Najväčší slovenský výrobca rakiev nestíha. Prijíma nových pracovníkov

koronavírus v Nemecku Rakvy - lustračný obrázok (Zdroj: TASR)

Málo miesta na skladovanie nebožtíkov i nárast výroby rakiev. Najväčší slovenský výrobca pohrebných truhiel tvrdí, že s produkciou nestíhajú. Výroba im narástla o polovicu, pričom musia najímať nových pracovníkov, aby stíhali spracovávať objednávky.

Nárast úmrtí na Slovensku pociťujú aj v pohrebnom sektore. Najväčší slovenský výrobca rakiev nestíha vyrábať rakvy, informuje portál TV Noviny. Najviac objednávok prichádza z Nitrianskeho a následne z Bratislavského kraja.

Drevárska výroba truhiel, ktorá funguje v meste Sučany už 30 rokov, v súčasnosti funguje v plnom režime. Dokonca pre veľký nápor musia do výroby prijímať nových zamestnancov. V prvých dňoch roku 2021 zadali do výroby toľko rakiev, koľko bežne vyrábali na mesiac.

Spoločnosť však nepredáva rakvy len na Slovensku, ale aj v Čechách, Nemecku i Holandsku. Nárast objednávok zaznamenali koncom decembra minulého roku. V novom roku už vyrábajú o 50 percent viac rakiev za mesiac.

O náraste počtu mŕtvych v okrese Nitra sa informovalo už dávnejšie, pričom kapacity tamojších domovov smútku boli vyťažené na maximum. Nebolo kde uchovávať ďalšie telá nebožtíkov, bolo preto nutné pristaviť tretí externý chladiarenský príves.

„Priemerný počet úmrtí v meste Nitra za jeden mesiac v bežnom období je približne 130. V októbri, novembri a v decembri sa krivka zvyšovala a za december tu bolo 330 úmrtí, čo je viac ako dvojnásobok. Trend pokračuje a čísla za prvé dni januára sú taktiež extrémne,“ skonštatoval primátor Marek Hattas.


Ďalšie články