Sulík: Cena plynu pre Slovákov vzrastie o 34 až 59 percent. Slovnaft odstavený nebude

Robert Fico a Richard Sulík. Foto: Jaroslav Novák/TASR Robert Fico a Richard Sulík. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Minister hospodárstva Richard Sulík totálne zlyhal, keď nedostatočne tlačil na premiéra Eduarda Hegera pri rokovaniach o ruskej rope. Vyhlásil to vo štvrtok poslanec a líder opozičného Smeru-SD Robert Fico počas mimoriadnej schôdze o návrhu na odvolanie Sulíka z funkcie. Minister hospodárstva kontroval, že rafinéria Slovnaft odstavená nebude. Poznamenal, že to, čo premiér Eduard Heger vyrokoval, vzniklo po vzájomnej konzultácii.

Fico poukázal na to, že slovenský predseda vlády súhlasil so šiestym balíkom sankcií voči Ruskej federácii, na ktorých sa nedávno dohodla Európska únia (EÚ) a ktoré sa týkajú aj oblasti dovozu a spracovania ruskej ropy. Sulík podľa neho nevytvoril dostatočný tlak na premiéra pri rokovaniach o rope. „Minister hospodárstva, do portfólia ktorého partia tieto odborné témy, totálne zlyhal,“ zdôraznil Fico.

Zároveň poznamenal, že podľa vyjadrení v nemeckom týždenníku sankcie proti Rusku nezasiahnu USA, najväčší profit budú mať Čína a India a najpoškodenejšia bude Európa a EÚ. Skonštatoval, že politická vôľa veľkých západných krajín, ku ktorým sa pridala aj súčasná slovenská vláda, teda vôľa „za každú cenu“ poškodiť Ruskú federáciu, tlačí európsku ekonomiku „do kúta“.

Zlyhanie vlády

To, čo sa udialo v Bruseli zo strany slovenskej vlády, je podľa neho „fatálne zlyhanie“, pretože „úmyselne poškodili slovenskú ekonomiku a slovenské domácnosti“. Kritizoval, že prijímali rozhodnutia bez konzultácií s predstaviteľmi zainteresovanej verejnosti. Zdôraznil tiež, že „našťastie“ je v súčasnosti témou len ropa a netreba hovoriť aj o plyne. Pýtal sa, kde je odpoveď vlády na „katastrofický“ scenár zvyšovania cien plynu.

Zaujímal sa zároveň, prečo sa pôvodne plánované tri roky na prípravu na odstrihnutie sa od ruskej ropy skrátili na osem mesiacov a prečo to vláda SR nevetovala. Len veľmi ťažko sa podľa Fica bude týchto osem mesiacov dať zvládať. Upozornil, že Slovnaft pôjde na technologické minimum, čo podľa neho môže túto firmu výrazne poškodiť.

Podotkol, že niektorí zahraniční analytici na jeseň očakávajú „brutálnu drahotu“, pokiaľ ide o pohonné látky a aj ich nedostatok. Tvrdí, že sa blížime do mimoriadne vážnej doby, pokiaľ ide o všetky energie. Minister hospodárstva podľa Fica zanedbal základné povinnosti, netlačil na predsedu vlády a vytvoril podmienky, ktoré znížia životnú úroveň občanov SR.

Robert Fico a Richard Sulík. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Sulík: Cena plynu vzrastie o 34 až 59 percent.

Richard Sulík počas svojho odvolávania uviedol, že ceny zemného plynu od Slovenského plynárenského priemyslu pre domácnosti vzrastú od začiatku budúceho roka o 34 až 59 percent. Nižšiu sumu si priplatia odberatelia, ktorí od augusta do konca roka uzatvoria s SPP štvorročnú zmluvu, a vyšší nárast platí pre domácnosti, ktoré budú mať jednoročný kontrakt.

