Biskup v USA zrušil jezuitskej škole katolícky status. Za vlajky podporujúce hnutia LGBTQ a BLM

Hviezdoslavovo námestie v Bratislave úèastníèka podujatia festivalu homosexuálov Dúhová vlajka na takzvanom "gay pride". Foto: TASR

Jezuitská škola vydáva zmiešané, mätúce a škandalózne posolstvo o postoji cirkvi, rozhodol biskup v diecéze na východe USA. Škola sa chce odvolať. Tvrdí, že všetky vlajky možno zneužiť, no my „sme podporili marginalizovaných ľudí„.

Jezuitská stredná škola s názvom Nativity School (doslova Škola Narodenia Ježiša Krista) vo Worcesteri v štáte Massachusetts v USA prišla o katolícky status. Rozhodol o tom biskup tamojšej diecézy Robert McManus. Dôvodom je, že jej vedenie vyvesilo pred školou vlajky podporujúce takzvané hnutie Black Lives Matter a dúhový pochod známy ako Gay Pride:

„Vyvesenie týchto vlajok pred katolíckou školou vysiela na verejnosť zmiešané, mätúce a škandalózne posolstvo o postoji cirkvi k týmto dôležitým morálnym a sociálnym otázkam.“

Tieto symboly totiž „stelesňujú špecifickú agendu či ideológie, ktoré odporujú katolíckemu sociálnemu a morálnemu učeniu“, vysvetlil prelát. Dúhová vlajka ukazuje „podporu homosexuálnych manželstiev a aktívneho žitia LGBTQ+ životného štýlu“. To sa podľa neho týka aj kontroverzného hnutia Black Lives Matter (BLM), ktoré bojuje proti údajnému systematickému rasizmu v USA, k čomu patrili aj násilné protesty a vandalizmus. Biskup Robert McManus to vidí úplne inak:

„Katolícka cirkev učí, že každý život je posvätný, a cirkev určite jednoznačne stojí za frázou ‚na černošských životoch záleží‘ a dôrazne tvrdí, že na všetkých životoch záleží. Avšak hnutie Black Lives Matter túto frázu zneužilo a presadzuje platformu, ktorá priamo odporuje katolíckemu sociálnemu učeniu o dôležitosti a úlohe nukleárnej rodiny a snaží sa narušiť štruktúru rodiny v jasnom protiklade k učeniu katolíckej cirkvi.“

Je mojou svätou povinnosťou odňať škole názov „katolícka“

Americký biskup konkrétne nehovoril, ako hnutie ohrozuje rodinu, ani veľmi nemusel, podstatou sporu je biblické učenie o manželstve. Zrejme mal na mysli niektoré z tvrdení, ktoré sumarizuje jeden z BLM návrhov. Propaguje „sieť podporujúcu queer“ (teda LGBT+) a všetky životy černochov „bez ohľadu na aktuálnu či vnímanú sexuálnu identitu, gender identitu, gender vyjadrenie“. Vytvára tiež priestor pre „transgender ľudí“ a odmieta takzvaný „cisgender privilege“, teda údajné privilégium človeka, ktorý sa stotožňuje so svojím vrodeným pohlavím. Chce taktiež narušiť „Západom predpísanú štruktúru nukleárnej rodiny“. A to všetko je v napätí s biblickým kresťanstvom.

Biskup McManus podčiarkol, že je jeho „svätou povinnosťou“ a zodpovednosťou určiť, ak škola, ktorá sa vydáva za „katolícku“, koná v rozpore s učením cirkvi. Stredná škola odmietla jeho výzvu na odstránenie vlajok, čím neuznala jeho „legitímnu autoritu ako strážcu a dozorcu katolíckej výchovy v diecéze Worcester“. Hlavný pastier lokálnej cirkvi sa preto „tento teologický škandál“ rozhodol vyriešiť v súlade s kánonom 803 kanonického práva. Ten uznáva nad akoukoľvek katolíckou školou ako „kompetentnú cirkevnú autoritu“ takzvaného ordinára, teda diecézneho biskupa.

Po novom škola nesmie používať názov katolícka, nesmie sa na jej území sláviť svätá omša ani sviatosti a nesmie organizovať fundraising spolu s diecéznymi inštitúciami.

Škola sa proti rozhodnutiu odvolá

Jezuitská škola sa chce proti biskupovmu rozhodnutiu odvolať. Predseda školskej správnej rady Thomas McKenney zdôraznil, že vzdelávacie zariadenie je multikultúrne a „vlajky predstavujú inklúziu a úctu voči všetkým ľuďom“. Svoje rozhodnutie opiera o to, že väčšina študentov sú černošské deti, a tak je podľa neho prirodzené, že viala aj vlajka BLM. Medzi černochmi sú však aj hlasy otvorene kritické k BLM, ktoré upozorňujú na počty černochov zabitých černochmi, nárast vrážd a zločinu v oblastiach, kde bola hnutím obmedzená polícia, problémy v getách a ďalšie tabuizované témy.

Problémom je aj postoj k dúhovému hnutiu. Veď pápež František podporil inklúziu LGBT+ osôb, doplnil svoje tvrdenie predseda McKenney. Priznal, že akýkoľvek symbol môže byť zneužitý, ale vyvesenie vlajok na škole neprotežovalo žiadnu organizáciu ani ideológiu. Pápež sa vyslovil aj za registrované zväzky pre osoby rovnakého pohlavia. Obhajcovia dúhového hnutia, ktorí sú častí práve v jezuitských kruhoch (jezuitom je aj pápež), to zdôvodňujú podporou „marginalizovaných ľudí“, škola nemieni v ničom ustupovať, citát:

„Po zvážení a úsudku zo strany správnej rady, vedúceho tímu, učiteľov a partnerov bude Nativity School naďalej vystavovať príslušné vlajky, aby boli viditeľným svedectvom solidarity školy s našimi študentmi, rodinami a ich komunitami. K tomu nás núti oddanosť našej misii, (ktorá je) založená na hodnotách evanjelia, katolíckom sociálnom učení a na našom jezuitskom dedičstve.“

https://standard.sk/204475/na-zehnani-homosexualnych-parov-v-nemecku-bol-po-prvy-raz-aj-biskup-papez-sa-v-liste-vyjadril-k-osobam-lgbt/

Koncom roku 2020 pápež František prijal zástupcov BLM, lebo „chcel vedieť viac o ich snahách zvýšiť povedomie o sociálnej spravodlivosti a ekonomickej nerovnosti“.

BLM napríklad považuje policajné násilie za najväčšiu hrozbu voči mladým černochom v USA. Avšak polícia sa viac než iní angažuje v prospech černochov, hoci v posledných rokoch sa „s posadnutosťou hovorí o údajnom policajnom rasizme“ v USA, no tým sa obchádza „omnoho väčší problém: násilie černochov voči černochom“, varovala pred dvomi rokmi Heather MacDonaldová, autorka knihy The War On Cops (Vojna s policajtmi). Tento problém je podľa nej tabu a „nepríjemná pravda“, lebo ľudia čiernej pleti vraždia niekoľkonásobne viac ako belosi či Hispánci, a to najmä iných černochov. MacDonaldová za tieto názory nemôže na niektorých univerzitách vystupovať, bránia tomu práve aktivisti BLM.


Ďalšie články