Sorry, spravili sme chybu…

Yellenová: USA chcú v "najbližších týždòoch" prekonfigurova èínske clá Janet Yellenová. Foto: TASR/AP

„Vtedy som sa mýlila v tom, akou cestou sa bude inflácia uberať. Ako som už spomenula, v ekonomike došlo k neočakávaným a veľkým šokom (…), ktorým som v tom čase celkom nerozumela,“ sype si dnes popol na hlavu bývalá šéfka americkej centrálnej banky (Fed) a v súčasnosti ministerka financií USA Janet Yellenová.

„Spravili sme chybu,“ hovorí jej nástupca vo Fede Jerome Powell. Christine Lagardová, šéfka Európskej centrálnej banky, je ešte stále vo fáze popierania reality. Hrá mŕtveho chrobáka a prstom ukazuje na ostatných.

Bolo to šokujúce, ako dlho štátni ekonómovia ignorovali vlastné ekonomické teórie a trhové signály. Kombinácia bezprecedentného tlačenia peňazí a fiškálneho stimulu veľkosti ako za druhej svetovej vojny vedie k inflácii v teoretickom modeli každej ekonomickej školy, zľava doprava. Nie, modernú monetárnu teóriu mi nespomínajte, to sú ekonomickí plochozemci.

Už 14. februára 2021 som v článku Niekto je za dverami napísal: „V USA je dnes v obehu trikrát viac peňazí, než bolo v roku 2007. (…) Viem, aktuálne spotrebiteľské indexy hovoria o miernom tempe rastu cien. Mňa ale zaujíma obdobie, keď sa to konečne otvorí a ľudia sa vrátia k starým životom s o 20 až 30 percent viac peniazmi v ekonomike. Napríklad domácnosti v eurozóne držia nadmerné úspory približne v objeme 5 percent HDP, ktoré čakajú na koniec mimoriadneho stavu.

Kto sa pozerá správnym smerom, ten inflačného Godota v cenách producentov vidí už aj dnes. Pri rope to vyzerá na otáčanie dlhého klesajúceho trendu a potenciálny začiatok býčieho trhu. Medi „ustrelilo dekel“. Utešený rast cien vidno aj naprieč ostatnými komoditami.

To množstvo nových peňazí, ktoré politici púšťajú do obehu, si musí nájsť nový domov. Prinesie preto zdanie ekonomického rastu a nafúkne nové bubliny. Priemyselné objednávky v USA sú už dnes blízko maxím rozpätia z posledných dvadsiatich rokov. Tento tak slušne sa rozbiehajúci ekonomický boom ide administratíva nového amerického prezidenta Joe Bidena podporiť ďalšími gigantickými fiškálnymi balíčkami. Pritom príjem domácností v Spojených štátoch v roku 2020 dokonca medziročne poskočil. Mediánová americká domácnosť má už pred ďalším balíčkom na účte o 37 percent viac dolárov, než mala pred rokom.

Podľa rýchleho odhadu poskočila jadrová inflácia (ukazovateľ cenovej inflácie dôležitý pre menovú politiku ECB očistený o ceny energií, potravín, alkoholu a tabaku) v eurozóne napriek lockdownom v januári najviac v histórii jej merania – z 0,2 percenta na 1,4 percenta medziročne. Áno, je v tom kopa šumu, zmien v DPH a váhach indexu a tiež viem, že jedna lastovička ešte inflačnú jar nerobí. Nejak sa to ale raz začne.“ Citujem svoje slová z februára roku 2021. Na Slovensku bola vtedy inflácia 0,7 percenta.

Viem, každý robí chyby. No nik by nemal mať monopol na naše peniaze a luxus byť kariérne a finančné izolovaný od následkov svojej ignorancie.


Ďalšie články