Facebook zrušil Blahovi stránku. Ten to vníma ako zásah do slovenskej politiky

Mimoriadne rokovanie parlamentu k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca Ľuboš Blaha. Foto: TASR/Jaroslav Novák

AKTUALIZOVANÉ Najsledovanejší slovenský politik už nemôže prispievať na sociálnu sieť Facebook, ktorý mu stránku zrušil. Opakovane podľa spoločnosti šíril nenávistné prejavy a podnecoval k násiliu, čím porušoval pravidlá platformy.

V utorok zrušil Facebook stránku poslanca Ľuboša Blahu (Smer), na ktorej mal viac ako 174-tisíc sledovateľov. Ako prvý o tom informoval Denník N.

„Táto stránka bola odstránená pre opakované porušovanie našich pravidiel týkajúcich sa nenávistných prejavov, šikanovania a obťažovania, podnecovania k násiliu a šírenia dezinformácií o COVID-19,“ informovalo tlačové oddelenie Facebooku.

Už niekoľko hodín predtým Blaha na stránke svojej strany Smer-SD informoval, že mu americká sociálna sieť odkázala, že bude takmer celý jún sťahovať dosah jeho príspevkov. Prakticky to malo znamenať, že by sa jeho statusy nikomu zo sledovateľov neobjavovali. Súčasne avizoval založenie nového účtu na Telegrame.

Z analýzy, ktorú vypracoval Denník N s použitím analytického nástroja CrowdTangle, vyplynulo, že Blaha bol najsledovanejším slovenským politikom na Facebooku. V roku 2021 dostali jeho príspevky takmer 11 miliónov interakcií.

Hoaxy a problémový obsah šíri poslanec dlhodobo

Blahove príspevky sú podľa sociálnej siete už dlhšie problémové. Spoločnosť Meta, prevádzkovateľ Facebooku, mu v minulosti na 24 hodín zrušila konto pre šírenie dezinformácií o očkovaní proti covidu a vymazala mu aj video s hoaxami.

Bolo to práve v čase, keď poslanec na svojom facebookovom profile zverejnil zoznam 79 zákonodarcov, ktorí hlasovali za americkú obrannú zmluvu. V statuse ich nazval „vlastizradcami“ a pripojil aj zoznam obcí, kde daní poslanci žijú. Ich domy potom museli strážiť policajné hliadky.

V marci mu zas Okresný súd Bratislava I nariadil, aby prestal šíriť lži o prezidentke Zuzane Čaputovej. Zároveň mu prikázal do troch dní od doručenia rozhodnutia odstrániť niektoré tvrdenia z desiatok svojich statusov.

Ešte tento týždeň v pondelok mu sociálna sieť neumožnila zverejniť video, čo politik vyhodnotil ako zasahovanie do politického života na Slovensku. „Zamestnanci americkej sociálnej siete zjavne dostali pokyn, aby Blahu a ďalších Slovákov s iným názorom zničili. Loboval za to premiér Heger v Davose a na žiadosť Naďa aj americkí kongresmani,“ tvrdil poslanec Smeru.

Blaha tým narážal na májový list pätice členov výboru americkej Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby. Tí sa pre proruské dezinformácie na slovenskom Facebooku listom obrátili na Marka Zuckerberga, šéfa spoločnosti Meta.

Tentokrát má byť zrušenie Blahovej stránky trvalé.

Dištancujú sa od neho aj vedeckí kolegovia

S prejavom politika nesúhlasia ani jeho vedeckí spolupracovníci.

Slovenská akadémia vied (SAV) vo februári vydala stanovisko, v ktorom vyjadrila znepokojenie nad nárastom netolerancie a agresivity v spoločnosti. Predstavitelia SAV sa od takýchto prejavov vlastných zamestnancov dištancovali a dôrazne ich odsúdili aj v prípadoch, ak sa takéhoto konania dopúšťajú v rámci svojich mimopracovných aktivít.

Akadémia v tejto súvislosti Blahu vyzvala, aby okamžite ukončil svoje pôsobenie v Ústave politických vied SAV, lebo opakovane a hrubo nerešpektuje etické štandardy vedca a zneužíva slobodu prejavu „Pripomíname, že uvedený kolega bol opakovane upozorňovaný na svoje nevhodné správanie. Bez akejkoľvek sebareflexie dotyčného. Plne stojíme za vyjadreniami Etickej komisie SAV,“ písalo sa vo vyhlásení.

Blaha v reakcii označil výzvu SAV za ďalší politický útok, ako aj za politizáciu akademických inštitúcií a skonštatoval, že ho z Ústavu „nevyštvú“.

Na konci mája zas Denník N informoval, že Blahovi vyšla pod pseudonymom Peter Vidovan kniha o Leninovi. Politologický ústav SAV na knihu v rámci vedeckého projektu vyplatil vyše 5-tisíc eur. Hoci recenzenti knihu kritizovali, napriek tomu vyšla. Po medializácii ju riaditeľ vydavateľstva stiahol z predaja.

Stránky sa doprosovať nechce

Blaha považuje zrušenie jeho stránky na sociálnej sieti za účelové. „Je to splnenie pokynu koaličných politikov, aby zavreli ústa opozičnému politikovi, ktorý mal veľký výtlak na sociálnej sieti,“ uviedol Blaha na tlačovom brífingu.

Vymazanie vníma ako zásah do slovenskej politiky. „Nie je to vypnutie drobného užívateľa, je to zásah do slovenskej politiky. Máme tu kampaň v rámci referenda, máme tu reálny koalično-opozičný boj,“ dodal.

Avizoval, že sa nebude doprosovať o vrátenie jeho stránky, ale bude komunikovať prostredníctvom iných platforiem.

(est)


Ďalšie články