Na Slovensku odštartoval Disney Plus. Netflix bude musieť bojovať o diváka ešte tvrdšie

Bez názvu Foto: reprofoto/disneyplus.com

Od utorka sa spustila nová streamovacia platforma Disney+ aj na Slovensku a v ďalších viac ako 40 krajinách sveta. Medzi nimi sa nachádza aj Česko, Poľsko, Maďarsko, Srbsko, Tunisko či Južná Afrika. Aké sú jeho výhody v porovnaní s najväčším konkurentom?

Podľa názvu Disney+ by mnoho laikov očakávalo, že pôjde o streamovaciu platformu určenú najmä pre deti a v ponuke budú predovšetkým rozprávky a animované filmy z produkcie tejto značky, avšak ponuka novej streamovacej služby bude omnoho širšia.

Nájdeme na nej totiž viacero filmových značiek, ktoré spadajú pod Disney ako materskú spoločnosť. Patria sem renomované firmy ako Pixar, Marvel Studios, National Geographic, Lucasfilm alebo 20th Century Fox. Na platforme sú okrem iného zverejňované aj filmy a televízne seriály z vlastnej produkcie.

Netflix má veľkého konkurenta

Služba Disney Plus odštartovala 12. novembra 2019 v USA, Kanade a v Holandsku, neskôr prenikla do ďalších desiatok štátov. Za relatívne krátky čas služba získala viac ako 130 miliónov predplatiteľov. Vízia toho filmového a seriálového gigantu je jasná – už do roku 2025 sa chce stať najväčšou streamovacou platformou sveta.

Momentálne je globálne najobľúbenejšou stránkou na online sledovanie filmov a seriálov Netflix. Ten však v prvom kvartáli tohto roka oznámil pokles predplatiteľov o 200-tisíc, pričom očakával nárast počtu zákazníkov o 2,7 milióna. Tento obraz nenapráva ani zrušenie platformy Netflixu v Rusku. V tejto krajine totiž využívalo Netflix približne 700-tisíc ľudí. To znamená, že nárast predplatiteľov predstavoval iba 500-tisíc a v konečnom dôsledku bol stále o 81,5 percenta nižší, než kompetentní predpokladali.

Netflix, ktorému robí najväčšie vrásky práve Disney+, pritom očakáva ďalší pokles predplatiteľov, ktorých má momentálne vyše 220 miliónov. Stratu príjmov chce vynahradiť zavedením mechanizmu bojujúceho proti zdieľaniu hesiel a hovorí sa aj o spustení reklamy, ktorá môže byť realitou pri lacnejšej verzii predplatného.

Disney+ s lepším rozlíšením a možnosťou zdieľania

Disney+ môže zaujať aj výškou svojho predplatného, ktoré je v porovnaní s Netflixom lacnejšie a výhodnejšie. Netflix ponúka tri možnosti predplatného. Najlacnejšia možnosť je basic, ktorá stojí rovnako ako pri Disney, teda 7,99 eura, ale kvalita obrazu je podstatne nižšia. Disney+ za rovnakú sumu ponúka rozlíšenie obrazu Full HD a ďalšie výhody.

Disney je zatiaľ otvorený aj zdieľaniu predplatného. Na jednom platiacom účte sa dá vytvoriť až sedem profilov a cez jeden účet môžu produkciu sledovať štyri zariadenia naraz. Počas pandémie viaceré kiná vytvorili online priestor, v ktorom mohli ľudia spoločne sledovať film. Niečo podobné má pripravené aj Disney+, kde si jeden obsah spoločne môže pozrieť sedem používateľov a môžu počas filmu alebo seriálu reagovať smajlíkmi. Chat zatiaľ nebude prístupný.

Celkovo bude pre Slovensko uvoľnených približne 200 seriálov a 800 filmov. V parametri kvantity je ale Netflix lepší. V našej krajine bolo totiž do roku 2021 sprístupnených 4 061 filmov a 2 035 seriálov, pričom angličtina ako zvolený jazyk túto ponuku nezanedbateľne rozšíri.


Ďalšie články