Rusko výrazne zníži dodávky plynu na Slovensko. Cena v Európe od pondelka stúpla o 70 percent

Na snímke vlajka Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Foto: Jaroslav Novák/TASR Na snímke vlajka Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Dodávky zemného plynu z Ruska na Slovensko dnes klesnú približne o jednu tretinu. Medzičasom cena suroviny pre starý kontinent stúpla od pondelka až o 70 percent pre obavy z odstavenia plynovodu Nord Stream 1. Rusi aj európska strana sa nezhodnú na vysvetlení, či ide o technologický problém alebo politické rozhodnutie.

Slovenský plynárenský priemysel SPP, ktorý je štátnym importérom plynu, očakáva, že štvrtkové dodávky plynu od ruského Gazpromu sa znížia o približne 30 percent. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Dnes očakávame, na základe informácií od spoločnosti Gazprom Export, že dodávky plynu v rámci našej zmluvy budú nižšie asi o 30 percent,“ uviedol hovorca SPP v e-mailovej odpovedi na otázky agentúry.

„Vyššie uvedené zníženie nemá žiadny vplyv na našich zákazníkov,“ odkázala spoločnosť.

Rusko znižuje dodávky

V tomto duchu sa vyjadrili aj ČEZ a firma Net4Gas, ktorá je prevádzkovateľom prepravnej sústavy na zemný plyn u našich západných susedov z Česka. ČEZ uviedol, že ruský energetický gigant ho o znížení dodávok upovedomil. „Týka sa to len malej časti dodávok priamo od Gazpromu. Ten plyn sme nahradili z iných zdrojov.“

Medzitým sa cena plynu pre európsky trh od začiatku pracovného týždňa zvýšila až o 70 percent a surovina sa dnes predáva za asi 140 eur za jednu megawatthodinu. Dôvodom sú obavy zo zastavenia kohútikov na plynovode Nord Stream 1.

Rusko tiež znížilo dodávky plynu do Talianska aj Nemecka. Talianska spoločnosť Eni vo štvrtok uviedla, že ruský koncern Gazprom dodáva len 65 % požadovaného plynu. Gazprom tvrdí, že dôvodom sú problémy na kompresorovej stanici Portovaja.

Gazprom už v stredu oznámil, že od štvrtka ešte viac obmedzuje dodávky do Nemecka cez plynovod Nord Stream. Od štvrtkového rána bude podľa ruského koncernu cez plynovod denne prúdiť maximálne 67 miliónov kubických metrov plynu. Gazprom už v utorok oznámil redukciu maximálneho objemu dodávok cez plynovod Nord Stream o 40 % na približne 100 miliónov zo 167 miliónov kubických metrov.

Vraj ide o politiku

Ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimír Čižov vo štvrtok podľa agentúry RIA Novosti povedal, že pretrvávajúce problémy s opravou zariadení pre kompresorové stanice by mohli viesť k tomu, že Rusko plynovod odstaví úplne.

Hovorca ruského prezidenta uviedol, že za obmedzením dodávok plynu na starý kontinent sú dopady sankcií, ktoré na Rusko zaviedli západné krajiny pre vojnu na Ukrajine. Rusko sa vraj obmedzovať dodávky vopred nechystalo, na vine sú podľa Dmitriho Peskova problémy s údržbou turbín.

Vysvetlenie Rusov ale už v stredu odmietol nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Ten sa nazdáva, že krok ruského Gazpromu je politicky motivovaný.

Pripomíname, že ruská energetická spoločnosť už koncom apríla zastavila dodávky plynu do Poľska a do Bulharska. Zdôvodnila to slovami, že miestne plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmietli za plyn platiť v rubľoch.

https://standard.sk/218086/rusko-hrozi-uplnou-odstavkou-plynovodu-nord-stream-1-ceny-plynu-rastu/

SPP pracuje na diverzifikácii

Štandard oslovil SPP so žiadosťou o vysvetlenie, či môže štvrtkové zníženie znamenať dlhodobé obmedzenie dodávok, alebo či ide len o jednorazovú záležitosť. Priamu odpoveď sme nedostali.

„SPP sa uzavretím diverzifikačného kontraktu a ďalšími plánovanými dodávkami LNG v priebehu roka podarilo v krátkom čase výrazne prispieť k diverzifikácii zdrojov a zvýšeniu bezpečnosti dodávok plynu na Slovensku. Uzavretie predmetných zmlúv, prostredníctvom ktorých sme schopní pokryť približne 65 % spotreby našich zákazníkov, je, spolu s aktuálnym vtláčaním plynu do zásobníkov, prejavom zodpovednosti a spoľahlivosti SPP pri riešení aktuálnych výziev na trhu s energiami,“ uviedol pre Štandard Ondrej Šebesta, riaditeľ odboru korporátnej komunikácie.


Ďalšie články