Rusi za tri mesiace vystrieľali štvornásobok ročnej výroby rakiet USA. Ako Západ pri munícii zaostáva

delostrelectvo1 Ukrajinskí delostrelci. Foto: Ukrajinské ministerstvo obrany

Dôsledkom vyčerpávajúcej fázy rusko-ukrajinského konfliktu je enormná spotreba vojenského materiálu. Okrem dodávok tankov, obrnených vozidiel, leteckej techniky, potravín či zdravotníckeho materiálu musia bojujúce strany svojim armádam zabezpečiť aj dostatočné množstvo munície. V tomto ohľade má Rusko nad Ukrajinou a západnými krajinami, ktoré ju vojenským materiálom zásobujú, značne navrch.

Víťazom dlhotrvajúceho vyčerpávajúceho konfliktu bude veľmi pravdepodobne tá krajina, ktorá disponuje silnejšou priemyselnou základňou. Bojujúce krajiny musia mať buď vlastné mohutné výrobné kapacity na výrobu veľkého množstva munície, alebo musia disponovať iným výrobným odvetvím, ktoré je možné na výrobu munície rýchlo prispôsobiť.

Ruská spotreba munície na Ukrajine sa presne určiť nedá, ale odhad sa dá vypočítať pomocou oficiálnych údajov o palebných misiách, ktoré poskytuje ruské ministerstvo obrany. Rusko malo podľa týchto dát za deň spotrebovať viac ako 7-tisíc delostreleckých nábojov.

Západné krajiny, ktoré Ukrajinu vo vojne proti Rusku podporujú dodávkami zbraní, nedisponujú pri výrobe munície kapacitou, ktorá by dokázala presvedčivo prekonať tú ruskú. Napríklad Spojené štáty v posledných rokoch znížili svoje zásoby delostreleckej munície – v roku 2020 klesli jej nákupy o 36 percent. Vyplýva to z analýzy britského Royal United Services Institute (RUSI), podľa ktorej by americká ročná produkcia delostreleckej munície v ukrajinskej vojne vystačila len na 10 až 14 dní bojov.

Spojené štáty však nie sú jednou západnou krajinou, ktorá by v prípade konfliktu mala problémy so zásobami delostreleckej munície. Počas nedávneho vojenského cvičenia, na ktorom sa zúčastnili aj Spojené štáty, Francúzsko a Veľká Británia, vystrieľali Briti svoje národné zásoby kritickej munície počas ôsmich dní.

VIDEO: Ruské ostreľovanie ukrajinských húfnic

https://twitter.com/RALee85/status/1538840521061195776

Problémom západných krajín nie sú len zásoby delostreleckej munície. Spojené štáty poslali Ukrajine pravdepodobne až tretinu svojich protitankových striel Javelin, ktoré sa stali symbolom ukrajinského boja proti ruskej invázii. Ukrajincom poslali Spojené štáty navše aj štvrtinu svojich zásob protilietadlových striel Stinger. Západu sa tak stenšujú zásoby, ktoré môže Ukrajine v dlhotrvajúcom konflikte poskytovať. Štandard sa téme venoval v samostatnom článku.

Ďalším slabým článkom sú riadené a balistické strely. Rusko počas vojny na Ukrajine minulo už približne 1 100 až 2 100 týchto rakiet, čo podľa RUSI predstavuje až štvornásobok americkej ročnej výroby.

Množstvo ruských zásob pred začiatkom konfliktu ostáva neznáme, avšak podľa britského inštitútu RUSI je vzhľadom na ruské výdavky a potrebu držať zásoby v prípade vojny s NATO nepravdepodobné, že by malo Rusko so zásobami munície problémy. RUSI dodáva, že je naopak možné očakávať nárast v produkcii balistických rakiet, a to aj napriek západným sankciám. Tomuto nasvedčuje napríklad fakt, že ODK Saturn, ruský výrobca moderných striel Kalibr, zvyšuje výrobu a hľadá 500 nových zamestnancov.

Naštartovať výrobu nebude jednoduché

Ľubovoľné „vypínanie a zapínanie“ priemyslu je jedným z kľúčových predpokladov pre dostatočnú schopnosť muničnej výroby. Na rozdiel od obchodného sektoru, kde viacerí zákazníci zvyšujú alebo znižujú svoje objednávky a výrobca sa tomu prispôsobuje, vo vojenskom sektore to tak nefunguje. Zákazník vojenských výrobkov je len jeden, a to armáda. Keď armáda zníži dopyt, výrobca je nútený zavrieť linky a obmedziť výrobu tak, aby udržal podnikanie.

Navýšenie výrobných kapacít v zbrojárstve je pritom náročné. Zásadným problémom je získanie kvalifikovanej pracovnej sily, ktorej v danom odvetví nie je dostatok. Problémom môžu byť aj subdodávateľské reťazce, keďže subdodávatelia mohli pre nedostatok objednávok skrachovať, prejsť na inú výrobu alebo môžu pochádzať zo znepriatelených krajín. Tu je dobrým príkladom Čína, ktorá disponuje takmer monopolom na vývoz vzácnych minerálov, ktoré sú dôležité pre zbrojný priemysel.

Nezvládnutou výzvou pre západné krajiny, najmä pre Spojené štáty, boli napríklad počas vojny v Iraku odhady spotrebovanej munície. Američania sa vo svojich odhadoch prepočítali, keďže rátali s vyššou efektivitou svojej armády. Následne však museli dokupovať strelivo pre ručné zbrane od Británie a Izraelu a boli dokonca nútení otvoriť sklady s muníciou z čias vojny vo Vietname a druhej svetovej vojny. Podľa jednej z vládnych analýz bolo na zabitie jedného povstalca spotrebovaných 250-tisíc rán, čo údajne ukazuje neuveriteľnú neefektivitu vojakov a nepripravenosť armády.

RUSI na záver dodáva, že vojna na Ukrajine je dôkazom toho, že aj konflikt v súčasnej dobe, v ktorom proti sebe stoja dve veľké armády, si vyžaduje existenciu technicky vyspelej výrobnej kapacity v masovom meradle. Ruská vojenská mašinéria pritom spotrebúva muníciu rýchlosťou, ktorá výrazne prevyšuje americké prognózy a produkciu.


Ďalšie články