Biden mal upozorniť svojich ministrov, aby miernili rétoriku o podpore Ukrajiny

Lloyd Austin Volodymyr Zelenskyj Antony Blinken Lloyd Austin, Volodymyr Zelenskyj a Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Prezident Biden v apríli povedal ministrovi obrany Lloydovi Austinovi a ministrovi zahraničných vecí Antonymu Blinkenovi, aby zmiernili svoju rétoriku pri podpore Ukrajiny v jej vojne proti Rusku. Informujú o tom noviny The Hill.

Napomenutie malo prísť po vyjadreniach šéfa Pentagónu. Austin vtedy uviedol, že Bidenova administratíva chce, aby Ukrajina vyhrala vojnu proti Kremľu a že Spojené štáty majú záujem o to, aby bolo Rusko oslabené. Blinken sa potom verejne pripojil k Austinovým komentárom.

Počas neskoršieho konferenčného hovoru Biden obom predstaviteľom povedal, že si myslí, že ich výroky zašli príliš ďaleko a je potrebné, aby ich zmiernili. Pre televíznu stanicu NBC to uviedli viacerí predstavitelia administratívy oboznámení s rozhovorom. Prezident sa podľa jedného z nich obával, že Austinove slová by mohli stanoviť nerealistické ciele a zvýšiť šancu na zatiahnutie Washingtonu do priameho konfliktu s Moskvou. „Biden nebol nadšený, keď Blinken a Austin hovorili o víťazstve na Ukrajine,“ povedal jeden zo zdrojov.

Informácia vystupuje na svetlo v čase, keď sa americkí predstavitelia čoraz viac obávajú, že vyjadrenia ukrajinských predstaviteľov sú neudržateľné. Podľa NBC sa v zákulisí hovorí, že ukrajinský prezident by mal zmeniť svoj verejný postoj a trochu ustúpiť v otázkach podmienok ukončenia vojny. Bidenova administratíva však tvrdí, že nebude tlačiť na Kyjev, aby ukončil vojnu za konkrétnych podmienok, a pripravuje sa na dlhú vojnu, informuje portál The Hill.

„Netlačíme na nich, aby urobili ústupky, ako to robia niektorí Európania. Nikdy by sme ich nežiadali, aby sa vzdali územia,“ povedal pre NBC jeden z amerických predstaviteľov. „Plánujeme dlhú vojnu. Máme v úmysle pripraviť na to Američanov a sme pripravení požiadať Kongres o ďalšie peniaze.“


Ďalšie články