Už žiadny Tolstoj ani Puškin. Diela ruských klasikov zmiznú aj z ukrajinských učebných osnov

school_2 Ukrajinská škola, ilustračný obrázok. Foto: Európska komisia

Nielen knižnice. Ukrajinci chcú po novom očistiť od ruskej literatúry aj svoje školské osnovy. Žiaci tak po novom budú môcť zabudnúť na Tolstoja, Puškina či Dostojevského. Vyplýva to z rozhodnutia pracovnej skupiny ukrajinského ministerstva školstva k aktualizácii výučbového programu.

Z učebných osnov ukrajinských škôl zmiznú diela ruských a sovietskych autorov, a teda významné množstvo klasikov svetovej literatúry. Tamojšie deti sa už viac nebudú učiť o takých menách, ako Alexander Puškin, Lev Tolstoj, Fiodor Dostojevskij, Michail Bulgakov či Boris Pasternak a mnohých ďalších. Vyradené diela majú byť nahradené legendami svetovej literatúry.

Vyplýva to z rozhodnutia pracovnej skupiny ukrajinského rezortu školstva a vedy k aktualizácii výučbového programu pre 9. – 11. ročník základnej školy. Informuje o tom agentúra Unian s odvolaním sa na miestny web Osvita.ua.

Odborníci svoje rozhodnutie zdôvodňujú otázkou účelnosti štúdia ruskej kultúry a literatúry v podmienkach rusko-ukrajinskej vojny. To, či je daný verdikt konečný, alebo bude mať posledné slovo príslušný minister či vláda, správa neuvádza.

Správa prichádza ani nie mesiac po medializácii informácie, že Ukrajina zrejme z verejných knižníc odstráni viac ako 100 miliónov kópií ruských „propagandistických“ kníh. Pre agentúru Interfax to v máji pripustila Oleksandra Kovaľová, šéfka Ukrajinského knižného inštitútu, ktorý spadá pod tamojšie ministerstvo kultúry.

V prvom kole cenzúry majú na rad prísť knihy s protiukrajinským obsahom, s imperiálnymi naratívmi a propagáciou násilia či šovinizmu. Neskôr budú vymazané aj ostatné diela vrátane apolitickej klasiky, rozprávok či napríklad aj detektívok.

Stiahnutie sa podľa staršej správy portálu Delo uskutoční na základe príslušných metodických odporúčaní vypracovaných a schválených Radou pre rozvoj knižníc zriadenou pod rezortom kultúry, ktorá zahŕňa popredných knižničných odborníkov zo všetkých regiónov Ukrajiny.

Ukrajinský minister kultúry a informačnej politiky Oleksandr Tkačenko povedal, že vyradené ruské „propagandistické“ knihy z fondov ukrajinských knižníc by sa mohli použiť ako zberový papier.


Ďalšie články