Čína zverejnila správu, že zachytila signál od mimozemskej civilizácie. Neskôr ju zmazala

Činsky teleskop Sky Eye Záber čínskeho teleskopu Sky Eye, pohľad zvrchu. Zdroj: YouTube/Reprofoto

Čínsky teleskop Sky Eye možno zachytil signály z vyspelej mimozemskej civilizácie. Informácia sa objavila v oficiálnom denníku čínskeho ministerstva vedy a techniky. Následne však zo stránky zmizla.

Čínsky FAST teleskop, známy aj ako teleskop Sky Eye, pátra vo vesmíre po umelo vytvorených rádiosignáloch. V roku 2020 zariadenie zachytilo úzkopásmové elektromagnetické signály, ktoré sa líšia od tých predchádzajúcich. Povedal to Zhang Tonje, hlavný vedec tímu, ktorý pátra po stopách mimozemskej civilizácie. Tím pracuje v koordinácii s pekinskou Normal University, Národným astronomickým observatóriom Čínskej akadémie vied a Kalifornskou univerzitou v Berkeley.

Správu o objave priniesol denník Science and Technology Daily, ktorý slúži ako oficiálny komunikačný prostriedok čínskeho ministerstva vedy a techniky. Neskôr z webu zmizla. Dôvody, prečo ju odtiaľ odstránil, nie sú známe.

Informáciu však stihli prevziať aj iné čínske médiá, vrátane štátnych. Masívne obehla napríklad čínsku sociálnu sieť Weibo.

https://standard.sk/129619/riaditel-nasa-bill-nelson-veri-ze-vo-vesmire-existuje-aj-iny-zivot/

Teleskop Sky Eye bol oficiálne uvedený do pátracej misie po mimozemskom živote v septembri 2020. Výskumný tím si už v tomto roku všimol dva podozrivé signály, keď spracovával dáta z roku 2019. Ďalší podozrivý signál zaznamenal v roku 2022 pri pozorovaní exoplanét, teda planét nachádzajúcich sa mimo Slnečnej sústavy.

Najväčší teleskop sveta sa nachádza v juhozápadnej časti provincie Guizhou a má priemer až pol kilometra. Je navrhnutý tak, aby bol mimoriadne citlivý na nízkofrekvenčné rádiové pásmo.

https://standard.sk/130996/hladanie-inteligentneho-zivota-vo-vesmire-temny-les-vas-mozno-presvedci-ze-je-to-zly-napad/

Portál Newsweek konštatuje, že objavy podobných signálov nie sú vôbec ničím novým a neraz len vzbudia špekulácie o možnosti mimozemského života. Vedci si často ich pôvod vysvetľujú prirodzeným zdrojom, ako sú vysokoenergetické hviezdy. Niektorí vedci sa však domnievajú, že v našej galaxii by mohli byť desiatky tisícok mimozemských civilizácií. Rukolapné dôkazy však zatiaľ chýbajú.

Aj Zhang Tonje pripúšťa, že podozrivé signály môžu predstavovať nejaký druh rádiového rušenia. Podľa neho si vyžadujú ďalšie spracovanie a analýzu.


Ďalšie články