Dokedy budete otáľať? Kým vegetariáni zabijú prvé dieťa? Kollár za stav s medveďmi viní Budaja

Medveď hnedý. Foto: archív Jaroslava Slašťana Medveď hnedý. Foto: archív Jaroslava Slašťana

AKTUALIZOVANÉ Za stav s medveďmi nesie priamu politickú zodpovednosť minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Vyhlásil to predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár v reakcii na ďalší stret medveďa s človekom. Napokon sa ukázalo, že k priamemu stretu so zvieraťom nedošlo a záchranár sa zranil sám pri úteku pádom na tvár.

„Dokedy budete otáľať? Kým ‚vegetariáni‘ zabijú prvé dieťa? Poprípade aj s jeho mamou? Je to vaša priama zodpovednosť a za tento stav či skôr ničnerobenie nesiete aj priamu politickú zodpovednosť a ak k takému niečomu príde, verte mi, že vás nebudeme držať,“ odkázal Kollár Budajovi na sociálnej sieti.

Kollár chce problém s medveďmi riešiť ich reguláciou. Mohol by to podľa neho robiť štát a nemusel by sa robiť odstrel prostredníctvom povoleniek. „Ja nepotrebujem podporovať poľovníctvo alebo strieľanie medveďov zo zábavy. Musíme regulovať stav, počty medveďa. Regulácia každý rok,“ skonštatoval šéf parlamentu.

Útok na záchranára

V stredu (15. 6.) v poobedňajších hodinách zaútočil medveď na záchranára Horskej záchrannej služby (HZS) z oblastného strediska Veľká Fatra, ktorý sa počas služby vracal po turistickom chodníku z Novej hole na Donovaloch. Počas útoku utrpel tržnú ranu na hlave.

Napokon sa ukázalo, že zranenia si spôsobil sám, keď pred medvedicou utekal a spadol na tvár. Vysvitlo to po výpovedi zraneného záchranára, informujú Aktuality. „Medvedica sa muža snažila odohnať od mladých, no ku samotnému kontaktu nedošlo. Tržné poranenia hlavy si spôsobil sám pri páde na tvár,“ uviedli štátni ochranári s tým, že išlo o prirodzené prostredie medveďa hnedého. Mužovi sa následne podarilo vyliezť na strom, odkiaľ si privolal pomoc.

Budaj sa chce stretnúť s Kollárom

Minister životného prostredia Ján Budaj už konštatoval, že sa chce stretnúť s predsedom parlamentu Borisom Kollárom, aby spoločne vyriešili problém medveďov. Napísal mu aj list. Kollár víta podanú ruku šéfa envirorezortu. „Je to vážna vec a som rád, že si to uvedomuje aj minister,“ povedal.

Budaj nechcel komentovať odkazy Kollára o tom, že by ho nepodporil pri prípadnom odvolávaní. Kollár tiež uviedol, že Budaj nesie politickú zodpovednosť za stav s medveďmi. „Ja dodržiavam zákony. Ak to je negatívna politická zodpovednosť, rád ho presvedčím o tom, že nekonáme nič, čo by sme zanedbali alebo že sme nič nezanedbali,“ reagoval minister.

Ak Kollár vidí problém v tom, že sa na odstrel medveďov nevydávajú povolenky, zajtra ich začne ministerstvo vydávať, tvrdí Budaj. Zároveň však v tejto súvislosti poukázal, že slovenské súdy by ich zrušili. Urobili tak aj za pôsobenia ministra Lászlóa Sólymosa (Most-Híd). „Všetci vedia, že je to nelegálne,“ podotkol šéf envirorezortu.

Posledné sčítanie populácie medveďov uvádza na území Slovenska podľa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR približne 1 200 jedincov. Zmeny v správaní medveďov sú podľa ochranárov dôsledkom prikrmovania zveri, jednoduchého prístupu ku komunálnemu odpadu či pestovania kukurice aj v chladnejších regiónoch Slovenska. ŠOP už avizovala posilnenie zásahového tímu pre medveďa hnedého o ďalších spolupracovníkov.

(tasr, ste, haj)


Ďalšie články