Dostali ju ako dar, no aj tak ju musia kúpiť. Západná výzbroj končí na Ukrajine na čiernom trhu

106. deò ruskej invázie na Ukrajinu Ukrajinskí vojaci sa pozerajú na obrazovku dronu. Foto: TASR/AP

Západné krajiny poskytujú Ukrajine už od začiatku ruskej invázie veľké množstvo zbraní, munície a iného vojenského materiálu. Časť materiálu, ktorý mal byť poskytnutý bezplatne, končí na čiernom trhu a Ukrajinci si ho musia aj tak kúpiť.

Americký major Glenn Ignazio po svojej nedávnej návšteve Ukrajiny uviedol, že ukrajinskí vojaci musia platiť za zbrane či nepriestrelné vesty, ktoré im Spojené štáty poskytli zadarmo. Táto výzbroj a výstroj totiž končí „pomerne draho” na tamojšom čiernom trhu.

Ignazia znepokojuje, že sa materiál kradne a následne predáva štátnym zložkám za vyššiu cenu. Ignazio dodal, že keď prišiel do vojnovej zóny, tak sa ho Ukrajinci pýtali na nepriestrelné vesty. „Každý deň, bol som tam 24 hodín sedem dní v týždni, sa ma všetci pýtali – armáda, polícia, civili –, či im môžeme tej nepriestrelnej výstroje poslať viac. Nanešťastie, dostala sa na čierny trh, kde si ich pred pár týždňami kúpila aj vojenská polícia.“ Informoval o tom denník The Express.

Problém je podľa amerického majora viditeľný najmä pri menšom vybavení: „Ako vidíme, väčšie zbraňové systémy sa darí dostať na správne miesta, no čím je menšie, tým ľahšie sa ho dá ukradnúť a použiť na čiernom trhu.“


Ďalšie články