Veľká analýza: Kyjev denne stráca zrejme viac ako tisíc vojakov

Situácia v Kramatorsku Ukrajinskí vojaci jazdia na obrnených transportéroch v meste Kramatorsk. Foto: TASR / AP

Ruská invázia na Ukrajinu sa dostala do fázy materiálnej vojny, ktorú charakterizujú masívne delostrelecké duely. Vyčerpanie súpera začína byť dôležitejšie než územné zisky.

Bojové operácie sa koncentrujú v troch hlavných oblastiach – v Donecku, v okolí Charkova a v Chersonskej oblasti, pričom práve boje v Donecku pravdepodobne rozhodnú o víťazovi terajšej fázy vojny.

Donbas

Donbas je momentálne najdôležitejším miestom bojov s najväčšou koncentráciou bojovej techniky a živej sily. Najtuhšie boje prebiehajú na sever od mesta Sloviansk, v aglomerácii Severodoneck-Lysyčansk a v okolí obce Popasna.

Približná frontová línia na Donbase k 10. 6. 2022. Zdroj: Twitter/Jomini of the West

Dôležitosť bitky o Severodoneck vzrástla po tom, ako sa Ukrajina rozhodla neustúpiť a vyhnúť sa tak vzniku nebezpečnej kapsy, ale naopak aglomeráciu ešte viac posilnila. Rusko reagovalo taktiež posilnením svojej ofenzívy na mesto.

Ubránenie aglomerácie by Ukrajine umožnilo udržanie viacerých dôležitých komunikácií. Tým by sa predĺžil jej operačný dosah až na sever mesta Luhansk. Ak by sa však Rusom podarilo aglomeráciu Severodoneck – Lysyčansk obsadiť, otvorila by sa pred nimi cesta na málo opevnený a zle obrániteľný západný Donbas. Najbližšia obranná línia Ukrajiny by ich čakala až na východ od miest Sloviansk a Kramatorsk.

Pre pád aglomerácie Severodoneck – Lysyčansk, ako aj vytvorenie možnej kapsy, bude rozhodujúci vývoj bojov na fronte v okolí obce Popasna, kde sa ruské sily pokúšajú o prielom smerom na mesto Bachmut a posledné dve cestné komunikácie, ktoré spájajú miestne sily so zvyškom územia pod kontrolou Kyjeva.

V oblasti na sever od Sloviansku sa ruské sily medzi 1. a 6. júnom pokúsili neúspešne obsadiť obec Velyka Komyšuvacha, boli však odrazené. Naopak, ukrajinským silám sa po prvotných neúspechoch v nedeľu údajne podarilo obsadiť obce Zavodi a Spivakivka na západ od strategicky dôležitého, Rusmi kontrolovaného mesta Izium.

Video: Evakuácia zranených ruských vojakov

Na juh od Iziumu sa Rusi snažia zatiaľ neúspešne obísť a obsadiť ukrajinské pozície v obci Dovhenke. Na juhovýchod od tohto mesta už bol postup ruských vojsk výraznejší. Ešte 5. júna prelomili ukrajinské obranné línie a za krátky čas obsadili obce Ščurove, Sosnove, Pasika a najmä mesto Jarova. Pod ich kontrolu sa tak dostali všetky oblasti na východ od rieky Siverskyj Donec.

Krátko na to padla do ich rúk aj obec Sviatihirsk. Hoci ruský postup na tomto úseku frontu bol rýchly, ďalej na juhu už ruskú armádu čakajú podľa expertov dobre opevnené ukrajinské pozície. Tuhé boje sa momentálne uskutočňujú v okolí mesta Bohorodične, ktoré ruské sily zatiaľ neobsadili. V utorok sa objavili zatiaľ neoverené správy o tom, že do ruských rúk padli aj obce Pryšyb a Sydorove. Hoci ide o malé dediny, znamenalo by to, že ruskej armáde sa na tomto úseku podarilo prebiť sa cez rieku Siverskyj Donec.

Po obsadení Lymanu začali ruské sily čistiť od ukrajinských povstalcov oblasť národného parku Sviaty Hory. Zatiaľ čo ich druhá časť sa pretláča cez ukrajinskú obranu smerom na obec Rajhorodok. Ofenzívnu operáciu v tomto smere útočníkom komplikuje fakt, že musia prekonať rieku Siverskyj Donec.

Medzitým však ruská armáda dokázala aj napriek odporu obrancov obsadiť obec Staryj Karavan pričom pod ich kontrolu sa podľa niektorých informácií dostalo aj Ozernoe. Tým pádom na tomto úseku frontu obsadili celý severný breh rieky Siverskyj Donec.

