Týždeň v Ríme: Vatikánske reformy sa hýbu, šéf diplomacie odmietol kompromisy pri integrite Ukrajiny

285697967_7772178859488674_2989665952786546448_n Vo Vatikáne. Foto: Bohumil Petrík

Hlavné témy vo Večnom meste boli pápežove slová o vojne na Ukrajine, jeho zdravie a vatikánske financie. Je tu ďalší prehľad vatikánskeho týždňa.

Vo Večnom meste i ďaleko za jeho hranicami rezonovali pápežove slová o Vladimirovi Putinovi, vojne na Ukrajine, NATO a o krutosti ruských jednotiek a žoldnierov. Krátko nato vatikánsky minister zahraničia arcibiskup Paul Gallagher na konferencii v Ríme povedal, že nemáme „podľahnúť kompromisom o integrite Ukrajiny“. Aktuálna situácia sa podľa sekretára pre vzťahy so štátmi sama osebe nevyrieši:

„Moje proroctvo je, ak chceme byť pesimisti, že na najbližšiu zimu nikdy nezabudneme.“ Pre prítomné médiá vrátane Štandardu spresnil, že mal na mysli možný nedostatok plynu, jedla a energie, ak by vojna pokračovala.

Komentátori sa vyjadrili k šíriacim sa správam, podľa ktorých Moskva vraj so záujmom a s rešpektom vníma vatikánsku snahu byť mediátorom konfliktu. Mal to povedať človek z tamojšieho ministerstva zahraničných vecí v ruskej televízii Ria Novosti. Nejde o žiadnu novinku a nič konkrétne z Východu, písalo sa v talianskom denníku Corriere della Sera. V Rusku možno týmto „vypočítavým“ vyjadrením ocenili, že František nateraz zanechal svoje želanie navštíviť Kyjev. Tieto zdanlivo priaznivé slová z Moskvy nateraz nespôsobujú veľké očakávanie, hoci rozvážnejšiemu Vatikánu i pápežovi sa hodia, uzavrel komentár v tlačovom vydaní periodika.

Pre ďalších pozorovateľov a nemenovaných rímskych diplomatov je Svätá stolica až príliš angažovaná na Ukrajine, aby jej Rusko privolilo mediačnú úlohu.

Pápežovo zdravie

„Pre obmedzenia, ktoré pápežovi spôsobuje bolesť kolena, a (kvôli) špecifickým liturgickým potrebám slávenia sa pri príležitosti Slávnosti Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi nebude sláviť svätá omša a procesia s eucharistickým požehnaním,“ infomoval Vatikán pred sviatkom, ktorý cirkev oslávila 16. júna.

Niektorí vatikanisti preto navrhli, aby pontifik celý rok odpočíval, nikam nelietal, a tým predišiel ďalším zdravotným ťažkostiam. Pred týždňom odložil apoštolskú cestu do Afriky pre pretrvávajúcu terapiu kolena. Používa aj vozíček, no zatiaľ stále platí jeho apoštolská cesta do Kanady koncom júla.

Vatikánske financie

Niektoré úrady a telesá v miništáte ukázali, ako hospodária, pričom jeden z nich je v červených číslach. To ocenili zástancovia transparentnosti, no hlavnou otázkou vatikánskych financií ostáva účinnosť pokračujúcej reformy, čomu sme sa viac ráz venovali už v minulosti.

https://standard.sk/51667/co-je-nove-v-rime-papeza-trapi-deficit-znizil-plat-kardinalom/

Vatikánsky úrad pre boj proti praniu špinavých peňazí má za sebou rok konsolidácie. Takto rok 2021 zhodnotil jeho riaditeľ vo výročnej správe Úradu pre finančné informácie (v talianskej skratke ASIF). Ten má na starosti práve boj proti praniu špinavých peňazí, dozor a reguláciu financií. Ukazuje sa, že to, čo sa zasialo v predošlých rokoch, prináša výsledky, dodal riaditeľ Carmelo Barbagallo. Spomenul napríklad pozitívne hodnotenie zo strany výboru Moneyval a väčšie priľnutie k princípom Rímskej kúrie. ASIF tiež obdržal vyše 100 upozornení na podozrivú aktivitu.

Známa celocirkevná zbierka Halier svätého Petra oznámila, že za minulý rok vyzbierala temer 47 miliónov eur. Je to viac než za rok 2020, no stále menej ako jej výdavky. Halier svätého Petra sa tradične koná 29. júna na sviatok Petra a Pavla. Je určený na podporu pápeža a Vatikánu vrátane pomoci pre núdznych.

Navyše minulý týždeň zverejnila ročenku takzvaná Vatikánska banka, ktorú v minulosti občas spájali s finančnými škandálmi. Jej ozajstné meno znie Inštitút pre náboženské diela, a preto jej hlavný cieľ je „správa hnuteľných i nehnuteľných dobier“ určených na „náboženské a charitné diela“. Spolu s aktuálne obozretným prístupom to viedlo k tomu, že tentoraz mal čistý zisk vo výške 18 miliónov eur.

Dobrú finančnú správu pripísal pokračujúcej digitalizácii klientskych služieb, posilneniu informačných nástrojov ochrany a náboru nových odborníkov.

Vatikánska banka. Foto: Bohumil Petrík

V deň, keď publikovali túto výročnú správu, vznikol aj Výbor pre investície, s ktorým rátala apoštolská konštitúcia Praedicate evangelium. Tá platí od 5. júna, no miništát stále nemá očakávané nominácie. Preto niekoľko vatikanistov posmešne hovorí, že Rímska kúria je „sede vacante“.

Citát týždňa

Vyberáme zo stanoviska Svätej stolice, ktorej delegácia v potravinovej agentúre OSN v Ríme, vo FAO, vyzvala na úsilie zastaviť vojnu na Ukrajine:

„FAO musí poskytnúť svoj prezieravý príspevok, aby s odvahou reagovala na náročné výzvy, ktoré nás čakajú, (treba) ísť ku koreňu problému, podniknúť konkrétne iniciatívy a hľadať spoločné dobro… V stávke sú životy miliónov ľudí, univerzálne ľudské právo na jedlo a stabilita rozsiahlych oblastí planéty.“


Ďalšie články