majiteľa, ale vidíme ich. A keď sa úrady či jednotlivci občas veľmi snažili, dokázali si adresy spojiť s reálnym človekom. Krátka história bitcoinu je takýchto prípadov plná.

Bitcoin môže byť anonymný, ale nie je to jednoduché. Pre väčšinu ľudí sa anonymita končí už v momente, keď si zo svojho bankového účtu bitcoin kúpia, prípadne s ním niečo online zaplatia na vlastné meno alebo aspoň z vystopovateľného počítača.

Anonymita ale priniesla bitcoinu slávu. Často sa spájal podivnými aj nelegálnymi aktivitami na temnej strane internetu a dokonca sa hovorilo, že je možné si zaň kúpiť úplne čokoľvek. A skutočne sa toto trhovisko na internete stalo prvým veľkým odbytiskom bitcoinov, takže sa to zakladá na pravde, aj keď dnes ide skôr o okrajovú záležitosť.

Bitcoinu sa ale omylom prisúdila magická vlastnosť, ktorú nemá. To pritiahlo pozornosť masy ľudí, ktorí často rýchlo spoznali, v čom je skutočne zaujímavý. Alebo sa sklamali, že až tak jednoducho anonymný nie je, aj takých bývalých používateľov existuje mnoho.

Nie je to iba anonymita, druhou najčastejšou odpoveďou vo vtedajšom dotazníku boli rýchle a lacné transakcie. Rovnako ako pri anonymite je možné využiť bitcoin k rýchlym a lacným transakciám. Ale nie je to priamočiare, zahŕňa to aspoň základné porozumenie a predovšetkým je to presný opak, čo robí bitcoin tým, čím je. Je nekonečnou necenzurovateľnou reťazou informácií najmä preto, že transakcie v nej sú drahé a pomalé. A tiež transparentné. Teda presný opak toho, čo na bitcoine dodnes ľudí láka.

Oproti roku 2014 však v súčasnosti na prvé miesto neprekvapujúco poskočila odpoveď, ktorá v tom čase bola až na treťom mieste, a to je rýchle a rozprávkové zbohatnutie. Predtým to boli vlastnosti bitcoinu, dnes skôr jeho cena.




Ďalšie články