Tipy na víkend: Filmy podľa skutočných udalostí a v kine česká komédia o hasičoch

zguj Film Keby radšej horelo. Foto: reprofoto/youtube

Pravidelný prehľad z ponuky filmov, seriálov a iných kultúrnych udalostí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

PIATOK

V piatok sa v Koncertnej sieni Klarisky predstaví taliansky huslista a skladateľ Luca Carla so svojím koncertným programom SolOrkestra, v ktorom sa husle, hlas a elektronické efekty rozvíjajú, aby vytvorili svet fantázie plný originálnych stredomorských skladieb s príchuťou minimalizmu. Koncert začína o 19:00.

Životopisný film natočený podľa knižnej predlohy amerického spisovateľa Anthonyho Swofforda. Anthony sa po vzore svojich predkov rozhodol pre vojenskú kariéru. Dostáva sa do Iraku, kde sa stretáva s nepriateľskými vojakmi. Na chrbte má 50-kilový batoh a v ruke pušku, musí čeliť neskutočnej horúčave a vojne, v ktorej sa ocitol. Film Mariňák z roku 2005 je pripravený o 22:05 na Jednotke.

V piatok bude pokračovať aj romantický seriál Sanditon, ktorý sa odohráva v 19. storočí. Charllote sa už v prímorskom meste zabývala. Zúčastnila sa na plese, na ktorom prišlo k nedorozumeniu so Sidneym Parkerom, čo však Charllote nechce nechať len tak. V tretej časti vstupuje do deja doktor Fuchs, jeho návšteve sa však lady Denhamová veľmi nepoteší. Tretia časť úspešného seriálu natočeného podľa posledného nedokončeného románu Jane Austenovej začne o 21:05 na Dvojke.

SOBOTA

Do moravskej dediny Lakotice prichádza sedliak Jura Baran, aby sa tam ukryl pred gestapom. Miestni obyvatelia mu veľmi nedôverujú, no väčší strach majú zo Sekala, ktorý je nemanželským dieťaťom a v mladosti veľmi trpel. To sa na ňom podpísalo a je z neho zatrpknutý a krutý muž. Udáva sedliakov za zločiny proti nemeckej ríši a za odmenu dostáva ich majetky. Snímka Je treba zabiť Sekal odvysiela Dvojka o 20:10.

Bournov mýtus je pokračovanie filmu Agent bez minulosti s Mattom Damonom. Jasonovi Bournovi sa podarilo s priateľkou Mariou utiecť. Na novom utajenom mieste si myslia, že budú mať pokoj, ale nájdu ich aj tam. Jason a Maria sú preto opäť na úteku. Medzitým však zabijú dvoch agentov CIA a z tejto vraždy obviňujú práve Bourna. Ten sa preto pokúsi vypátrať človeka, ktorý ho obvinil. Film je pripravený o 22:30 na TV JOJ.

NEDEĽA

Robert Rout sa dostáva za vraždu do väzenia. Potom, ako bodne iného väzňa, stráca všetku nádej vo svoje prepustenie. Jeho prežívanie vo väzení mu strpčuje aj dozorca Shoemaker. Jeho bezútešný život sa však zmení, keď na dvore nájde raneného vtáka, ošetruje ho, až kým nie je schopný znovu vzlietnuť. Po čase sa z neho stáva odborník na chov vtákov v zajatí a napíše o tom knihu. A takto vo väzení konečne nachádza nejaký zmysel života. Film Vtáčnik z Alcatrazu bol natočený podľa skutočnej udalosti. Odvysiela sa o 21:10 na Dvojke.

Ak máte chuť na českú komédiu, môžete si zájsť do kina na film Keby radšej horelo. V jednej malej českej dedine sa pripravujú na Veľkú noc. Počas oslavy do fontány narazí dodávka a šofér z miesta utečie. Všetci si myslia, že ide o teroristický útok. Celá dedina sa teraz spolieha na hasičov, ktorí majú situáciu vyriešiť. Pátrajú po páchateľovi a zároveň majú zabezpečiť pokojný priebeh Veľkej noci.

Ak vás ponuka v televízii nezaujala, predstavujem ešte iný tip z česko-slovenskej videotéky Edisonline, ktorá je zameraná na festivalové filmy. Film 438 dní je o dvoch novinároch zo Švédska, ktorí pricestovali do Afriky. Pri vstupe do Etiópie nemajú víza a počas ich presunu ich napadnú vojaci a začnú sa im vyhrážať. Dostanú sa do väzenia a sú obvinení z terorizmu.


Ďalšie články