Tisíce učiteľov v Bratislave žiadali lepšie podmienky i vyššie platy. Prezidentka ich podporila

Protest pracovníkov školstva za lepšie podmienky i vyššie platy Pracovníci školstva oblečení v žltých farbách protestovali 15. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

AKTUALIZOVANÉ Lepšie podmienky v školstve, ale aj vyššie platy žiadali tisícky pracovníkov školstva na stredajšom protestnom zhromaždení v Bratislave. Protestujúci oblečení v žltých farbách na čele s vedením  Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku považujú valorizáciu platov v roku 2021 o nula percent a od 1. júla o tri percentá za absolútne nedostatočnú. Chcú, aby ich platy vzrástli namiesto troch percent o desať. Primerané ohodnotenie ľudí v školstve, ale aj v zdravotníctve a pomoc ľuďom ohrozeným chudobou musí byť prioritou štátu, vyhlásila prezidentka a pripomenula vláde jej programové vyhlásenie.

Podľa predsedu školských odborárov Pavla Ondeka cieľom je upozorniť vládu SR a poslancov Národnej rady SR, aby sa konečne začali školstvom zaoberať. „Každý jeden politik hovorí, že školstvo mu nie je ľahostajné, chcú mu pomôcť, ale doteraz sme to vôbec nepocítili,“ vyhlásil predseda školských odborárov.

Ondek by bol rád, keby boli platy zamestnancov v školstve od júla o desať percent vyššie. Poznamenal, že politici majú ešte dosť času na to, aby o tom rozhodli. Všetko však podľa neho závisí od ministra financií.  „Pokiaľ budeme teraz neúspešní, je možné, že štrajky budú aj v septembri. Máme pripravený scenár, s ktorým sme ešte nevyšli von,“ uviedol Ondek.

Pavel Ondek. Foto: TASR/Jakub Kotian

Životná úroveň učiteľov klesá

Poukazujú na to, že po viac ako dvoch rokoch boja s pandémiou a zvýšenými nárokmi na zabezpečenie kvalitného a bezpečného výchovno-vzdelávacieho procesu teraz zamestnanci školstva čelia ďalším výzvam. Tie sú spôsobené vojnou na Ukrajine. Školskí odborári, ale aj protestujúci poukázali na zvýšenie cien energií a zdražovanie potravín. Tvrdia, že životná úroveň obyvateľov Slovenska, vrátane zamestnancov školstva, klesá a všetkým školám a školským zariadeniam hrozí finančný kolaps. „Je dôležité, aby sa výchova a vzdelávanie vykonávali v priestoroch, ktoré sú oveľa lepšie,“ povedal Ondek.  

Dav, ktorí tvorili nielen učitelia regionálneho školstva, ale aj odborní či nepedagogickí zamestnanci, vedci, výskumníci či vysokoškolskí učitelia z celého Slovenska, sa presunie z bratislavského Námestia SNP pred Národnú radu SR. Na transparentoch bolo vidieť nápisy ako Zo sľubov sa nenajeme, Stop ďalšiemu poklesu reálnej mzdy či Investície do vzdelania, budúcnosť spoločnosti.

Protest za vyššie platy zamestnancov a za lepšie podmienky v školách pre deti, žiakov a študentov, ale aj pedagogických a odborných zamestnancov, učiteľov vysokých škôl a nepedagogických zamestnancov na Námestí SNP 15. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Učiteľka z Rajca: Kvalitné školstvo potrebuje aj dôstojné platy

Protestujúci prišli do hlavného mesta z celého Slovenska. Jednou z nich je aj učiteľka Gabriela zo základnej školy s materskou školou v Beniciach, ktorá pracuje v školstve 39 rokov. Ako hovorí, učitelia v ich škole nechýbajú.

„Kvalitné školstvo potrebuje aj dôstojné platy,“ vyhlásila. Pedagogička Petra zo základnej školy v Rajci povedala, že v školstve ju drží najmä to, že môže pracovať s deťmi. „Prišiel som podporiť učiteľov, ale aj seba. Ten, kto sa teraz rozhodne ísť študovať učiteľstvo, tak musí byť človek odhodlaný, pretože za ten plat sa to nedá robiť,“ povedal Štefan zo základnej školy v Mútnom, ktorý pracuje ako školský digitálny koordinátor.

Viaceré školy vyhlásili na stredu riaditeľské voľno. Niektoré školy v okolí Bratislavy vyučovanie skracovali alebo zrušili popoludňajšie školské kluby detí, aby sa mohli zamestnanci škôl protestného zhromaždenia zúčastniť. Mnoho zamestnancov škôl, ktorí sa protestu v hlavnom meste nemohli zúčastniť osobne, si počas stredy obliekli do práce niečo žlté, prípadne si pripli žltú stužku na znak solidarity s protestujúcimi.