„Keď zákazník uzavrie zmluvu na štyri roky, porastie cena plynu pre domácnosti o 20 % plus inflácia, ktorá je 12 %,“ povedal Sulík. To znamená, že zo súčasnej ceny 43 eur za megawatthodinu (MWh) vrátane prepravy, distribúcie a DPH vzrastie koncová cena pre zákazníkov na 57 eur. V ďalších rokoch kontraktu by sa cena mala zvyšovať už iba o infláciu.

Druhá možnosť je dohodnúť odber iba na jeden rok, pokiaľ odberateľ očakáva, že sa cena plynu po čase výraznejšie zníži, a nechce podpísať zmluvu na štyri roky. V tom prípade sa mu zvýši cena plynu o 42 % plus o infláciu.

Minister očakáva, že inflácia sa bude na súčasnej výške okolo 12 % držať aj počas nasledujúcich dvoch až troch rokov a na konci štvorročného zmluvného obdobia by mala klesnúť na šesť percent.

Richard Sulík. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Slovnaft odstavený nebude

Sulík tiež vyhlásil, že rafinéria Slovnaft nebude odstavená. Naopak, rokuje sa o financovaní potrebných úprav. Poznamenal, že to, čo premiér Eduard Heger vyrokoval, vzniklo po vzájomnej konzultácii.

Sulík skonštatoval, že pre Slovensko sa v rámci šiesteho balíka sankcií voči Rusku podarilo získať trvalú výnimku na dovoz ruskej ropy potrubím a trvalú výnimku na vývoz petrochemických produktov. Po prechodnej lehote osem, respektíve 18 mesiacov bude zakázaný vývoz ropných produktov, ako sú nafta, benzín a oleje. Podotkol, že slovenský trh je 70 % kapacity Slovnaftu.

Prestavenie rafinérie bude podľa Sulíka stáť do 300 miliónov eur a bude kompletne trvať približne štyri roky. Zdôraznil, že experimentálna prevádzka bude možná už od februára budúceho roka. „Od februára budúceho roka bude Slovnaft pripravený na primiešavanie inej ropy ako ruskej,“ doplnil. Zároveň rokuje o dodávkach nafty a benzínu na Ukrajinu, kam by po skončení výnimky mohla ísť prebytočná produkcia Slovnaftu. Zadal preto Transpetrolu vypracovanie analýzy o možnom použití a potrebných investíciách jednej z dvoch rúr ropovodu Družba na prerábku na produktovod.

Extrémne neistá situácia

Sulík pripustil, že pre vojnu na Ukrajine a politické následky je situácia extrémne neistá, treba sa preto pripraviť aj na úplne odstavenie ropovodu Družba. Zásobníky ropy a ropných produktov sú podľa neho naplnené na technické maximum, teda 97 % kapacít. Spresnil, že strategické zásoby štátu plus pohotovostné zásoby Transpetrolu a Slovnaftu aktuálne dosahujú 126 dní.

Dodal, že Transpetrol by mal začať s obstarávaním nových nádrží na ropu a ropné produkty. „Dôvod je ten, že 43 % skladových kapacít pre strategické zásoby štátu sa nachádza na východe, v obci Budkovce, a v prípade úplného prerušenia dodávok ruskej ropy sú tieto nepoužiteľné,“ povedal.    

V oblasti cien benzínu a nafty na slovenských čerpacích staniciach by sa dalo podľa Sulíka robiť viac, keby bol riadne obsadený Protimonopolný úrad SR, ktorý momentálne riadi presluhujúci predseda. „Po dohode na koaličnej rade prebehlo riadne výberové konanie, no vymenovanie vládou bezdôvodne blokuje Igor Matovič,“ vyhlásil.

Parlament začal vo štvrtok popoludní rokovanie o návrhu na odvolanie ministra hospodárstva z funkcie. Žiadosť na zvolanie mimoriadnej schôdze podal opozičný Smer-SD. Poslanci návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva odôvodnili pasivitou Sulíka pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných látok. Výsledkom nečinnosti ministra je podľa nich nekontrolovateľný nárast cien energií a pohonných látok s drastickými dosahmi na životnú úroveň.

(tasr, sita, ste)


Ďalšie články