Nové zistenia o tajomných firmách blízkych Putinovi. Sú v nich miliardy a svoje aktivity úzko koordinujú

Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore pre televízny kanál Russia-1 TV s mapou Ruskej federácie v pozadí. Ilustračný záber. Foto: TASR/AP Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore pre televízny kanál Russia-1 TV s mapou Ruskej federácie v pozadí. Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Sú v nich vyše štyri miliardy dolárov, spája ich jedna banka, doména a osobné väzby majiteľov. Investigatívcom sa opäť podarilo vniesť trochu svetla do skupiny vyše 80 firiem, ktoré sú blízke ruskému prezidentovi. Podľa najnovších informácií svoje podnikateľské počiny úzko koordinujú a fungujú ako ucelený systém.

Zdravie a majetok Vladimira Putina patria medzi najstráženejšie tajomstvá Kremľa. Ruský prezident sa podľa odborníkov od začiatku pandémie a invázie na Ukrajine podľa odborníkov čoraz viac izoluje. Pri rokovaniach si držal odstup od návštev, o spustení invázie údajne vedel len jednociferný počet najbližších Putinových spolupracovníkov.

Tieň podozrenia z ukrývania rozsiahleho majetku prezidenta padá na 86 firiem. Je v nich 4,5 miliardy dolárov (takmer 4,3 miliardy eur) a údajne vlastnia bonitné bankové účty v zahraničí, exkluzívne nehnuteľnosti a drahé jachty. Medzi vlastníkmi firiem sú bankári, viacerí oligarchovia blízki Putinovi a ich deti.

Viaceré z nich spájajú vzťahy s Bank Rossija, ktorá sa prezýva aj „Putinova banka“ a má povesť inštitúcie s kontami v daňových rajoch pre ruských oligarchov.

Jedna banka, jedna doména

Novinkou sú zistenia združenia investigatívnych novinárov OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) a ruského nezávislého portálu Meduza. Odhalili, že vyššie menované firmy spája používanie domény LLCInvest.ru a väzby na Bank Rossija. Vďaka uniknutým emailom zas vyšlo najavo, že zamestnanci jednotlivých spoločnosti spolu úzko komunikovali a plánovali podnikateľské aktivity, ako by boli súčasťou jedného veľkého konzorcia.

„Vyzerá to ako spoločenstvo alebo asociácia firiem, ktoré si medzi sebou môžu vymieňať zisky a majetok,“ tvrdí OCCRP. Napriek tomu, že desiatky spoločností majú rôznorodé podnikateľské záujmy: nájdete medzi nimi investičné firmy a poisťovne, hotelierstvo, lyžiarske stredisko, výrobu vína, ale aj poľnohospodárske podniky a či neziskové organizácie.

Symbolom nepriznaného bohatstva ruského prezidenta sa stal opulentný palác pri čiernomorskom prístave Soči. Poukázal naň opozičný politik a aktivista Alexej Navaľnyj vo videodokumente.

Pozemok pod palácom patrí tajnej službe FSB, ktorá ho v novembri 2020 prenajala až do roku 2068 súkromnej firme na náučno-vzdelávacie a výskumné účely. Formálne sa k palácu hlási Putinov tréningový partner z džuda Arkadij Rotenberg.

https://standard.sk/24094/co-este-naznacuje-navalneho-dokument-o-putinovom-sidle/

Prelievanie peňazí

Francúzsky denník Le Monde uvádza, že skupina LLCinvest pripomína zdokonalenú verziu systému, ktorý pred 12 rokmi opísal ruský whistleblower Sergej Kolesnikov. Podnikateľ v roku 2010 zverejnil list vtedajšiemu prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi, v ktorom opísal, ako fungujú korupčné schémy ruskej vládnucej vrstvy. Na vytvorení celého systému sa sám podieľal. Spochybnil snahu ruskej vlády proti korupcii bojovať a emigroval do zahraničia.

Kolesnikov tvrdil, že ruskí oligarchovia vkladali miliardy rubľov na osobitné „investičné fondy“ a zisky končili u Putina. Ďalšou metódou mali byť naoko charitatívne projekty, kde sa hromadili peniaze. Tie boli následne presunuté do spoločnosti Rosinvest a investované podľa predstáv šéfa Kremľa. Rosinvest krátko po slovách whistleblowera zanikol, pripomína Le Monde.


Ďalšie články