Inšpekcia opäť udrela na NAKA, stíha ďalších dvoch elitných policajtov

NAKA poèas akcie Rezervy Ilustračný obrázok. Foto: Polícia SR

Úrad inšpekčnej služby včera obvinil dvoch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry.

Za zločin zneužívania právomocí verejného činiteľa formou spolupáchateľstva začala inšpekcia 15. júna trestné stíhanie voči príslušníkom 2. operatívneho oddelenia NAKA v Bratislave Branislavovi Dunčkovi a Róbertovi Magulovi.  

Elitní policajti podľa uznesenia údajne ešte počas minulého leta 16. júla „bez existencie reálnych podkladov vyhotovili návrh“ na stíhanie členov inšpekčného tímu Oblúk. Tomu prischlo pomenovanie „antitím“, keďže vyšetroval podozrenia voči príslušníkom NAKA, ktorí mali podľa inšpekcie manipulovať vyšetrovaniami.

Kolegov z inšpekcie mali príslušníci NAKA obviniť „na vymyslenom skutkovom základe o údajnej korupčnej a inej trestnej činnosti“.

Denník Štandard nemá k dispozícii kompletnú verziu uznesenia, takže nie sú známe konkrétne skutky ani spôsob, ako si Dunčko a Magula mali obvinenia vymyslieť. Elitní policajti však mali účelovo postupovať tak, aby dozor pri týchto vymyslených trestných činoch účelovo spadal pod príslušnosť špeciálnej prokuratúry.

Elitní policajti tak mali urobiť s cieľom „umožniť vykonávanie dokazovania a dokumentovania vymyslenej trestnej činnosti, ako aj prípadné realizovanie zásahov do súkromných práv podozrivých osôb, a tak im zabrániť vyšetrovaniu trestnej činnosti príslušníkov NAKA“.  

Pingpong s obvineniami

Inšpekcia už vlani v septembri obvinila príslušníkov NAKA pre podozrenia z manipulácie pri vyšetrovaní, ďalších elitných policajtov obvinila z toho, že chceli stíhať členov tímu Oblúk.

Nie je známe, či čerstvé obvinenie súvisí s minuloročným obvinením, ale skutok časovo zapadá do obdobia, keď sa inšpekcia a NAKA navzájom udávali. NAKA mala naopak podozrenie, že cieľom „antitímu“ Oblúk bolo zablokovanie vyšetrovania veľkých káuz.

Tím Oblúk, ktorý vyšetroval podozrenia, že NAKA nezákonne ovplyvňuje svedkov, neskôr zrušil policajný prezident Štefan Hamran. Hoci Krajská prokuratúra Bratislava, ktorá prípady tímu Oblúk dozorovala, videla jeho ďalšie opodstatnenie.

Generálna prokuratúra vtedy uviedla, že policajti z NAKA chceli ľudí z inšpekcie účelovo stíhať a predísť tak vlastnému zadržaniu.

Tím Oblúk vtedy obvinil aj vyšetrovateľov tímu Očistec vrátane Jána Čurillu. Obvinenie neskôr zrušil súd. Hoci sa nepreukázalo, že by ovplyvňovali svedkov, jeden z nich – Csaba Dömötör – sa ku krivej výpovedi priznal.

Z krivej výpovede boli spolu s ním práve 20. júla minulého roka obvinení aj jeho partneri Matej Zeman a Peter Petrov. Na túto trojicu chystala inšpekcia záťah, ktorý bol vyzradený. Za jeho prerušenie neskôr odstúpil aj bývalý šéf polície Peter Kovařík.

Inšpekcia dokonca na druhý deň zadržala členov tímu Očistec, keď sa v aute viezli do Pezinka na špeciálnu prokuratúru. Mali vraj podozrenie, že môžu ukrývať svedkov na úteku.

Aktualizované o stanovisko polície:

„Môžeme potvrdiť, že vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby odbor západ dňa 15. 06. 2022 vydal uznesenie o začatí trestného stíhania a súčasne vzniesol obvinenie dvom operatívnym pracovníkom Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru pre trestný čin zneužitie právomoci verejného činiteľa. V prípade tohto obvinenia ide o skutkovo totožnú vec, v akej bolo vznesené obvinenie aj štyrom vyšetrovateľom NAKA PPZ. Vzhľadom na priebiehajúce konanie nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ odpovedala Denisa Bárdyová z prezídia Policajného zboru.


Ďalšie články