Smer zvažuje podanie žaloby na Slovensko. Vraj neochránilo Blahovu slobodu prejavu

66. schôdza parlamentu Na snímke opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Robert Fico (SMER-SD) počas 66. schôdze parlamentu v Bratislave v utorok 14. júna 2022. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Smer-SD zvažuje podanie žaloby na Slovensko. Dôvodom je skutočnosť, že podľa predsedu strany Roberta Fica neochránilo slobodu prejavu poslanca Ľuboša Blahu. Prípad súvisí s tohtotýždňovým zablokovaním Blahu na Facebooku.

Opozičná strana Smer-SD zvažuje, že pre vymazanie svojho podpredsedu Ľuboša Blahu zo sociálnej siete Facebook zažaluje Slovenskú republiku. Žaloba by mala smerovať na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom vo francúzskom Štrasburgu.

Tento typ právnych krokov oznámil na piatkovej tlačovej besede líder Smeru Robert Fico a neskôr ju na platforme Telegram potvrdil aj samotný Blaha.

Podľa Fica je problémom fakt, že Blaha sa nemá na koho obrátiť, keďže Facebook prevádzkuje americká materská spoločnosť Meta, a tak nemá žiadnu možnosť vnútroštátnej ochrany.

„Jediné, na koho sa môže obrátiť Ľuboš Blaha, je Európsky súd pre ľudské práva a tvrdiť, že Slovenská republika poškodila slobodu prejavu Ľuboša Blahu, lebo ho nechránila. Lebo nemáme na Slovensku príslušnú legislatívu, ktorá bude chrániť politikov a politický systém v prípade slobodnej politickej diskusie pred zásahmi súkromných spoločností,“ skonštatoval expremiér.

Dôvodmi zrušenia stránky mali byť opakované porušovania pravidiel týkajúcich sa nenávistných prejavov, šikanovania a obťažovania, podnecovania k násiliu a šírenia dezinformácií o ochorení COVID-19. Poslanec sa voči verdiktu a dôvodom banu ohradil aj v otvorenom liste, kde opísal svoju verziu.

Práve vyššie spomínaný Telegram sa stal domovskou sociálnou sieťou Blahu po tom, ako jeho stránku so 175-tisíc priaznivcami firma Marka Zuckerberga navždy zablokovala. Za pár dní sa politikovi na Telegrame podarilo nazbierať niečo menej ako 19-tisíc sledovateľov.


Ďalšie články