Štrajkujúci zamestnanci školstva pred parlamentom odkazujú, že nebudú ticho

Štrajkujúci zamestnanci školstva sa presunuli z Námestia SNP v Bratislave pred budovu Národnej rady (NR) SR. Štrajkujúci dav odkazuje, že nebude ticho.

Protestné zhromaždenie pozostávajúce z tisícok ľudí pred parlamentom pokrikuje „hanba“ či „chceme vyššie platy“. Na proteste sa zúčastňujú zamestnanci školstva z celého Slovenska. Množstvo z nich je oblečené v žltých tričkách a šiltovkách, v rukách majú žlté vlajky, rapkáče či pískajú na píšťalkách.

Medzi protestujúcimi v dave sa nachádzalo aj viacero poslancov Národnej rady SR, ktorí stoja na strane zamestnancov školstva. Zúčastnení žiadajú od politikov, aby splnili svoje sľuby.

Gröhling: Trojpercentné zvýšenie platov v školstve je zabezpečené, ďalej rokujem

Trojpercentné zvýšenie platov zamestnancov škôl od 1. júla je finančne kryté. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) to uviedol po stredajšom rokovaní vlády. O ďalšom zvýšení sa podľa jeho slov rokuje.

Práve otázky finančného krytia a zabezpečenia trojpercentného zvýšenia vyplývajúceho z kolektívnej zmluvy boli podľa jeho slov dôvodom prerušenia rokovania vlády a vysvetlenia situácie. „Bolo potvrdené, že ministerstvo financií tieto prostriedky poskytne, všetko je už podľa mojich informácií v procese medzi ministerstvami, a tak môžeme povedať, že trojpercentné zvýšenie je zabezpečené a budeme ho od júla poskytovať,“ uistil Gröhling.

Potvrdil, že minister financií Igor Matovič (OĽaNO) predložil na rokovaní návrh na desaťpercentné zvýšenie platov zamestnancov v školstve prostredníctvom zvýšenia daní. „To sme zavetovali, trváme na tom, že tieto prostriedky môže pokryť nadvýber súčasných daní,“ dodal minister školstva o stanovisku ministrov za SaS.

Rokovania o tejto otázke by mali podľa jeho slov pokračovať. „Verím, že sa budeme rýchlo posúvať dopredu, aby sme mohli potvrdiť, že platy nielen v školstve, ale i v zdravotníctve sa budú od roku 2023 zvyšovať,“ dodal. Jeho predstavou je minimálne desať percent zafixovaných od roku 2023.

Premiér: O zvyšovaní platov učiteľov sa intenzívne rokuje

O zvyšovaní platov učiteľov sa intenzívne rokuje, informoval po zasadnutí vlády premiér Eduard Heger (OĽaNO). O téme v stredu hovoril aj s ministrom financií a šéfom OĽaNO Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva a lídrom SaS Richardom Sulíkom.

„Aby sme mohli učiteľom pomôcť, aby sme im mohli dať ďalšie zdroje, potrebujeme aj zdroje do rozpočtu. Nikto z nás nepočítal pred voľbami s tým, že tu bude pandémia, energetická kríza a vojna,“ poznamenal Heger. O potrebe dodatočných zdrojov sa podľa svojich slov snaží presvedčiť aj koaličného partnera SaS. Verí, že dohoda je reálna.

Poslanci OĽaNO vyzvali SaS, aby prestala brániť zvýšeniu platov učiteľov

Poslanci NR SR z OĽaNO Mária Šofranko, Richard Vašečka a Marek Šefčík vyzvali SaS, aby prestala blokovať zvýšenie platov v školstve. Na stredajšej tlačovej konferencii pripomenuli, že zlepšenie platových pomerov učiteľov je súčasťou vládneho programu rovnako, ako aj možnosť nájdenia finančných zdrojov. Nevidia problém vo zvyšovaní niektorých daní.

Šofranko apelovala na hľadanie spoločnej cesty a riešenia. Je presvedčená, že k dohode dôjde a deklarovala pripravenosť podporiť každý dobrý návrh. Vašečka pripomenul, že minister financií Igor Matovič predstavil návrh na získanie prostriedkov využiteľných na valorizáciu učiteľských platov a spočíva v zdanení negatívnych externalít. Považuje to za spravodlivé. Protestujúcim učiteľom odkázal, že OĽaNO je za zvýšenie ich platov a bude „tvrdo rokovať s SaS, aby to neblokovala“. Má nádej, že sa to v júni ešte vyrieši.

