Gyimesi: Heger sa chytil do pasce. Krvavá ropa z Ruska prekáža, ale krvavá ropa zo Saudskej Arábie nie?

György Gyimesi. Foto: Jaroslav Novák/TASR György Gyimesi. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Predseda strany Smer-SD Robert Fico sa v troch, štyroch veciach trafil do čierneho pri odôvodňovaní návrhu na odvolanie Richarda Sulíka (SaS) z funkcie ministra hospodárstva. V parlamentnej rozprave to povedal poslanec György Gyimesi (OĽaNO), ktorý pred časom vyzval Sulíka na odstúpenie pre nezvládnutie rokovaní o sankciách na dovoz ruskej ropy.

Gyimesi v pléne parlamentu povedal, že minister hospodárstva fatálne zlyhal a cenu zaplatia občania na pumpách pri tankovaní pohonných hmôt. Poslanec je nerád, že „sa do pasce chytil aj premiér Eduard Heger (OĽaNO)“.

„Sulík nemá žiadne argumenty na svoju obhajobu,“ podčiarkol s tým, že sa navyše snažil zo situácie vyviniť, keď ukázal súkromné správy s Hegerom.

Tvrdenie, že embargo sa netýka výrobkov z ropy, označil Gyimesi za „hlúpy argument“, ktorý si dokáže vysvetliť len tak, že sa „minister Sulík musel pomiasť“. Podľa poslanca nie je pravda, že Slovnaftu bude po skončení sa 18-mesačnej výnimky na vývoz produktov z ruskej ropy stačiť dodávať na slovenský trh. Ak by sa spoločnosť aj pokúšala dodávať na trh na Slovensku viac, zakročil by podľa neho protimonopolný úrad.

Poslanec OĽaNO uviedol, že rozdiel pri výnimke pre Slovensko a Maďarsko je v tom, že Maďarsko celú svoju produkciu dodá na maďarský trh a „my budeme pomaly tankovať za 2,30 eura“.

Gyimesi nesúhlasil s argumentom, že sa nebude dovážať krvavá ropa z Ruska, lebo sa tým financuje vojna na Ukrajine, pritom aj Saudská Arábia vedie krvavú vojnu v Jemene. „Toto však nikomu nevadí, toto už krvavá ropa nie je,“ namietal Gyimesi. Spýtal sa, či bojovníkom proti uhlíkovej stope neprekáža znečisťovanie životného prostredia, keď sa tankermi dováža ropa z USA alebo Saudskej Arábie.

Kazda: Pravdepodobne ste lobista

„Domnievam sa, že ste pravdepodobne lobista,“ reagoval na vyjadrenie Gyimesiho poslanec z SaS Radovan Kazda. Gyimesi podľa neho len opakoval stanoviská dotknutej rafinérie. Navyše podľa Kazdu „chrapúnskym“ spôsobom porušuje koaličné dohody.

Vyzval tiež Gyimesiho, aby sa o 18 mesiacov vzdal poslaneckého mandátu, ak spoločnosť Slovnaft nepadne, a aby neprijal ani ponuku kandidovať v ďalších voľbách. Hovorí o stávke, ktorú ak Gyimesi prijme a napokon dôjde na jeho slová, sám sa mandátu vzdá. Kazda dodal, že Sulík sa obhájil dostatočne a ponúkol vysvetlenie. Jeho zdôvodnenie označil za presvedčivé.

Odvolávanie Sulíka

Poslanci začali o prípadnom zosadení Sulíka z funkcie rokovať vo štvrtok 16. júna popoludní. Návrh iniciovala opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) a skupina okolo nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu.

Za rozhodujúci moment návrhu na odvolanie považuje Smer-SD „absolútnu ignoranciu“ slovenských ekonomických záujmov na ostatnom zasadnutí Európskej rady, na ktorej lídri členských štátov EÚ prijali ďalšie sankcie proti Ruskej federácii v oblasti dovozu a spracovania ruskej ropy.

(sita, tasr, ste)


Ďalšie články