Trans plavkyne už nebudú môcť súťažiť so ženami, rozhodla Medzinárodná plavecká federácia

Lia Thomas. Foto: reprofoto/YouTube

Účasť transrodových športovcov, v tomto prípade bývalých mužov, na ženských elitných pretekoch v plávaní je minulosťou. Ak plavci majú za sebou aspoň časť mužskej puberty, so ženami nebudú môcť súťažiť. Hovorí sa tiež o vytvorení špeciálnej otvorenej kategórie pre ľudí, u ktorých je takzvaná rodová identita odlišná než biologické pohlavie.

Medzinárodná plavecká federácia (FINA) hlasovala za zastavenie účasti transrodových športovcov na ženských elitných pretekoch za predpokladu, ak majú za sebou akúkoľvek časť mužskej puberty a podstúpili počas alebo po nej zmenu rodu.

Rozhodnutie padlo na mimoriadnom kongrese FINA počas majstrovstiev sveta v Budapešti. Väčšiu spravodlivosť pre nežnejšie pohlavie podporilo 71 percent členov.

„Prístup FINA pri navrhovaní tejto politiky bol komplexný, vedecky založený a inkluzívny, a čo je dôležité, prístup FINA zdôrazňoval spravodlivosť v súťažení,“ povedal Brent Nowicki, výkonný riaditeľ menovanej organizácie.

FINA sa takisto zameria na vytvorenie „otvorenej“ kategórie na súťažiach pre plavcov, ktorých takzvaná rodová identita je odlišná od pohlavia pri narodení. Podľa denníka Le Monde v nej budú muži aj trans osoby. „Vytvorenie otvorenej kategórie bude znamenať, že každý bude mať možnosť súťažiť na elitnej úrovni,“ povedal prezident FINA Husain Al-Musallam.

Taký je šport

Bývalá plavkyňa zo Spojeného kráľovstva Sharron Daviesová v minulosti ostro argumentovala proti účasti transrodových športovcov v elitných ženských plaveckých súťažiach. Nový návrh FINA vníma kladne. Pre BBC Sport povedala, že je na plaveckú organizáciu „naozaj hrdá“ a ocenila ju za vedecký prístup.

„Šport je už z definície exkluzívny – nemáme 15-ročných chlapcov, ktorí súťažia v kategórii do 12 rokov, nemáme boxerov ťažkej váhy v ľahkých váhach. Na paraolympiáde máme veľa rôznych kategórií, aby sme mohli vytvoriť spravodlivé príležitosti pre každého,“ uviedla Daviesová.

Keď trans poráža trans

Azda najznámejšou trans plavkyňou súčasnosti je Američanka Lia Thomasová, ktorá sa narodila ako muž a neskôr lámala univerzitné rekordy medzi ženami. Jej súperky táto neprávosť natoľko frustrovala, že podľa niektorých zdrojov dievčatá na pretekoch plakali.

Štandard tiež informoval o kurióznej situácii spred pár mesiacov, keď Thomasovú v jednom z pretekov porazil „plavec“ či skôr plavkyňa Yalovej univerzity Iszac Henigová. Henigová je pre zmenu žena, ktorá sa považuje za muža, ide teda o opačný prípad.

Rozhodnutie FINA znamená, že Thomasová, ktorá prejavila záujem bojovať o olympijskú miestenku, môže na svoju ambíciu zabudnúť.

Zmeny pritom prichádzajú aj z iných frontov. Verdikt totiž nasleduje po štvrtkovom rozhodnutí Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) zdvojnásobiť prechodné časové obdobie pred tým, ako jazdkyňa, ktorá absolvuje tranzíciu z muža na ženu, môže súťažiť v ženských pretekoch.


Ďalšie články