Eurobarometer: len polovica Slovákov podporuje sankcie proti Rusku, humanitárnu pomoc takmer všetci

Ukrajinskí utečenci v Poľsku. Foto: TASR/AP Ukrajinskí utečenci v Poľsku. Foto: TASR/AP

Vyše 90 percent Európanov a rovnako Slovákov podporuje humanitárnu pomoc Ukrajine. Dve tretiny oslovených uviedli, že by mala vstúpiť do EÚ, až keď bude pripravená. Pri ekonomických sankciách uvalených na Rusko sú Slováci skeptickejší ako európsky priemer. Vyplýva z výsledkov prieskumu Eurobarometer, ktorý v stredu zverejnila Európska komisia.

Až 78 percent občanov EÚ, a rovnaké percento ľudí aj na Slovensku, si myslí, že EÚ od začiatku vojny prejavila solidaritu s Ukrajinou. Respondenti vo veľkej miere schvaľujú podporu Ukrajine a jej obyvateľom. Viac ako deväť z desiatich súhlasí s poskytovaním humanitárnej pomoci ľuďom zasiahnutých vojnou, 93 percent v rámci EÚ a 91 percent na Slovensku.

Finančnú podporu poskytovanú Ukrajine schvaľuje 80 percent občanov v rámci celej EÚ a 64 percent respondentov zo Slovenska. Dve tretiny Európanov súhlasia s tým, že „Ukrajina by mala vstúpiť do EÚ, keď bude pripravená“. Až 80 percent Európanov schvaľuje hospodárske sankcie voči Rusku, na Slovensku sa však s nimi stotožňuje iba 56 percent respondentov.

Podľa 75 percent respondentov vojna na Ukrajine ukazuje, že „potrebujeme väčšiu vojenskú spoluprácu v rámci EÚ“. Z prieskumu vyplýva aj široká podpora opatrení EÚ v oblasti energetiky zameraných na odstránenie závislosti od ruských fosílnych palív. Občania Európskej únie výrazne podporujú spoločnú bezpečnostnú a obrannú politiku a očakávajú, že EÚ postupne ukončí svoju závislosť od ruských zdrojov energie.

Prieskum Eurobarometer sa uskutočnil od 13. do 20. apríla 2022 vo všetkých 27 členských štátoch. Prostredníctvom internetu bolo oslovených dovedna 26 066 občanov EÚ.

(sita)


Ďalšie články