Koronavírus unikol z laboratória po katastrofickej nehode, mal osobne priznať šéf WHO

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP

Teória o tom, že vírus SARS-CoV-2 pochádza z laboratória, nemusí byť konšpiráciou. Za najpravdepodobnejšiu ju má pokladať aj šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus.

O pôvode nákazy koronavírusu v čínskom meste Wu-chan sa diskutuje viac než dva roky. Mnohí vedci považujú za najpravdepodobnejšie dva scenáre: koronavírus na ľudí preskočil z netopierov, alebo cez iné zviera, ktoré poslúžilo ako hostiteľ. 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vlani konštatovala, že je „extrémne nepravdepodobné“, že by sa COVID-19 medzi ľudí v meste Wu-chan rozšíril z laboratória. Podporovateľov teórie o úniku často označujú za konšpirátorov. Novinári aj vedci však čoraz častejšie upozorňujú, že o tejto tragédii v súčasnosti nepoznáme stopercentnú pravdu a žiadnu z hypotéz nemožno hádzať do koša.

Vraj treba mať otvorené mysle

V správe zverejnenej minulý štvrtok panel expertov WHO uviedol, že „kľúčové časti dát“, ktoré by vysvetlili, ako sa pandémia začala, stále chýbajú. Vedci podľa vlastných slov „zostanú otvorení všetkým vedeckým dôkazom, ktoré by v budúcnosti boli k dispozícii a umožnili by komplexné preskúmanie všetkých rozumných hypotéz“.

Skupina expertov tiež poznamenala, že keďže nehody v laboratóriách v minulosti spôsobili epidémie, silne politizovanú teóriu nemožno vylúčiť.

Jean-Claude Manuguerra, ktorý je spolupredsedom 27-člennej medzinárodnej poradnej skupiny, pripustil, že niektorí vedci môžu byť „alergickí“ na myšlienku vyšetrovania teórie o úniku z laboratória, no musia mať podľa neho dostatočne „otvorené mysle“, aby to preskúmali. V poznámke pri správe pritom skupina uvádza, že s výzvou na preskúmanie možnosti o nehode v laboratóriu nesúhlasí trojica ich expertov, teda vedci z Číny, Brazílie a Ruska.

Treba konať rýchlo, inak sa stratia dôkazy

Faktom je, že sa stále nepodarilo nájsť onen medzičlánok, z ktorého mal najpravdepodobnejšie vírus preskočiť na človeka. Tiež sa nepodarilo potvrdiť druhú teóriu o tom, že vírus mohol preskočiť z netopierov priamo na ľudí.

WHO preto postupne zaujíma neutrálnejší postoj a volá po ďalšom vyšetrovaní.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus tento mesiac skonštatoval, že odhaliť pôvod vírusu je z vedeckého hľadiska veľmi dôležité, aby sa zabránilo budúcim epidémiám a pandémiám. Morálne to vraj podľa neho dlžíme viac než 18 miliónom mŕtvych, ktorých doposiaľ pripravila o život infekcia COVID-19. Ghebreyesus zdôraznil, že vyšetrovanie sa musí zintezívniť, inak hrozí, že sa niektoré dôkazy navždy stratia.

„Všetky hypotézy musia zostať na stole, kým nebudeme mať dôkazy, ktoré nám umožnia vyvrátiť alebo potvrdiť určité hypotézy. O to naliehavejšie je, aby táto vedecká práca zostala oddelená od politiky. Spôsob, ako zabrániť politizácii, je, aby krajiny zdieľali údaje a vzorky transparentne a bez zasahovania akejkoľvek vlády. Jediný spôsob, ako môže táto vedecká práca úspešne napredovať, je plná spolupráca všetkých krajín vrátane Číny, kde boli hlásené prvé prípady SARS-CoV-2,“ uviedol šéf WHO.

Šéf WHO medzi konšpirátormi

Podobné vyjadrenia evokujú prudký obrat vo vzťahoch. WHO totiž spočiatku kritizovali, že vyčkávala s vyhlásením pandémie a zaujala benevolentný prístup k Číne, ktorá dlhodobo odmieta zodpovednosť za vypuknutie tento biologickej katastrofy.

Hoci WHO verejne tvrdí, že v hre ostávajú všetky hypotézy, jej predseda zaujal vyjadrením, ktoré sa čínskym predstaviteľom určite páčiť nebude.

V sobotu denník Daily Mail s odkazom na nemenovaný vysoký zdroj z prostredia britskej vlády napísal, že Ghebreyesus osobne verí, že koronavírus unikol z čínskeho laboratória vo Wu-chane po „katastrofickej nehode“ v roku 2019. Toto priznanie mal vysloviť v súkromnej konverzácii.

Po viac než roku si možnosť, ktorú zdravotnícky gigant po vyšetrovaní označil za „najmenej pravdepodobnú“, možno postupne osvojujú aj jej čelní predstavitelia a skeptici. Či sa niekedy potvrdí, je otázne. Čína aj po rokoch kritiky odmieta poskytnúť nevyhnutné surové dáta a neumožní vedcom potrebný kompletný audit laboratórií vo Wu-chane.


Ďalšie články