Matovičov zákon má šancu prejsť, možnosti sú dve

65. schôdza Národnej rady SR Boris Kollár a Peter Pčolinský zo strany Sme rodina. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Oslovili sme vládnych poslancov, ktorí podporili zákon na pomoc rodinám a dnes váhajú alebo sú proti, aké vidia šance na schválenie tohto zákona a prelomenie veta prezidentky Čaputovej. Možnosti sú dve, jednu reprezentuje prelomenie veta, o čom sa má hlasovať o týždeň, druhú prepracovanie zákona.

Začnime v strane, kde mienia hlasovať opäť jednotne a za. Najjednoznačnejšia podpora z vládnej koalície na prelomenie veta prezidentky prichádza zo strany Sme rodina. Na otázku, či na základe doterajších rokovaní a diskusií možno usúdiť, či daný zákon má šancu opäť uspieť v parlamentnom pléne, poslanec strany Sme rodina Peter Pčolinský povedal: „Je dôležité, či ľudia dostanú tie peniaze čím skôr. My tu hráme aj o čas. Je vážna ekonomická kríza u nás aj všade vo svete. Hrať sa tu na to, či išlo alebo nešlo niečo skráteným legislatívnym konaním je podľa mňa úplne mimo toho, čo potrebujeme riešiť, a teda pomoc ľuďom.“

Pčolinský vidí problém v stave a komunikácii koaličnej rady, predovšetkým pokiaľ ide o stranu SaS, ktorá bola už aj pri prvom hlasovaní odporcom predkladaného návrhu. Sme rodina sa však určite bude snažiť presadiť, aby zákon prešiel.

Odklad hlasovania, ku ktorému malo dôjsť na začiatku parlamentnej schôdze, spôsobili najmä poslanci OĽaNO, najaktívnejšie proti prelomeniu veta vystupovali na klube traja z nich, Juraj Krúpa, Kristián Čekovský a Andrej Stančík. Štandard poslanca Stančíka preto oslovil, aké šance dáva zákonu a prelomeniu veta. Je presvedčený, že zákon má šancu prejsť aj druhýkrát, ale podporu zákona zo strany jednotlivých poslancov teraz nemožno presne odhadnúť: „Myslím, že má (šancu prejsť). Momentálne sme v štádiu rokovania, ale chápem, že sú tu mnohé výhrady. Ešte k tomu budeme mať klub, takže dopredu nemá zmysle dávať žiadne ultimatívne vyjadrenia,“ povedal pre Štandard.

Obavy z možného podnetu prezidentky Zuzany Čaputovej na Ústavný súd a prípadného zastavenia účinnosti návrhu predkladaného zákona mierni predchádzajúcimi rozhodnutiami Ústavného súdu, ktorý už v minulosti, podľa jeho slov, v podobných situáciách nerozhodol v neprospech predkladaného zákona. Ani túto možnosť však poslanec Stančík nevylučuje: „Samozrejme, aj tomu sa treba postaviť, ale v minulosti sme videli, že Ústavný súd nerozhodoval proti, mali sme tu už viacero vecí, ktoré prešli v skrátenom legislatívnom konaní bez toho, aby tam bol reálny dôvod urgencie, čo prezidentka nevetovala.“

Juraj Šeliga a Jana Žitňanská za zákon pôvodne hlasovali, teraz sú proti prelomeniu veta. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Obavy z rozhodnutia Ústavného súdu, ale tiež snaha o nový pokus a jednanie v koalícii aj so stranou SaS, vedú poslanca Juraja Šeligu (Za ľudí) k opačnému postoju, ako má Sme rodina. Krúžkovné treba podľa neho prepracovať, vyhnúť sa tak problémom, ktoré môžu pomoc rodinám aj tak omeškať. „Navrhli sme partnerom, aby sme vyhoveli pripomienkam prezidentky. Je to rozumné, logické, pragmatické a efektívne,“ povedal Šeliga pre Štandard.

