Nový liek na rakovinu ukazuje zatiaľ stopercentné výsledky. Nádoru hrubého čreva sa zbavili všetci pacienti

prvé nepretržité monitorovanie bunkové delenie zmeny laboratórne kultivované cicavèie bunky sledovanie biologické hodiny normálne a rakovinové bunky zhubné bujnenie Snímka z kamery, dlhodobo monitorujúcej delenia rakovinových buniek. Foto : TASR/Yamazaki Laboratory

Experimentálny liek vyliečil v štúdii všetkých pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka. Podľa vedcov bude aj tak treba ďalšie výskumy.

Rakovina hrubého čreva a konečníka je tretím najčastejšie diagnostikovaným nádorovým ochorením u mužov (po rakovine prostaty a pľúc) a druhým u žien (po rakovine prsníka) v Európe. Každý rok ho na starom kontinente diagnostikujú viac ako 450-tisíc ľuďom a približne 230-tisíc na túto chorobu zomrie.

Po novom budeme možno takýmto úmrtiam predchádzať, ukazuje nedávna štúdia publikovaná v odbornom magazíne The New England Journal of Medicine.

Po užívaní lieku karcinóm zmizol

Za kolorektálny karcinóm môže u ľudí sčasti genetika. Takisto vyšší vek, zápalové ochorenie hrubého čreva, cukrovka, obezita či nesprávna životospráva spojená s alkoholom, fajčením a stresom. Rakovina hrubého čreva a konečníka sa v počiatkoch prejavuje nevýrazne a striedavo. Najčastejšími príznakmi sú hnačka alebo zápcha, krv v stolici, neúmyselná strata hmotnosti, nechutenstvo a únava. Odborníci v takýchto prípadoch radia čo najskoršiu návštevu lekára, ktorý určí presnú diagnózu.

Objav zo Spojených štátov naznačuje, že netreba vešať hlavu, ani ak vám doktor diagnostikuje kolorektálny karcinóm. V štúdii s dvanástimi pacientmi sa totiž všetci uzdravili po polročnej liečbe s účinnou látkou dostarlimab.

„Je to prvýkrát, čo sa niečo podobné v histórii liečby rakoviny podarilo,“ konštatuje Luis Diaz, onkológ a jeden z hlavných autorov štúdie.

Zdroj: European Cancer Information System

Liečivo funguje tak, že demaskuje rakovinové bunky. To umožňuje imunitnému systému identifikovať ich a zničiť, vysvetľuje The Independent. V rámci výskumu dostávalo dvanásť pacientov dostarlimab každé tri týždne počas šiestich mesiacov. Po tejto liečbe mala nasledovať štandardná chemorádioterapia a chirurgický zákrok. Nebolo to však potrebné. Nádory zmizli šesť mesiacov po užívaní nového lieku a rakovina sa nedala zistiť fyzickým vyšetrením, endoskopiou ani rôznymi skenmi.

Na radosť je ešte priskoro, varujú vedci

Látka dostarlimab zatiaľ evokuje bezpečnosť a účinnosť. Aj dva roky po štúdii sa ukazuje, že pacienti nemajú rakovinu a žiadny z účastníkov štúdie ešte nepotreboval chemorádioterapiu ani operáciu. Počas liečby nezaznamenali žiadne významné vedľajšie účinky.

Odborníci však upozorňujú, že vzorka dvanástich pacientov je príliš malá na to, aby sa mohli vyvodzovať závery o stopercentnej bezpečnosti lieku. Keby sa do štúdie zapojil dostatok ľudí, objavili by sa zrejme aj nejaké nežiaduce účinky, ktoré môže liek spôsobiť. Sľubné výsledky bude potrebné zopakovať s väčšou vzorkou pacientov. Zatiaľ nechcú vyvodzovať unáhlené závery, že sme nad týmto druhom rakoviny zvíťazili.

„Výsledky sú dôvodom na výrazný optimizmus. Ide o prvý záblesk v revolúcii liečby rakoviny,“ uviedla doktorka Hanna Sanoffová, ďalšia členka vedeckého tímu z univerzity v Severnej Karolíne. Upozornila však, že „takýto prístup zatiaľ nemôže nahradiť náš súčasný liečebný prístup“ a dodala, že zostáva nejasné, či sa pacienti vyliečili natrvalo.

Aj lekárka Kimmie Ngová, expertka na kolorektálny karcinóm z Harvardskej lekárskej fakulty, pre The New York Times povedala, že výsledky sú „pozoruhodné“ a „bezprecedentné“, ale bude treba ich potvrdiť v ďalších štúdiách.

Slovensku údajne hrozí pandémia rakoviny hrubého čreva

Kolorektálny karcinóm je na Slovensku veľkou témou. Každoročne u nás odhalia rakovinu hrubého čreva a konečníka u 4 800 ľudí a takmer dvetisíc pacientov na ňu zomrie. Spomedzi štátov OECD sme dokonca na prvom mieste v úmrtnosti na toto ochorenie. Ide o vysoké a podľa lekárov zbytočné číslo.

