Räsänenová: Znepokojuje ma falošné svedectvo fínskej prokuratúry

vaalit 2019 1 Fínska poslankyňa Päivi Räsänenová. Foto: Archív Päivi Räsänenovej

Proces s fínskou političkou Päivi Räsänenovou pokračuje. Štátna prokuratúra sa po prehre v ostro sledovanom procese odvolala. Politička otvorene hovorí o tom, čo ju na správaní prokuratúry znepokojuje.

„Mojím cieľom je získať právny precedens v práve na slobodu prejavu a na náboženskú slobodu.“ Takto komentovala fínska politička Päivi Räsänenová obnovu ostro sledovaného súdneho procesu o slobode prejavu. Okrem toho ešte povedala:

„Pre mňa by bolo primerané víťazstvo, ktoré sme dosiahli na okresnom súde, ale oslobodzujúce rozsudky vyšších súdov majú širší význam. Predĺženie súdneho procesu umožní vytvorenie právneho precedensu o slobode prejavu a vierovyznania dokonca od vyššieho súdu. To by potom slúžilo ako právny návod týkajúci sa akýchkoľvek podobných obvinení v budúcnosti. Pevne dúfam, že nik iný nebude v nasledujúcich rokoch vystavený podobným obvineniam.“

Odvolací súd v Helsinkách totiž prijal žiadosť obžaloby voči bývalej ministerke vnútra v procese, ktorý vzbudil svetovú pozornosť. Koncom marca 2022 ju okresný súd vo fínskom hlavnom meste oslobodil, čo obhajoba označila za obrovské víťazstvo.

Teraz sa však vec nanovo otvára, kľúčovú rolu hrá fínska prokuratúra, s ktorou má Räsänenová zlé skúsenosti už z prvého procesu. Otvorene hovorí o falošnom prístupe štátneho orgánu voči jej osobe.

Pripomeňme súvislosti tohto procesu. Bývalá líderka kresťanskej demokracie Päivi Räsänenová je povolaním lekárka, otvorene pro-life a hlási sa ku kresťanskej viere. Čelila niekoľkonásobnej obžalobe za takzvaný hate speech (nenávistný prejav) na sociálnej sieti a v miestnom rádiu. Súd mal preskúmať, či sa v nich dopustila urážky homosexuálov. Hrozilo jej za to niekoľko rokov za mrežami. Manželka luteránskeho pastora je tiež autorkou politicky nekorektnej brožúry s názvom Ako muža a ženu ich stvoril – Homosexuálne zväzky spochybňujú kresťanský koncept človeka.

Súd koncom marca uznal, že hoci niektorí môžu namietať voči Räsänenovým vyhláseniam, „musí existovať významný spoločenský dôvod na zasahovanie do slobody prejavu a na jej obmedzovanie“. Súd preto dospel k záveru, že takéto odôvodnenie neexistuje, približujú obhajcovia dôvody rozhodnutia okresného súdu vo fínskom hlavnom meste.

Prokurátor si to nemyslí, a tak sa odvolal. Prečo?

Politička reaguje nasledovne: „Moje vyjadrenia vraj treba vykladať ,objektívne´, teda v rozpore s tým, čo som v skutočnosti povedala“, sťažovala sa Räsänenová v tlačovom vyhlásení pre novinárov. Ako dodala, celý proces vrátane „predsúdenej“ etapy trvá takmer tri roky a teraz bude pokračovať možno ešte mnoho rokov:

„Počas celého tohto procesu bolo najviac znepokojujúce falošné svedectvo prokuratúry o mojich výpovediach. Obhajovať vlastné názory by bolo jednoduchšie, ako sa brániť výkladom, ktoré nezodpovedajú pravde, výkladom, ktoré sú dokonca v rozpore s mojím presvedčením.“

Je predčasné tešiť sa zo slobody prejavu vo Fínsku, varuje tamojší kňaz, ekonóm a právnik

Štandard v tejto súvislosti oslovil fínskeho kňaza, ktorý bol v týchto dňoch v Ríme a ktorý proces vo svojej domovine pozorne sleduje. Oskari Juurikkala, ktorý má okrem teológie titul z ekonómie a práva, potvrdil slová svojej rodáčky o pochybnej stratégii obžaloby:

„V zásade bol prípad celkom jasný vo svetle fínskeho práva, ktoré vysoko oceňuje slobodu prejavu. Sudca tiež výslovne poznamenal, že obžaloba postupovala pochybným spôsobom a snažila sa vložiť slová do úst obvinenej. Inými slovami, prokuratúra sa snažila Räsänenovú odsúdiť nie na základe toho, čo skutočne povedala, ale na základe toho, čo si podľa prokurátora musela myslieť, keď tieto veci povedala. V podstate by sa to rovnalo myšlienkovému zločinu. Prokurátor, samozrejme, túto charakteristiku odmieta uznať.“

Oskari Juurikkala v Ríme. Foto: Bohumil Petrík

Fínsky ekonóm, právnik a teológ je presvedčený, že jeho rodáčka vyhrá aj ďalší proces. Podľa neho nejde o nenávistný prejav (hate speech) či homofóbiu, ale o slobodu prejavu. Tú však súd nevyrieši:

„Bolo by príliš predčasné a optimistické myslieť si, že sloboda prejavu je a bude teraz vo Fínsku dobre chránená. V týchto otázkach je voči kresťanom značné množstvo nepriateľstva a priestor na slobodné vyjadrenie vlastného názoru je naozaj veľmi úzky.“

Podpora prišla z celého sveta aj od slovenských biskupov

Na podporu političky sa ešte pred začiatkom súdu postavili mnohí ľudia vo svete vrátane slovenských evanjelických biskupov aj katolíckeho biskupa Jozefa Haľka. Ako povedala Päivi Räsänenová v rozhovore pre Štandard minulý rok, modlitby a podpora ju potešili a veľmi ich ocenila.

Naznačila, že jej prejav môže byť prelomový nielen vo Fínsku, ale aj mimo jeho hraníc:

„Teraz sa však obávam, že v budúcnosti budú mať kresťania vyšší prah či viac posunutú hranicu, ak budú chcieť citovať Bibliu alebo prezentovať učenie založené na Biblii. Ani mi nenapadlo, že môj tvít alebo moje názory založené na kresťanstve by mohli byť v akomkoľvek ohľade hanlivé alebo urážlivé. Počas celej mojej kariéry v parlamente som bola veľmi jasná a otvorená o mojej viere a o názoroch založených na Biblii. Je veľmi prekvapujúce, že v tejto chvíli som zrazu obvinená z trestného činu.“


Ďalšie články