Kyjev chce do EÚ. Ukrajinský parlament ratifikoval Istanbulský dohovor

Kyjev Pochod gejov na Ukrajine. Foto: Instagram, Kyivpride

Ukrajinský parlament v pondelok ratifikoval Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, známy aj ako Istanbulský dohovor.

Ako parlament informoval na svojom konte v aplikácii Telegram, za dokument hlasovala väčšina 259 poslancov, proti boli ôsmi.

V dokumente sa konštatuje, že jeho cieľom je chrániť ženy pred všetkými formami násilia, predchádzať, stíhať a odstraňovať násilie páchané na ženách a domáce násilie, ktoré je páchané aj na mužoch a deťoch – chlapcoch a dievčatách.

Istanbulský dohovor je medzinárodná dohoda Rady Európy. Podpísaná bola 11. mája 2011 v Istanbule. Dohovor už ratifikovalo najmenej 34 krajín. Slovenský parlament v roku 2019 odmietol dohovor ratifikovať.

Ukrajina dokument podpísala tiež v roku 2011. Proti jeho ratifikácii sa však následne postavili náboženské a konzervatívne skupiny v krajine, a to pre pojem „rod“, ktorý sa v dokumente používa.

https://standard.sk/50206/turecko-odstupilo-od-istanbulskeho-dohovoru-sme-na-rade-pani-prezidentka/

Nejde však o jediný problematický aspekt dokumentu. Dohovor zasahuje do práva rodičov na výchovu ich detí a snaží sa o zmenu kultúrnych zvyklostí krajiny. Jedným zo záväzkov, ktorý na seba vzali štáty pri ratifikácii tohto dohovoru, je prijatie „potrebných opatrení na účel podpory zmien v spoločenských a kultúrnych modeloch správania sa žien a mužov s cieľom odstrániť predsudky, zvyky, tradície a všetky ostatné zvyklosti, ktoré sú založené na […] stereotypných rolách žien a mužov“.

Dokument tiež predpokladá zásahy do vzdelávania. „Zmluvné strany prijmú, ak je to primerané, potrebné kroky na to, aby sa do oficiálnych študijných plánov na všetkých stupňoch vzdelávania začlenili študijné materiály týkajúce sa problematiky rovnoprávnosti mužov a žien, nestereotypných rodových rolí,“ píše sa v dohovore.

Spravodajský web Kyiv Independent podotkol, že ratifikáciu tohto dohovoru niektoré členské štáty považujú za nevyhnutný predpoklad pre to, aby Ukrajina získala štatút kandidáta na členstvo v EÚ.

(tasr, ste)


Ďalšie články