Nigérijský biskup skritizoval írskeho prezidenta, ktorý spojil masaker v tamojšom kostole so zmenou klímy

286045991_3356310781267075_1962806152381503710_n Jude Ayodeji Arogundade (vpravo). Foto: Facebook

Nigérijský biskup, v ktorého diecéze sa začiatkom júna odohral jeden z najväčších masakrov kresťanov v tejto krajine za ostatné roky, pomerne tvrdo skritizoval írskeho prezidenta. Za spájanie tejto tragédie s klimatickou zmenou ho okrem iného označil za človeka, ktorý obetiam sype soľ do rán a zavádza.

V nedeľu 5. júna v doobedňajších hodinách vtrhli počas omše do katolíckeho kostola svätého Františka Xaverského v meste Owo v štáte Ondo na juhozápade Nigérie teroristi, ktorí spustili streľbu a zabili najmenej 50 ľudí. Nezanedbateľnú časť mali tvoriť deti.

Útok sa odohral v čase, keď tamojší kresťania slávili sviatok Zoslania Ducha Svätého, čo je pre katolíkov tretí najvýznamnejší sviatok počas cirkevného roka. Aj preto bol svätostánok v čase útoku plný ľudí.

Tento krvavý čin bol najsmrteľnejším útokom na kostol v Nigérii za posledné roky a priniesol druh násilia zvyčajne sa vyskytujúceho na severe štátu do relatívne pokojnej oblasti tejto najľudnatejšej africkej krajiny.

Vraj ich zabili pre klimatickú zmenu

K zodpovednosti za masaker sa doposiaľ nikto neprihlásil, no svetovú verejnosť zaujala predovšetkým nevšedná teória, ktorú na svetlo sveta priniesol minulý týždeň írsky ľavicový prezident Michael Higgins a ktorá sa objavila na oficiálnom webe jeho úradu.

Ako už Štandard informoval, Higgins spojil útok na kresťanov v kostole počas významného sviatku s klimatickou zmenou. Inej príčine masakra sa nevenoval ani len okrajovo.

„Skutočnosť, že k takémuto útoku došlo na mieste modlitieb, je zdrojom osobitného odsúdenia, rovnako ako každý pokus o zvaľovanie viny na vidiečanov, ktorí patria medzi hlavné obete dôsledkov klimatických zmien,“ uvádza sa.

„Zanedbávanie otázok potravinovej bezpečnosti v Afrike nás dlho privádzalo do bodu krízy, ktorá má dnes vnútorné a regionálne dôsledky založené na bojoch a samotných spôsoboch života,“ pokračoval.

„Solidarita nás všetkých ako národov sveta patrí všetkým, ktorých zasiahla nielen táto hrozná udalosť, ale aj boj tých najzraniteľnejších, na ktorých najviac doľahli dôsledky klimatických zmien,“ uzavrel Higgins.

Biskup: Ďakujeme, no sypete obetiam soľ do rán

Proti tejto zvláštnej interpretácii sa najnovšie ohradil aj sám nigérijský biskup Jude Ayodeji Arogundade, v ktorého diecéze sa tragický incident odohral. Európskemu politikovi za odsúdenie činu síce poďakoval, ale ním podané príčiny označil za „nesprávne“ a „pritiahnuté za vlasy“.

„Naznačovať alebo spájať obete teroru s dôsledkami klimatických zmien je nielen zavádzajúce, ale je aj doslova sypaním soli do rán všetkých, ktorí v Nigérii utrpeli terorizmom,“ napísal v správe zverejnenej na Facebooku.

Teroristi sú na slobode, „zabíjajú, masakrujú, zraňujú a spôsobujú teror v rôznych častiach Nigérie už viac ako osem rokov nie kvôli nejakej rozumnej veci, ale preto, že sú zlí – bodka,“ nechal sa počuť.

„Takéto komentáre spájajúce banditizmus, únosy a príšerné útoky na nevinných a bezbranných občanov Nigérie s problémami týkajúcimi sa klimatických zmien a potravinovej bezpečnosti sú odklony od pravdy,“ skonštatoval africký hodnostár.

Rozuzlenie myšlienky nenastalo

Ani s odstupom času stále nie je zrejmé, ako presne Higgins svoje vyjadrenie myslel. Vychádzať však mohol napríklad zo všeobecnej premisy, podľa ktorej sú klimatické zmeny uznávané ako násobiteľ hrozieb. Väčší počet konfliktov pritom nepramení len z nedostatku zdrojov, ale aj z poznatkov, že zvyšujúca sa teplota stupňuje agresivitu.

Pokiaľ ide o masové vraždy v Nigérii, vo všeobecnosti padá najviac viny a podozrenia na ozbrojených pastierov či banditov alebo moslimskú teroristickú organizáciu Boko Haram, ktorá je odnožou Islamského štátu. Tá však na juhu Nigérie operuje len zriedkavo a aktívna je najmä na opačnom konci štátu.

Tamojší kresťania nemajú na ružiach ustlané

Prezident kresťanskej skupiny Open Doors David Curry v komentári na stránkach amerického periodika Wall Street Journal minulý utorok poznamenal, že Nigéria sa nachádza na siedmom mieste na zozname World Watch List pre rok 2022. Ten zoraďuje štáty podľa toho, ako veľmi sú nepriateľské voči kresťanom.

V Nigérii je zabitých viac kresťanov pre svoju vieru ako v ktorejkoľvek krajine na svete a len v roku 2021 tam bolo zavraždených 4 650 kresťanov za to, že verili v Ježiša Krista, čo je viac ako jeden každé dve hodiny, poznamenal Curry.

Ako už Štandard informoval, Nina Sheaová, odborníčka na náboženskú slobodu z Hudsonovho inštitútu, uviedla, že útoky na kresťanov v Nigérii v poslednom období pribúdajú. Dôvodom je podľa nej systém beztrestnosti, z ktorého obviňuje prezidenta Muhammadua Buhariho, ktorý je vraj v boji s teroristami pasívny.


Ďalšie články