Bitcoin ustál ďalší úder, no opäť stratil na hodnote. Čo spôsobilo jeho prudký pokles?

1500x500 (1) Logo spoločnosti Celsius. Foto: Twitter/Celsius

Trh s kryptomenami sa po májovom kolapse tokenu terra znova otriasa. Sú za tým hlavne problémy spoločnosti Celsius poskytujúcej kryptomenové pôžičky. Za vlnou výberov a oslabovaním kryptomien však stojí aj ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb americkým Federálnym rezervným systémom a jeho reštriktívna politika.

Bitcoin a s ním aj ďalšie kryptomeny sa po májovom poklese opäť prepadli. Jeho cena klesla v utorok podľa údajov agentúry Bloomberg na 18-mesačné minimum 20 823,56 dolára (približne 19 910 eur) za kus.

Za opätovný prudký pokles môže hlavne spoločnosť Celsius. Tá v pondelok uviedla, že pozastavuje všetky výbery, výmeny a prevody medzi účtami pre extrémne trhové podmienky. Tento krok má podľa spoločnosti za cieľ stabilizovať likviditu a operácie.

„Toto opatrenie prijímame preto, aby sme spoločnosť Celsius dostali do lepšej pozície, v ktorej bude môcť časom plniť svoje záväzky týkajúce sa výberov,“ oznámila spoločnosť na svojej webstránke.

Záujem začal opadať po májovom kolapse

Spoločnosť Celsius ponúkala klientom prostredníctvom svojej platformy možnosť vysokých výnosov do výšky až 18 percent, píše Financial Times. Používatelia si ukladali svoje kryptomeny cez platformu. Tie následne požičiavali ďalším inštitúciám, investorom a zákazníkom a používateľov odmeňovali z príjmov, ktoré spoločnosť generovala svojou činnosťou.

Celsius je jedným z najväčších hráčov na trhu produktov generujúcich digitálny výnos, ktorý poskytuje používateľom možnosť požičiavať svoje tokeny ako zábezpeku pre iné kryptoprojekty, píše ďalej britský denník. Nálada voči týmto vysoko rizikovým projektom prudko ochladla po tom, ako sa minulý mesiac v priebehu niekoľkých dní zrútili tokeny terraUSD a luna. Viacerí používatelia platformy tak začali vyberať svoje vklady.

Šok z opatrení, ktoré podnikla spoločnosť Celsius, zrejme spôsobil, že na niekoľko hodín zastavila výbery bitcoinov aj spoločnosť Binance. Najväčšia svetová burza s kryptomenami zastavila výbery bitcoinov na viac ako tri hodiny, údajne z dôvodu zaseknutej transakcie, čo ešte viac zneistilo majiteľov kryptoaktív a zvýraznilo pokles ich cien.

Vplyv makroekonomických faktorov

Čiastočné zbavovanie sa kryptomien prichádza v čase, keď sa čoraz viac hovorí o globálnej recesii. Zo všetkých strán prichádzajú správy o reštriktívnych politikách centrálnych bánk. Vysoko rizikové investície nie sú až také príťažlivé v období, keď ľudia uprednostňujú väčšiu istotu.

V snahe dostať infláciu pod kontrolu sa najnovšie rozhodol zdvihnúť úrokové sadzby americký Federálny rezervný systém. Ten v stredu schválil ich zvýšenie o 0,75 percentuálneho bodu na rozmedzie 1,5 až 1,75 percenta, informuje Reuters. Odhodlanie americkej centrálnej banky kontrolovať infláciu sa už prejavilo v rozsiahlom sprísnení úverových podmienok, ktoré je cítiť na amerických trhoch s nehnuteľnosťami a akciami. Tie do značnej miery kopíruje aj trh kryptomien.


Ďalšie články