Matovič musí pri prelomení veta prezidentky riešiť tri veci naraz. Ale 76 hlasov má na dosah

66. schôdza parlamentu Romana Tabak. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ak sa Igor Matovič rozhodne pre silové riešenie a bude chcieť prehlasovať veto prezidentky Zuzany Čaputovej, môže si dovoliť stratiť aj niekoľko vlastných poslancov z klubu, aj dvoch poslancov Za ľudí. Z pôvodnej väčšiny 83 hlasov by mu stále zostalo 76 poslancov, čo stačí na prelomenie veta. Má to však niekoľko úskalí, preto musel hlasovanie odložiť. Rozhodne každý jeden hlas.

Predseda parlamentu Boris Kollár otvoril v utorok popoludní rokovanie 66. schôdze parlamentu. Súčasťou vyše 70-bodového programu je aj zákon o financovaní voľného času dieťaťa, ktorý vrátila prezidentka Zuzana Čaputová na opätovné prerokovanie. Zákon na predchádzajúcej schôdzi podporilo 83 poslancov. Vetovaný zákon má ale prísť na rad v programe až o týždeň v utorok.

Pôvodne sa o ňom malo hlasovať hneď úvode schôdze, s prelomením veta však nesúhlasí skupinka liberálnych poslancov v OĽaNO Juraj Krúpa, Andrej Stančík či Kristián Čekovský. Klub mal včera po polnoci zasadnutie, jednotu nenašli. Rokovania pokračujú aj dnes. Ostatné strany a poslanci svoj postoj už oznámili.

Ak by boli problematickí len traja spomínaní poslanci OĽaNO, Matovič by nemal dôvod ustupovať a hlasovanie odkladať. Úplne isté však nie sú ani hlasy poslankýň Anny Miernej a Jany Majorovej Garstkovej, váhať môžu aj ďalší dvaja-traja poslanci OĽaNO (spolu 7 až 8 neistých hlasov). Preto ich chce nechať predseda strany vyrozprávať sa a postupne presvedčiť. Pondelňajšie rokovanie malo byť pokojné, Matovič zatiaľ, zdá sa, nervózny nie je. So všetkými okrem troch jasne vyhranených poslancov (Krúpa, Stančík, Čekovský) sa podľa kuloárnych informácii dá ešte dohodnúť. Zo 48 poslancov OĽaNO tak možno predbežne počítať so 45 hlasmi na prelomenie veta. Pod tlakom sa v klube ale ocitol aj Juraj Krúpa, Matovič teda cíti príležitosť presvedčiť oponentov. Dá sa očakávať, že na disciplíne v klube bude trvať.

Jasno má aj Sme rodina, pri minulom hlasovaní jeden poslanec chýbal (Igor Kašper), ale Kollárova strana je podľa Petra Pčolinského jednotná. A to znamená ďalších 17 hlasov.

Prelomenie veta ale nechcú podporiť dvaja poslanci Za ľudí (Juraj Šeliga, Jana Žitňanská), ani poslankyňa Katarína Hatráková, ktorú nedávno vylúčili z klubu OĽaNO. Všetci traja za zákon pôvodne hlasovali.

Vlavo: Juraj Šeliga a Jana ŽItňanská. Vpravo: Štefan Kuffa a Tomáš Taraba. Foto: Jaroslav Novák a Jakub Kotian/TASR

Ak by Matovič prijal návrh Šeligu, musela by sa vyrokovať nová podoba zákona, čo by mohlo odsunúť vyplácanie časti peňazí na podporu rodiny. Časť vládnych poslancov sa navyše obáva, že čas by ešte viac ohrozil súčasnú väčšinu na podporu zvýšenia financií pre rodiny. Naopak, Šeligovým návrhom by sa obišla obštrukcia s podaním na Ústavný súd, ktorá by pozastavila vyplácanie peňazí, o čom už prezidentka vopred informovala. Za takýto odklad by však už politickú zodpovednosť niesol Ústavný súd, aspoň Matovič a jeho väčšina by sa tak bránili.

Otázne je aj hlasovanie poslankyne Romany Tabák, ktorá tvrdí, že si ho nechá pre seba. Pri jej natureli môže ale ísť o ďalší pokus dostať sa do médií, vo všeobecnosti sa očakáva, že návrh napokon podporí.

Prelomenie veta podporí aj 8 poslancov z klubu Mariána Kotlebu. Zákon, na rozdiel od poslancov Republiky, „podržali“ aj na minulej schôdzi.

Zaujímavá je pozícia poslancov okolo Tomáša Tarabu. Prorodinný balíček pôvodne Taraba aj obaja Kuffovci podporili, čím sa odlíšili od Smeru, Hlasu a Republiky, teraz s podporou údajne váhajú. Môže to znamenať dve veci. Buď, že za svoje hlasy budú chcieť podporu v inej agende, alebo sa týmto postojom chcú viac zblížiť so Smerom a zvyškom opozície, aby si uľahčili prípadné rokovania o mieste na inej kandidátke. To prvé by znamenalo, že prelomenie veta podporia, to druhé skôr naopak. Tarabovci sa ale pri konzervatívnej agende nesprávajú stranícky, dá sa preto očakávať, že prelomenie veta podporia. Ak by totiž Matoviča nepodporili, nemal by podľa všetkého šancu získať 76 hlasov. Zrejme to bude aj najsilnejší tromf, aby hlasovali za.

Matovič sa ešte môže spoľahnúť na podporu poslancov Čepčeka a zrejme aj Krošláka. Dá sa očakávať aj podpora jednej (možno oboch) zvyšných poslankýň z niekdajšieho klubu Za ľudí. Miriam Šuteková sa už vyjadrila, že chce rokovať, Alexandra Pivková chce podľa agentúry SITA hlasovať so Šeligom a Žitňanskou. Obidve však majú blízko k Veronike Remišovej a tá má blízko k Igorovi Matovičovi. Dá sa očakávať zvýšený lobing, bez hlasu poslankyne Pivkovej Matovič nemá 76 hlasov.

Ak to zhrnieme, Matovič si potrebuje byť istý so 45 hlasmi z vlastného klubu, zaistiť podporu Tomáša Tarabu, obidvoch poslankýň Za ľudí a dvoch nezaradených odídencov z OĽaNO a má 76 hlasov. Nikto z nich však nesmie chýbať pri hlasovaní v sále. Zdá sa, že hlasovanie bolo potrebné odložiť preto, že to vychádza na hlas presne.

Keby o prelomení veta hlasovala snemovňa dnes, mohol by Matovič získať iba podporu na úrovni 68 až 73 hlasov, a to by bola jeho prehra. O týždeň môže byť všeličo inak, ale rozhodovať bude každý jeden hlas.


Ďalšie články