Líder Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár je za to, aby sa učiteľom zvýšili platy. V tejto súvislosti budú musieť podľa neho minister financií Matovič i minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) ustúpiť. „Nejaké zvyšovanie daní niekde bude musieť akceptovať,“ povedal o Sulíkovi.

Strana Za ľudí podčiarkla potrebu zlepšovania školstva, cestu vidí aj v adekvátne ohodnotení zamestnancov v školstve. „Z osobnej skúsenosti viem, s akými finančnými problémami sa potýkajú zamestnanci v školstve. Mnohí z nich sú aj preto nútení oblasť školstva opustiť,“ poznamenala podpredsedníčka strany Viera Leščáková. Rovnako pripomenula záväzok z vládneho programu zlepšiť platy učiteľov. Strana presadzuje desaťpercentné zvýšenie platov v tomto roku i budúcom, ako aj zavedenie platového automatu s cieľom odpolitizovať platovú politiku v školstve. Pripomenula, že so zvyšovaním platov je potrebná aj celková revitalizácia školstva, reforma vzdelávania pedagógov, reforma pedagogických fakúlt i celkové zvyšovanie kvality školstva.

Mimoparlamentné strany vyjadrili podporu učiteľom, zaslúžia si vyššie platy

„Pripravili sme preto takzvaný učiteľský balík, ktorý sa snaží vyrovnať aj s tým, v akých pracovných podmienkach pôsobia naši učitelia. Zameriava sa na atraktívne finančné ohodnotenie, zlepšenie pracovných podmienok a podporu vzdelávania pedagogických zamestnancov,“ vysvetlila členka predsedníctva Progresívneho Slovenskaq Ingrid Kosová.

Situáciu v súvislosti s platmi v školstve kritizoval aj opozičný Hlas-SD. Poslanci zo strany, ktorí pôsobia aj v NR SR, preto pripravili návrh na desaťpercentné zvýšenie platov. Strana pritom poukázala aj na stav vládnej koalície.

Aj SNS podporuje štrajk učiteľov. Vláda podľa nej ignoruje nielen učiteľov, ale i zdravotníkov, dôchodcov, rodiny a nerieši vlastne žiadne problémy.

Podporu im vyjadrila aj mimoparlamentná Aliancia. Požiadavky učiteľov považuje za opodstatnené, požaduje pre nich nielen viac financií, ale aj uznania. To, že vláda vyhnala učiteľov do ulíc, označuje za poníženie celej pedagogickej obce. „Ak nechceme, aby po lekároch a zdravotných sestrách sa nám rozutekali aj pedagógovia, štát im musí vytvoriť dôstojné pracovné podmienky a dôstojné finančné ohodnotenie,“ konštatuje Aliancia v reakcii, ktorú poskytla jej hovorkyňa Klára Magdeme.

Prezidentka podporila požiadavky učiteľov

Primerané ohodnotenie ľudí v školstve, ale aj v zdravotníctve a pomoc ľuďom ohrozeným chudobou musí byť prioritou štátu, obzvlášť v týchto ťažkých časoch. Skonštatovala to prezidentka SR Zuzana Čaputová v súvislosti so stredajším protestom učiteľov v Bratislave. Ich požiadavky hlava štátu podporuje, považuje ich za spravodlivé.

„Dnes bol v Bratislave jeden z najväčších protestov učiteľov. Roky hovoríme o potrebe investovať do vzdelania detí a mládeže, o tom, že je to nevyhnutné pre budúcnosť Slovenska. Avšak musí mať kto učiť, a to za dôstojných podmienok,“ napísala Čaputová na sociálnej sieti. Ich požiadavka na zvýšenie platov, nielen pre zvyšovanie cien a viac ako 12-percentnú infláciu, je podľa nej na mieste.

Pripomína, že chcú, aby vláda naplnila svoje programové vyhlásenie, a aby vecne a bez konfliktov riešila situáciu, a to aj zvýšením platov. „To všetko je fér, pretože musia mať v našej spoločnosti dôstojné postavenie a rešpekt. Toho súčasťou je aj ohodnotenie, z ktorého sa dá dôstojne vyžiť,“ zdôraznila Čaputová. Potrebné reformy sa podľa nej dajú ťažko presadiť, keďže stoja vo veľkej časti na pleciach učiteľov v situácii, keď mnohí z nich musia popri učení mať ďalšie zamestnania, aby vyžili.

(tasr)


Ďalšie články