Inflácia je na 22-ročnom maxime. Rast cien sa v máji vyšplhal na 12,6 percenta

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/František Iván Ilustračný obrázok. Foto: František Iván/TASR

AKTUALIZOVANÉ Inflácia v máji medziročne rástla už šestnásty mesiac za sebou. Kým jej hodnota v januári bola na úrovni 8,4 percenta, v máji sa dostala na nové 22-ročné maximum, a to 12,6 percenta. Medzimesačný rast cien v máji dosiahol 1,6 percenta.

Miera inflácie vzrástla v máji 2022 na 12,6 percenta. Rast cien sa zaznamenal vo všetkých 12 sledovaných odboroch. Ceny potravín boli medziročne drahšie až o 16,6 percenta, a to pri všetkých deviatich sledovaných položkách. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najviac infláciu ovplyvnili, s prihliadnutím na podiel kupovaných položiek v nákupnom košíku, rastúce ceny mäsa o 16,5 percenta, chleba a obilnín o 18,8 percenta a mlieka, syrov a vajec o 17,4 percenta. Naďalej rástli ceny olejov a tukov o 40,1 percenta a výrazne si spotrebitelia museli priplatiť aj pri nákupe zeleniny, ktorá stála o 19,6 percenta viac ako pred rokom.

Najvyšší podiel vo výdavkoch slovenských domácností predstavujú náklady na bývanie, pričom ich rast bol v máji medziročne na úrovni 15,6 percenta. Ceny sa zvýšili za imputované nájomné (aktuálne vyššie o 19,4 percenta) a pri službách súvisiacich s bývaním (údržba a opravy obydlia o 20,7 percenta). Ceny za elektrinu, plyn a tepelnú energiu vzrástli sumárne o 15,7 percenta.

Index spotrebiteľských cien sa v máji 2022 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 12,5 percenta, za nízkopríjmové domácnosti o 12,7 percenta, za domácnosti dôchodcov o 13,5 percenta.

V súhrne za päť mesiacov roku 2022 sa spotrebiteľské ceny medziročne v priemere zvýšili o 10,4 percenta (za domácnosti zamestnancov a za nízkopríjmové domácnosti zhodne o 10,4 percenta, za domácnosti dôchodcov o 11,3 percenta).

Aj v máji infláciu výdatne podporovali ceny potravín

Aj v máji infláciu výdatne podporovali ceny potravín. Uviedol to Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, v komentári k májovej inflácii zverejnenej ŠÚ SR.  

„Potraviny boli zodpovedné takmer až za polovicu medzimesačnej a štvrtinu medziročnej inflácie. V porovnaní s aprílom sa ich ceny v priemere zvýšili o ďalších 3,8 percenta a dynamika ich medziročného rastu sa tak zrýchlila z 14,3 percenta až na 16,6 percenta. Jedinou potravinovou komoditou, ktorá v máji nepatrne zlacnela, bola zelenina (o 0,7 percenta). Naopak, priam až raketovo nahor vyletela cena olejov a tukov (o 10,4 percenta), ktoré zaznamenávali silný rast už aj v predchádzajúcich mesiacoch a ich cena tak bola medziročne vyššia až o 40,1 percenta,“ priblížil. Ceny aj v máji opäť zdvíhali aj vyššie ceny energií.

Inflácia by sa v máji podľa Koršňáka už mohla priblížiť svojmu vrcholu, hoci jemne zrýchlenie počas najbližších mesiacov sa ešte úplne vylúčiť nedá. „Zmierňovanie rastu cien však bude najskôr len veľmi pozvoľné, keď ceny budú stále nahor tlačiť vyššie ceny energií, potravín i ich sekundárne efekty prelievajúce sa do dopytovej inflácie. Inflácia by tak mala zotrvať na úrovni nad 11 percent až do konca tohto roka. Na podobnej úrovni by sa pritom rast cien mal udržať aj v budúcom roku,“ myslí si Koršňák. Kľúčovou položkou, ktorá určí úroveň inflácie v budúcom roku, však budú podľa Koršňákových slov ceny plynu.

„Aktuálne sa prikláňame k názoru, že tohtoročná inflácia bude pomerne vysoká, odhadujeme ju nad 10 percent. Slováci si tak určite aj v nasledujúcich mesiacoch budú priplácať oproti vlaňajšku za potraviny, pohonné látky, energie, ale aj za stavebné materiály. V žiadnej oblasti inflácie v najbližšom období neočakávame pokles cien oproti minulému roku,“ poznamenala Eva Sadovská, analytička Wood & Company.

Inflácia by mohla presiahnuť aj 14 percent

Jana Glasová, analytička 365.bank očakáva, že aj v nasledujúcich mesiacoch bude inflácia v SR dvojciferná a v letných mesiacoch prekročí hranicu 13, respektíve 14 percent. „Zároveň predpokladáme, že priemerná inflácia za celý tento rok sa bude približovať k úrovni 10 percent. Drahé potraviny nás budú trápiť celý tento rok a ich zdražovanie bude ešte naberať na sile,“ doplnila Glasová.

„Aj z dôvodu pretrvávajúcich zvýšených tlakov na trhoch sme v týchto dňoch zrevidovali náš odhad priemernej miery inflácie pre tento rok na 10,5 percenta, s predpokladom istého upokojovania v druhej polovici roka,“ uzavrel Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne.

(tasr)


Ďalšie články