Vývoj bojových operácií v okolí mesta Sloviansk. V tmavočervenom kruhu sú obce, ktoré dokázali ruské sily v sledovanom období obsadiť. Tmavočervené šípky ukazujú hlavné smery útoku. Tmavočervená línia naznačuje pravdepodobnú frontovú líniu ku dňu 14. 6. 2022. V čiernom kruhu sú obce, ktoré Rusi obsadili podľa zatiaľ neoverených informácií. Čierna čiara predstavuje možnú frontovú líniu ku dňu 14. 6. 2022 podľa zatiaľ neoverených informácií. Zdroj: autor

Aglomerácia Severodoneck – Lysyčansk je už takmer dva týždne epicentrom tuhých pouličných bojov. Prvého júna boli z okolia Popasnej do mesta presunutí príslušníci ruskej súkromnej vojenskej organizácie Wagner. Tieto jednotky boli postavené do čela útoku, ktorý prinútil ukrajinské sily k ústupu do industriálnej zóny na západe mesta.

Ukrajinské sily posilnené o britských a gruzínskych dobrovoľníkov spustili 3. júna protiútok, počas ktorého získali opätovne kontrolu nad približne 30 percentami mesta. O dva dni neskôr zahájili čerstvo posilnené ruské sily opätovný útok a vymazali väčšinu ziskov obrancov z predchádzajúcich dní. Ukrajinské sily sa momentálne koncentrujú v industriálnom komplexe chemickej továrne Azot. Obrancovia mesta sa ocitli vo faktickej izolácii po tom, ako ruské jednotky zničili posledný most, ktorý ich spájal s Lysyčanskom, takže aj zvyškom územia pod kontrolou Ukrajiny.

Video: Boje v Severodonecku, pohľad z ukrajinskej strany

Frontová línia v okolí obce Popasna, ktorá prechádza v blízkosti pre obrancov Severodonecku mimoriadne dôležitej zásobovacej tepny, zostáva dynamická. Rusom sa nepodarilo prelomiť ukrajinskú obranu smerom na obce Berestove, Jakovlivka, Soledar a Jachmutske.

Strategicky dôležitá trasa T-1302 smerom na Lysyčansk tak ostáva naďalej prejazdná. Zásobovanie po tejto trase je však podľa dostupných informácií vzhľadom na blízkosť ruských vojsk a aktivitu ich delostrelectva veľmi riskantná. Pod ruskú kontrolu sa však pravdepodobne dostala väčšina, ak nie celá obec Komyšuvacha.

Časť strategicky dôležitého mesto Tošivka, o ktoré Rusi bojujú už niekoľko týždňov, ostáva aj naďalej pod kontrolou Ukrajincov. Obsadiť sa zatiaľ podľa dostupných informácií útočníkom nepodarilo ani celú obec Orechove.

Vývoj bojových operácií v okolí obce Popasna. Červená čiara naznačuje pravdepodobnú líniu frontu. Zdroj: autor

V Donbase sa tak ukrajinským silám podarila zatiaľ limitovaná protiofenzíva na západ od mesta Izium. Ruské sily na druhej strane obsadili viacero obcí na sever od Slovianska a momentálne kontrolujú celý ľavý breh rieky Siverskyj Donec, pričom podľa niektorých informácií sa im podarilo obsadiť aj dva obývané body na juh od rieky.

V Severodonecku sa aj napriek začiatočnej úspešnej ukrajinskej protiofenzíve viac darilo Rusom, ktorí opätovne ovládli väčšinu mesta a vďaka zničeniu posledného mostu v miestnej industriálnej zóne fakticky izolovali nateraz neznáme množstvo ukrajinských jednotiek.

Naopak, v okolí obce Popasna sa nateraz lepšie držia obrancovia. Hoci ruské sily v oblasti stále útočia, ich postup proti dobre opevneným ukrajinským pozíciám je nateraz pomalý. Ak Moskva chce dosiahnuť obkľúčenie ukrajinských síl vo výbežku smerom na aglomeráciu Severodoneck – Lysyčansk, prelomenie ukrajinských obranných pozícií bude pre ňu už v krátkom čase nevyhnutné.

Ruskí vojaci v lesoch pri Sloviansku. Foto: Twitter

Charkovská oblasť

Moskva spustila na začiatku júna sériu útokov s cieľom prebojovať sa ďalej od ruských hraníc a bližšie k mestu Charkov, na svoje pôvodné pozície. Ukrajinské velenie reagovalo sériou protiofenzív, v dôsledku ktorých sa frontová línia prakticky nezmenila.

Hoci ide popri Donbase o sekundárne bojisko, ani jedna zo strán si nemôže dovoliť úplné zrútenie svojich obranných pozícií. Taktiež strana, ktorej sa podarí prevziať iniciatívu, dokáže viazať väčšie množstvo nepriateľských síl, ktoré by mohli byť využité v Donbase.

Chersonská oblasť

Ukrajinská protiofenzíva na severe Chersonskej oblasti dosiahla podľa vplyvného twitterového blogera Jomini of the West doteraz prekvapivo len veľmi malé úspechy. Napriek značnému množstvu síl ukrajinská armáda prenikla približne len 10 kilometrov na územie kontrolované Ruskom so šírkou osem kilometrov. Hoci sa postup Ukrajincov nateraz zasekol, podarilo sa im odraziť ruské pokusy o protiútok a stále ohrozujú strategicky dôležitú trasu T-2207 a obec Snihurivka.

