Slovenské národné divadlo uvedie v novej sezóne 17 premiér. Od klasiky po moderné diela

Nová budova SND, foto archív SND Foto: archív SND

V júni sa končí 102. sezóna Slovenského národného divadla (SND). Prvá slovenská scéna sa však už pripravuje na otvorenie tej nasledujúcej, ktorá bude plná nových premiér i ďalších prekvapení.

Činohru SND čaká v nasledujúcej sezóne dvanásť nových inscenácií. „Činohra sa snaží byť spoločensky kritická a nejakým spôsobom reaguje na aktuálne dianie, ktoré dnes v Európe nie je veľmi príjemné, a preto témy môžu vyznievať kriticky alebo tragicky,“ vraví jej riaditeľka Miriam Kičiňová.

V novembri by mala uviesť dve premiéry. Najskôr Čistý dom od Sarah Ruhlovej, ktorá za túto hru v roku 2004 získala Pulitzerovu cenu. Druhou je klasika od Williama Shakespeara Macbeth, týmto dielom chcú reagovať aj na súčasnú situáciu.

Ďalšou činohernou premiérou spojenou s výročím samostatnosti Slovenskej republiky bude Kocúrkovo od Jána Chalúpku. Scéna uvedie aj Koncert na želanie českej režisérky Kamily Polívkovej. V apríli to bude predstavenie Konformista, čo je príbeh o túžbe nájsť si svoje miesto v spoločnosti aj za cenu obete.

Rómsky masaker predstaví udalosti, ktoré sa stali v roku 1928. Na záver nasledujúcej divadelnej sezóny je pripravená hra Malé ženy napísaná podľa kultového románu Louisy May Alcottovej. Nezabudlo sa ani na detského diváka. Hra Deti, ktorá je inšpirovaná poviedkami od Timravy, uvedie diváka do prostredia súčasnej rodiny a mapuje vzťah rodičov a detí. Ďalšie činoherné kusy bude divadlo postupne spresňovať.

Opera uvedie tri premiéry a balet dve

Opera SND pripravuje na nasledujúcu sezónu 2022/2023 tri nové tituly. Okrem nich má aj nového šéfdirigenta orchestra opery a baletu, ktorým je Kevin Rhodes. „Je to veľmi významná dirigentská osobnosť, dirigoval 50 svetových orchestrov v Paríži, vo Viedni, v milánskej La Scale,“ konštatuje riaditeľ Opery SND Lubor Cukr.

Prvou premiérou bude jedno z najpopulárnejších diel svetového operného repertoáru. V novej inscenácii Carmen sa však skrýva viac ako len príbeh o prelietavej láske. Druhou premiérou si chce operný súbor uctiť 30. výročie vzniku Slovenskej republiky, uvedie dielo Eugena Suchoňa Svätopluk v réžii Romana Poláka. Posledným novým kusom bude inscenácia opery Maria Stuarda Gaetana Donizettiho.

Operu čaká aj niekoľko špeciálnych predstavení. Pri príležitosti nedožitých 75. narodenín režiséra Jozefa Bednárika predstavia Pucciniho dielo Turandot. Opernú sezónu otvoria galakoncertom, v ktorom vzdajú operné hviezdy hold legendárnej sopranistke Edite Gruberovej. Pripravené majú aj slávnostné silvestrovské predstavenie Johanna Straussa mladšieho Netopier.

Balet SND si na nasledujúcu sezónu pripravil dve premiéry. Prvou bude balet La fille mal gardée – Zle strážené dievča. Je o márnej snahe vdovy Simony zabrániť láske svojej dcéry k mladému farmárovi. Druhou premiérou je baletná adaptácia známej rozprávky Pinocchio.

Foto: Jozef Barinka

Posunková reč a divadlo pre deti z detských domovov

Do divadla chcú v nasledujúcom roku prilákať aj znevýhodnených ľudí. Do predstavení plánujú vkladať aj posunkovú reč a titulky. Zároveň chcú vytvoriť podstránku venovanú historickej budove, ktorá je momentálne zatvorená a bude sa rekonštruovať.

Ďalším projektom je Divadlo pre všetky deti, ktorému sa chcú aj naďalej venovať v SND spolu s organizáciou Úsmev ako dar. Cieľom je dostať do divadla chlapcov a dievčatá zo znevýhodnených podmienok, ako sú deti z centier pre deti a rodinu alebo z pestúnskych rodín.


Ďalšie články