Šeligovým argumentom je prezidentkou avizovaný podnet na Ústavný súd, ktorý by mohol pozastaviť účinnosť celého zákona aj časti zákona. Navrhuje pomôcť ľuďom od 1. júla a následne dopracovať problematické časti zákona. Šeliga navrhuje rokovať s koaličnými partnermi, na rozdiel od Petra Pčolinského nevidí problém v nespolupráci SaS. Naopak, vyzdvihol ochotu Richarda Sulíka a Branislava Gröhlinga rokovať o možnostiach pomoci s krúžkovným, rokovať o daňovom bonuse, prípadne nájsť iné prostriedky pomoci. Partner, na ktorom podľa jeho názoru stojí a padá prípadný úspech, respektíve neúspech rokovaní, je teda minister financií Igor Matovič – tri strany majú vôľu rokovať, ale minister financií prejavil vôľu prelomiť veto. Šeliga na adresu Matoviča hovorí: „Odmietam rétoriku, že sú tu poslanci, ktorí sú za rodinu a ktorí sú proti rodine. Všetci máme rovnaký cieľ, a to pomôcť ľuďom. Vedeli sme, že je tu to riziko a toto riziko sa naplnilo. Treba sa k tomu postaviť s chladnou hlavou.“

Podobný názor má aj Katarína Hatráková. Poslankyňa Kresťanskej únie, ktorá bola vylúčená z OĽaNO, takže istým spôsobom je aj nie je viazaná koaličnými záväzkami. Aj ona v prvom hlasovaní hlasovala za Matovičov návrh. Vyjadrila však ľútosť nad tým, že seriózna diskusia o zákone prišla až po hlasovaní, keď sa otvorili všetky problémy predkladaného zákona, o ktorých sa malo diskutovať už skôr. Trochu paradoxne ocenila prístup Zuzany Čaputovej, rešpektuje jej argumenty a dôvody veta: „Pani prezidentka ich (argumenty) zosumarizovala štátnicky, a preto v tejto chvíli alebo pri najbližšom hlasovaní veto prezidentky neprelomím, lebo vnímam jej argumenty ako zmysluplné a hodné toho, že by sme sa nimi mali zaoberať práve preto, že je to dôležitá téma,“ povedala Hatráková. Jej veto preto prelomiť nechce.

Hatráková tvrdí, že samotný proces schvaľovania zákona bol problematický. Podľa jej slov máme posunutú hranicu citlivosti voči procesom, pretože nejde o prvý prípad problematického skráteného legislatívneho konania, čo sa vždy odôvodňovalo nejakými vyššími záujmami, čo v tomto prípade nie je dôvod na zrýchlené legislatívne konanie. Poslankyňa podporuje niektoré časti zákona, ktoré sa týkajú napríklad rodinných prídavkov, ale na druhú stranu dodáva, že „všetko ostatné v zákone je ťažko realizovateľné a potrebuje diskusiu, myslím, že v tomto pani prezidentka urobila tú prácu, ktorú malo urobiť ministerstvo financií ako predkladateľ už predtým“.

https://standard.sk/217072/matovic-musi-pri-prelomeni-veta-prezidentky-riesit-tri-veci-naraz-ale-76-hlasov-ma-na-dosah/

Pripomeňme, že parlament schválil zákon na pomoc rodinám na zmiernenie dopadov inflácie na predchádzajúcej schôdzi 24. mája 2022, hlasovalo zaň 83 poslancov. Na prelomenie veta prezidentky Čaputovej je potrebných 76 hlasov, viacero poslancov spomedzi tých, ktorí hlasovali v prospech predkladaného návrhu zákona, sa vyjadrilo, že v druhom hlasovaní zákon nepodporia a nebudú chcieť prelomiť veto prezidentky. Opoziční poslanci z Kotlebovej a Tarabovej strany budú ochotní pomoc rodinám podporiť a veto prelomiť. Rozhodujúce hlasy teda chýbajú v koalícii. Hlasovať sa má nasledujúci týždeň.


Ďalšie články