Belgický biskup Van Looy nechce byť kardinálom, dôvodom je sexuálne zneužívanie. Rovnaký meter možno vztiahnuť na biskupa McElroya z USA

CNA_562a4fb9230be_76824 Biskup Lucas Van Looy, Foto: Daniel Ibanez/CNA

V katolíckej cirkvi sa opäť dejú neobvyklé veci. Belgický biskup Van Looy odmietol kardinálsku hodnosť. Biskup sa priznal, že nereagoval dostatočne na prípady sexuálneho zneužívania. Obete zneužívania čakajú, či sa kardinálskeho purpuru zriekne aj biskup z USA.

Vlastne k tomu nemalo nikdy prísť, ale stalo sa. Pápež František koncom mája ohlásil mená 21 nových kardinálov. Kreuje ich napokon len 20. Podľa Belgickej biskupskej konferencie totiž prijal žiadosť biskupa, ktorý ho požiadal o takzvaný dišpenz [oslobodenie od povinnosti či ustanovenia, pozn. red.]. To, že František ho plánoval kreovať za kardinála, vyvolalo okamžite kritiku, ale aj pozitívne reakcie. Ako sme sa dozvedeli, Lucas Van Looy „nemal vždy dostatočne energicky reagovať na zneužívanie v pastorácii“ vo svojej diecéze a v jeho saleziánskom ráde.

https://standard.sk/211329/frantisek-ohlasil-mena-novych-kardinalov-silnejsi-hlas-bude-mat-azia-slovak-medzi-nimi-opat-nie-je/

Emeritný biskup mesta Ghent, kde pôsobil v rokoch 2004 – 2019, chce týmto „zabrániť opätovnému zraneniu obetí tohto zneužívania“, píše sa v tlačovej správe belgického episkopátu:

„Pápež František jeho žiadosť prijal. Kardinál De Kesel a biskupi Belgicka oceňujú rozhodnutie Monsignora Van Looya. Opakujú pri tejto príležitosti svoj záväzok neochvejne pokračovať v boji proti všetkým formám zneužívania v katolíckej cirkvi, v ktorej je vždy na prvom mieste záujem obetí a ich blízkych.“

Lucas Van Looy sa narodil v belgickej obci Tielen v roku 1941. Ako mladý vstúpil k saleziánom a vysvätili ho za kňaza. Bol misionárom v Južnej Kórei, kde si vyslúžil povesť ako kňaz periférií a pre chudobných, čo zdôrazňuje aj pápež František. Ten ho vďaka týmto skúsenostiam tiež povolal do Ríma, aby sa zúčastnil Synody o rodine a Synody pre mladých. Od roku 2004 bol biskupom flámskeho mesta Ghent.

Lucas Van Looy vraj vedel o zneužívaní saleziánskeho spolubrata a jedného kňaza v strednej Afrike, písali niektoré belgické médiá. Rozhorčenie vyvolalo aj to, keď v minulosti meškal s odovzdaním šiestich listov v súvise so sexuálnym zneužívaním v cirkvi. Situácia bola „menej pálčivá“, lebo dotyčné osoby sú už kňazi na dôchodku a zločiny sú premlčané, vysvetlil vtedy belgický prelát.

Odmietne kardinálsku červeň aj ďalší biskup?

Biskup Lucas Van Looy má 80 rokov, a tak by nemal právo voliť budúceho pápeža v ďalšom konkláve [zhromaždení kardinálov, pozn. red.]. Naopak, novovoličom, ktorého pápež taktiež ohlásil koncom mája, bude biskup Robert Walter McElroy z amerického San Diega. Ten čelí rovnakým obvineniam ako Van Looy. Ako sme písali, ignoroval upozornenia od psychoterapeuta Richarda Sipeho, podľa ktorého cirkevný hodnostár nemal čas riešiť túto problematiku. Sipe mu napísal o prípadoch zneužívania maloletých, ktorých sa dopustil „enfant terrible“ americkej cirkvi a dnes už laik Theodore McCarrick. „Je to strašná správa“ a „facka obetiam zneužívania“, komentovali v USA oznam, že pápež McElroya kreuje za kardinála.

McElroy je taktiež kritizovaný za jeho prístup k LGBT komunite, kde presadzuje príliš liberálny prístup. Je taktiež známym kritikom biskupa Salvatora Cordileone za to, že Nancy Pelosiovej, známej americkej političke, ktorá sa hlási ku katolíckej viere a zároveň podporuje potraty zakázal ako jej diecézny biskup prijímať eucharistiu.

https://standard.sk/211765/papezov-kardinal-mal-ignorovat-sexualne-zneuzivanie-v-cirkvi-podporil-prijimanie-pre-pro-choice-katolikov-i-duhoveho-knaza/

Pred rokom požiadal o uvoľnenie z riadenia arcidiecézy v Mníchove a Freisingu kardinál Reinhard Marx, lebo sa cítil spoluzodpovedný za nezvládnutie zneužívania v nemeckej cirkvi. Argentínsky pontifik Jorge Bergoglio jeho rezignáciu odmietol s týmto odôvodnením:

„Ak na teba príde pokušenie a pomyslíš si, že potvrdením tvojho poslania a neprijatím tvojej rezignácie tento rímsky biskup (tvoj brat, ktorý ťa miluje) nerozumie, pomysli si, čo Peter pocítil pred Pánom, keď mu svojím spôsobom predložil rezignáciu: ‚Odíď odo mňa, lebo som hriešny človek.‘ A vypočuj si odpoveď: ‚Pas moje ovce.‘“

Pápež František má povesť bojovníka so sexuálnym zneužívaním, stiahnutie kardinálskeho purpuru v prípade Van Looya však vrhá svetlo na to, akým spôsobom Rím komunikuje a pracuje. Ak sa belgický biskup necíti na kreovanie za kardinála, nemalo jeho meno vôbec zaznieť.


Ďalšie články