Podľa vojenského experta sa tu najviac prejavila zlepšená schopnosť Ruska uskutočňovať delostrelecký prieskum, ako aj efektívnejšie využívanie systémov elektromagnetického boja (EMB). Na sever od mesta Cherson tak Rusi odrazili ukrajinský protiútok už na prvej línii obrany. Ruské sily medzitým na sever a severozápad od mesta vybudovali už tri opevnené obranné línie. Ukrajinské delostrelectvo však pomerne efektívne útočí na ruské zásobovacie kolóny v oblasti, kde medzitým rastie aj partizánska aktivita povstalcov. Boje strednej intenzity prebiehajú pri obci Snihurivka.

Vývoj bojových operácií v Chersonskej oblasti k 10. 6. 2022. Zdroj: Twitter/Jomini of the West, https://twitter.com/JominiW/status/1535446541636358144/photo/1

Na severe Chersonskej oblasti sa Rusom pôvodne podarilo ukrajinskú ofenzívu odraziť za pomoci delostreleckej a leteckej prevahy, pričom následne ukrajinské sily vytlačili na východiskové pozície. Podľa najnovších informácií však Ukrajinci na tomto úseku svoju ofenzívu obnovili a v oblasti sa konajú tuhé boje – najmä v okolí mesta Davydiv Brid. Celková situácia na frontoch Chersonskej oblasti je preto v súčasnom čase mimoriadne nejednoznačná. Hodnotenie blogera Jomini of the West o malej úspešnosti ukrajinských síl v regióne preto už dnes nemusí byť aktuálne.

Podobne ako v prípade charkovského frontu, ani chersonský nie je bezvýznamný. Tá strana, ktorá prevezme iniciatívu, dokáže viazať sily protivníka, ktoré by potenciálne mohli byť využité v Donbase.

Aktuálne faktory vplývajúce na vývoj situácie na bojiskách

Vojenskí experti v posledných dňoch poukázali na viacero trendov, ktoré môžu výrazne ovplyvniť vývoj vojny na Ukrajine v najbližších niekoľkých týždňoch. Už spomínaný Jomini of the West poukazuje najmä na skutočnosť, že Rusko sa oproti prvej fáze vojny zlepšilo v svojej schopnosti delostreleckého prieskumu, zatiaľ čo za pomoci efektívnejšieho využívania EMB výrazne limituje tieto spôsobilosti pre ukrajinskú armádu, ktorá sa v tomto smere prevažne spolieha na moderné prieskumné drony.

https://standard.sk/216658/ruska-technologia-ktora-zmenila-pomery-vo-vojne-na-ukrajine/

Analytik Jan Ludvík z Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe zas varuje, že pre súčasnú fázu vojny môže byť rozhodujúca viac kvantita než kvalita, pričom Rusko má v tejto sfére jasne navrch. „Ukrajina by (podľa vlastných slov) potrebovala 1 000 diel, 200 salvových raketometov, 500 tankov a 2 000 obrnených transportérov. Také čísla však nemá vo výzbroji ani jedna z európskych veľmocí. V hlavňovom a raketovom delostrelectve by dokonca nestačilo ani keby Nemecko, Francúzsko a Británia dali dokopy všetko, čo majú,“ napísal.

Dodal, že podobne zlá situácia je aj z hľadiska munície, keďže európske štáty majú vzhľadom na špecifikum svojich obranných rozpočtov väčšinou prázdne sklady. Európsky zbrojársky priemysel pritom podľa jeho slov nie je v stave, kedy by mohol dostatočne rýchlo navýšiť svoje pomerne nízke produkčné kapacity.

Zdroj: https://twitter.com/nuclearJan/status/1536319851081392128

Ukrajinská vláda medzitým pripúšťa to, o čom vojenskí reportéri píšu už niekoľko týždňov. A teda, že ukrajinské straty v Donbase začínajú byť aj napriek obdivuhodnej schopnosti obrancov držať pozície obrovské. Ukrajinské velenie pripustilo, že v bojoch s Rusmi umiera denne 200 až 300 ukrajinských vojakov. Podľa českého experta Jana Kofroňa z Karlovej univerzity v Prahe ide v takom prípade spolu so zranenými o denné straty na úrovni 1 000 až 1 200 vojakov na deň. „A to už je, obávam sa, pre Ukrajincov ťažko udržateľné,“ dodal.

Predpoklad viacerých vojenských expertov spred niekoľkých týždňov o tom, že rusko-ukrajinská vojna sa presunie do materiálnej fázy, sa pravdepodobne naplnil. Hoci Ukrajinci demonštrujú vysokú schopnosť a odhodlanie držať svoje dobre opevnené pozície v Donbase a zároveň sú schopní podnikať úspešné ofenzívy na iných frontoch, v materiálnej vojne zohráva miera vyčerpanosti zásadnejšiu úlohu než územné zisky.

Veľká časť expertov sa v tomto smere obáva, že odhodlanie Ukrajincov nebude bez zásadnejšej a najmä systematickejšej pomoci Západu v tejto etape vojny na ubránenie sa pred ruskou ofenzívou stačiť.


Ďalšie články