Juhom Moravy sa po necelom roku opäť prehnalo tornádo

lanžhot_stromy_2 Ilustračná Foto: Twitter/HZS JMK

Necelý rok po bezprecedentnej prírodnej katastrofe u našich západných susedov sa českým územím v tesnej blízkosti Slovenska prehnalo ďalšie tornádo. Veterný vír skúmali meteorológovia a hasiči podnikli desiatky výjazdov, po búrke zostali zničené domy a pováľané stromy.

V podvečer 13. júna sa Juhomoravským krajom v susednej Českej republike prehnala silná búrka, ktorej súčasťou bolo aj tornádo spozorované v obci Lanžhot nachádzajúcej sa medzi mestami Břeclav a slovenskými Kútmi, nad ktorými sa takisto objavil veterný vír.

https://www.youtube.com/shorts/b51Ubhlc_vg
Tromba nad obcou Kúty pri českých hraniciach

Hoci obyvatelia obce i médiá začali skloňovať pojem tornádo takmer okamžite, oficiálne museli jeho prítomnosť potvrdiť až meteorológovia. „Už od včerajšieho večera sa objavuje množstvo svedectiev, hlásení o škodách, ale aj videí, ktoré naznačujú, že obec Lanžhot pravdepodobne zasiahlo tornádo. Predbežné informácie naznačujú, že mohlo ísť o tornádo miernej intenzity F1,” napísal Český hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti Twitter.

„V súvislosti s výdatným dažďom hasiči medzi 17:30 a 19. hodinou vyrazili k 32 udalostiam. Najčastejšie sme zasahovali pri spadnutých stromoch. Silný vietor odtrhol časť strechy na bytovom dome v Břeclavi,” napísali hasiči Juhomoravského kraja a pripojili viaceré fotografie zachytávajúce spúšť po búrke.

Internetom sa rýchlo rozšírili viaceré videá zhotovené očitými svedkami búrky, ktorá sa prehnala Lanžhotom. Meteorológovia si museli obzrieť miesto na vlastné oči, aby neskôr potvrdili, že v obci tornádo skutočne zúrilo.

„Pôvodcom tornáda bola dlho žijúca búrková bunka, ktorá vznikla blízko Prahy. S ohľadom na dlhú životnosť a prechodne aj niektoré radarové príznaky búrky je pravdepodobné, že išlo o supercelu,” priblížil ČHMÚ s tým, že búrka ďalej pokračovala na územie Slovenska.

Výsledkom pôsobenia veterného víru, ktorý sa podľa informácií iMeteo obcou Lanžhot prehnal rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu, sú rozsiahle materiálne škody, ako aj pováľané stromy. Poškodené zostali najmä domy, ich počet sa uvádza v desiatkach. Búrka zasiahla aj jeden bytový dom v Břeclavi. Obete si živel nevyžiadal.

Poškodený bytový dom v českom meste Břeclav. Foto: Twitter/HZS JMK

Médiá priniesli aj početné svedectvá obyvateľov zasiahnutých oblastí. Hrozba tornáda je pre Česko čerstvou a bolestivou záležitosťou. Pri vlaňajšej smršti, ktorá sa prehnala Hodonínom, prišlo o život šesť ľudí a zasiahnutých bolo až 1 200 domov, z ktorých dve stovky museli byť zrovnané so zemou.


Ďalšie články