Vedecký sekretár Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Tibor Hlavatý v rozhovore pre Štandard zdôraznil, že rakovine hrubého čreva sa dá takmer vo všetkých prípadoch predísť. Toto ochorenie by sa na Slovensku vôbec nemuselo vyskytovať.

„Podľa toho, aký má človek rizikový profil, existuje šanca od troch do 20 percent, že rakovinu hrubého čreva dostane. Ak bude chodiť na preventívnu kolonoskopiu, vyhne sa tomu. Keby všetci Slováci chodili na kolonoskopiu, rakovina hrubého čreva by neexistovala a žili by sme v priemere o rok dlhšie,“ hovorí Hlavatý.

Tibor Hlavatý. Foto: Patrícia Falbová

Zaostávame však v prevencii, ktorá podľa gastroenterológa počas pandémie poklesla o 40 percent. 

„Ľudia mali obavy z dôvodu rizika nákazy ísť k svojmu všeobecnému lekárovi. V najbližších mesiacoch budú pacienti prichádzať aj s pokročilými nádormi hrubého čreva a konečníka. Pre odkladanú prevenciu nám hrozí doslova pandémia rakoviny hrubého čreva. O to dôležitejší je dôraz na prevenciu kolorektálneho karcinómu v najbližšej dobe,“ vysvetľuje Jana Pifflová Španková, prezidentka pacientskej organizácie Nie rakovine.

Čo treba vedieť o skríningu

Lekári upozorňujú, že začiatočné štádiá tejto rakoviny sú často asymptomatické a ochoreniu sa dá najefektívnejšie predchádzať správnou životosprávou a onkologickým skríningom. 

„Celonárodný skríningový onkologický program na zistenie rakoviny hrubého čreva a konečníka sa týka každého zdravého jedinca nad dosiahnutý 50. rok života a zahŕňa kolonoskopické vyšetrenie každých desať rokov alebo vyšetrenie stolice na skryté krvácanie každé dva roky,“ približuje lekár Štefan Mucha z Gastrocentra Nemocnice Agel Košice – Šaca.

Samovyšetrenie stolice na skryté krvácanie je pre pacienta veľmi jednoduché, bezbolestné a presné na 70 až 80 percent. Možno ho vykonať doma a do troch dní odovzdať všeobecnému lekárovi. Ak je test pozitívny, pacient absolvuje presnejšie kolonoskopické vyšetrenie.

Rakovina hrubého čreva a konečníka sa na Slovensku častejšie vyskytuje u mužov. Najčastejšie vzniká z predrakovinových štádií, v ktorých sa tvoria výrastky, takzvané polypy. Trvá to roky, polypy môžu medzitým dosiahnuť veľkosť ľudskej päste, ale pacient nič necíti. 

Ak pri kolonoskopickom vyšetrení polypy zachytia a odstránia, rakovina nevznikne. „Naopak, ak začne nádor krvácať alebo upchá črevo, je už neskoro a pacient má pokročilé štádium rakoviny,“ opisuje Hlavatý.

Podrobnosti o kolorektálnom karcinóme aj skríningoch si možno prečítať v prehľadnej brožúre.

V školách predstavia vzdelávací projekt o prevencii rakoviny

V posledných dvoch rokoch pozvali zdravotné poisťovne na skríning karcinómu hrubého čreva a konečníka 152-tisíc poistencov. Doposiaľ z nich odpovedalo zhruba desať percent. 

Nezáujem chcú preto pacientske organizácie aj príslušné rezorty zmeniť cez mladých ľudí. Na desiatich slovenských školách sa spúšťa vzdelávací projekt o prevencii pred rakovinou pľúc, hrubého čreva, kože. Študenti sa dozvedajú, ako odhaliť včasné štádiá rakoviny, a tiež o duševnom zdraví, ktoré sa s onkologickými ochoreniami úzko spája.

Na snímke prehliadka v nafukovacej makete čreva počas edukačnej kampane o prevencii kolorektálneho karcinómu. Foto: TASR/František Iván

„Práve cez mladých ľudí by sme chceli odovzdávať poznatky a informácie aj do rodín,“ uviedla prezidentka Ligy proti rakovine Eva Kováčová. Počas projektu je k dispozícii šesť stanovíšť, kde sú pre žiakov pripravené napríklad makety pľúc a čreva alebo detektor na meranie oxidu uhoľnatého vo vydychovanom vzduchu a 3D modely na palpačné nahmatanie hrčiek v prsníkoch a semenníkoch. Sprevádzajú ich na nich medici a bývalí onkologickí pacienti.

Pripravovaná reforma vzdelávania má priniesť aj témy o zdraví a prevencii zdravia, avizovala štátna tajomníčka ministerstva školstva Svetlana Síthová. Priblížila, že techniky predstavené počas projektu sa dajú jednoducho zapracovať do hodín biológie.


Ďalšie články