František: Nie som za Putina, ale nesmieme redukovať zložitý problém a správanie NATO

Pápež František kráča s paličkou počas jeho príchodu na generálnu audienciu na Námestí svätého Petra vo Vatikáne 1. júna 2022. Foto: TASR/AP Pápež František kráča s paličkou počas jeho príchodu na generálnu audienciu na Námestí svätého Petra vo Vatikáne 1. júna 2022. Foto: TASR/AP

Pápež v najnovšom rozhovore obvinil zo zúrenia a krutosti ruské jednotky a žoldnierov. Nie som za Putina, ale odmietam umenšovať zložitosť situácie na Ukrajine. Vidíme len to, čo je obludné, a nevidíme celú drámu, ktorá sa odohráva, doplnil František. Dúfa, že sa stretne s patriarchom Kirillom.

„To, čo vidíme, je brutalita a zúrivosť, s akou túto vojnu vedú jednotky, vo všeobecnosti žoldnieri, používané Rusmi. A Rusi vskutku radšej posielajú dopredu Čečenov, Sýrčanov, žoldnierov. Ale nebezpečenstvo je, že vidíme len toto, čo je obludné, a nevidíme celú drámu, ktorá sa odohráva za touto vojnou, ktorá bola možno istým spôsobom buď vyprovokovaná, alebo jej nebolo zabránené. A registrujem záujem o testovanie a predaj zbraní. Je to veľmi smutné, ale v podstate je v hre toto.“

Pápež František to povedal v konverzácii so šéfredaktormi viacerých jezuitských časopisov Európy. Na stretnutí vo Vatikáne bol i Róbert Mésároš zo slovenskej publikácie Viera a život. Na čele niektorých časopisov, ktoré boli zastúpené na otvorenom dialógu s pápežom, sú i laici, z toho dve ženy.

Nie je to rozprávka o Červenej čiapočke

Pontifik Jorge Bergoglio sa na súkromnej schôdzke, ktorá sa uskutočnila v máji 2022, ohradil proti tomu, že by tým podporoval ruského prezidenta Vladimira Putina:

„V tejto chvíli mi niekto môže povedať: ale vy ste za Putina! Nie, nie som. Bolo by zjednodušené a nesprávne niečo také povedať. Som jednoducho proti tomu, aby sa zložitý problém redukoval na to, že povieme, kto je dobrý a kto je zlý, bez toho, aby sa uvažovalo o koreňoch a všelijakých záujmoch, ktoré sú veľmi komplikované. Zatiaľ čo vidíme zúrenie, krutosť ruských jednotiek, nesmieme zabúdať na problémy, aby sme sa ich pokúsili vyriešiť.“

Rímsky biskup svojim spolubratom jezuitom a prítomným laikom vysvetlil, že na vojnu na Ukrajine sa nemožno pozerať ako na rozprávku o Červenej čiapočke, kde ona je dobrá a vlk je zlý. „Nie sú tu dobrí a zlí v metafyzickom, abstraktom zmysle. Vynára sa niečo globálne s navzájom prepojenými prvkami,“ doplnil pápež.

Ako následne spomenul, niekoľko mesiacov pred vojnou ho navštívila hlava jedného štátu, pápež nijako bližšie nešpecifikoval, o koho išlo. Tento politik sa sťažoval na prístup NATO, to podľa neho šteká pred bránami Ruska a situácia môže viesť k vojne. Pápež sa pritom zmienil o slovách tohto „múdreho muža“, ktorý mal pravdu, politik „dokázal pre­čítať znamenia toho, k čomu sa schyľovalo“.

František to doplnil: „(NATO) nechápe, že Rusi majú imperiálne (správanie) a nedovolia žiadnej cudzej mocnosti, aby sa k nim niekto priblížil.“

Pápež si pritom myslí, že Rusi sa prepočítali, lebo si mysleli, že vojnu do týždňa vyhrajú, no stále trvá, lebo narazili na odpor hrdinského ľudu, ktorý bojuje o prežitie, a tiež má za sebou dejiny bojov.

Ukrajina je „expert“ na zotročenie a vojny

Katolícky líder šéfredaktorom jezuitských časopisov povedal, aby prinášali ľudskú stránku vojny. Taktiež ocenil hrdinstvo ukrajinského ľudu:

„Ukrajina je expertom v zakúšaní otroctva a vojny. Je to bohatá krajina, ktorá bola vždy rozsekaná na kusy z vôle tých, ktorí sa jej chceli zmocniť, aby ju vykoristili. Ukrajinu akoby história predurčila, aby bola hrdinskou krajinou. Keď vidíme toto hrdinstvo, dotýka sa našich sŕdc. Hrdinstvo, ktoré sa snúbi s nežnosťou! Vskutku keď prišli prví mladí ruskí vojaci – potom poslali žoldnierov – vykonať „vojenskú operáciu“, ako vraveli, bez toho, aby vedeli, že pôjdu do vojny, starali sa o nich ukrajinské ženy, keď sa vzdali.“

V tomto František vidí veľkú ľudskosť a nežnosť a vyzdvihol takisto nebojácny a pracovitý ľud. Pamätajme na ukrajinskú identitu, toto nás poháňa: vidieť takéto hrdinstvo, dodal argentínsky pápež na súkromnej audiencii s kňazmi vo Vatikáne. Podľa neho sme svedkami tretej „svetovej vojny, globálnych záujmov, predaja zbraní a geopolitického privlastňovania si, čo vystavuje hrdinský ľud mučeníctvu“.

Jorge Bergoglio ďalej vyjadril nádej, že sa stretne s patriarchom Moskvy a celého Ruska, teda s Kirillom, s ktorým sa mal pôvodne zísť práve dnes 14. júna v Jeruzaleme:

„Ale s vojnou sme sa po vzájomnej dohode rozhodli stretnutie odložiť na neskôr, aby náš dialóg nebol nepochopený. Dúfam, že sa s ním v septembri stretnem na zhromaždení v Kazachstane. Dúfam, že ho budem môcť pozdraviť a trochu sa s ním porozprávať ako pastier.“

V Kazachstane sa v septembri koná svetové stretnutie náboženských lídrov.

https://standard.sk/199489/papez-frantisek-a-patriarcha-kirill-sa-mozno-stretnu-v-bratislave-pise-americka-agentura/

Petrov nástupca tiež hovoril o tom, ako evanjelizovať Švédsko, kde vidí duchovnú obnovu v cirkvi, ako viac osloviť mladých. Zamyslel sa tiež nad misiou jezuitských časopisov. Na jeho odpovede sa viac pozrieme v pravidelnom pápežovom nedeľnom prehľade. Úryvky z rozhovoru, ktorý vyjde v jezuitskom časopise Viera a život dnes publikoval Postoj.


Ďalšie články