V Bratislave sa koná festival Hanusove dni

náhľad na článok Bratislavské Hanusove dni. Foto: Barbora Girmanová

Tento štvrtok 16. júna sa začali Bratislavské Hanusove dni (BHD), mestský kultúrno-akademický festival na prieniku kresťanstva a dnešnej spoločnosti. Po minuloročnom úspechu sa festival opäť vrátil do záhrady Pálffyho paláca a potrvá do 20. júna.

Tento ročník bude o Krehkosti identít!

Témou 11. ročníka je Krehkosť identít, ktorú nám približuje šéfdramaturg festivalu Juraj Šúst: „Ako možno lepšie rozumieť svojej sexualite? Svojmu pohlaviu? Svojej generácii či príslušnosti k spoločnosti, národu a viere? Tohtoročné BHD bude hľadať, či a ako je možné aj v „tekutej“ spoločnosti žiť v pevných a ukotvených identitách. A tiež, nakoľko naše hodnotové, kultúrne a (ne)náboženské východiská vplývajú na našu schopnosť vyjsť zo seba smerom k druhému. Ako je možné mať pevné postoje a zároveň nevnímať druhého ako hrozbu, ale viesť s ním autentický dialóg?”

Hľadáme vzory

Napríklad aj v živote blahoslaveného cisára Karola I. Jeho životné postoje nám osobne sprostredkuje pravnuk posledného rakúsko-uhorského cisára arcivojvoda Imre von Habsburg-Lothringen. 

Ďalším vzácnym hosťom je americký dominikán Fr. Gregory Maria Pine, O.P., známy z podcastu Godsplaining alebo Pints with Aquinas. Vo svojej prednáške bude argumentovať, prečo je cnosť rozumnosti podstatná pre šťastný život.

Program bude pestrý

V nedeľu čaká návštevníkov talkshow spojená s koncertom dvoch hudobných párov: oceňované duo Lash & Grey a manželia Jana a Lukáš Zubajovci. Max Kašparů sa pripojí svojím nadhľadom do podujatia s názvom Snowflake generation, v ktorom budú štyria mladí ľudia rôznych svetonázorov diskutovať o ich identite. Neobídeme ani otázky, prečo sa pápež pletie do ekonomiky či prečo nám chýba katolícka kaviareň. Všetky podujatia festivalu nájdete tu v programe.

Diskusie pokračujú na Hanusovej terase

Novinkou tohto ročníka je Hanusova terasa. Okrem tradičného obchodíku s kvalitnými knihami tu nájdete aj stánok s občerstvením. Po podujatí pokračujte v diskusii s priateľmi a novými známymi pri pive alebo šálke kávy a drobnom občerstvení v príjemnom prostredí našej Hanusovej terasy.

Pozvite svojich priateľov

Čo tak pozvať kolegu z práce, dobrých známych, s ktorými sa už rok dohadujete na stretnutí, či manželku na výnimočný večer? Pre všetkých váhajúcich spúšťame akciu 1+1. Dva lístky tak dostanete za cenu jedného (akcia platí na všetky druhy festivalových lístkov).

Organizátorom je Spoločenstvo Ladislava Hanusa

Organizátorom festivalu je Spoločenstvo Ladislava Hanusa, ktorého poslaním je prinášať Krista a Evanjelium do verejného života na Slovensku. Už viac ako 19 rokov sa usiluje spájať vieru s rozumom duchovno-intelektuálnou formáciou mladých osobností z kresťanského prostredia a angažovaním sa pre spoločné dobro v najrôznejších oblastiach kultúrneho a verejného života.


Ďalšie články