Pápež František a emeritný pápež Benedikt XVI. sa dali zaočkovať

Pápež František a nedávno zosnulý emeritný pápež Benedikt. Foto: TASR/AP Pápež František a nedávno zosnulý emeritný pápež Benedikt. Foto: TASR/AP

Pápež František a jeho predchodca, niekdajší pápež Benedikt XVI., dostali očkovaciu látku proti koronavírusu. Vo štvrtok to oznámil Vatikán, na ktorý sa v správe odvolala tlačová agentúra AFP.

„Môžem potvrdiť, že v rámci vakcinačného programu Vatikánskeho mestského štátu bola pápežovi Františkovi a emeritnému pápežovi podaná prvá dávka vakcíny proti ochoreniu COVID-19,“ uviedol hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

„Som presvedčený, že vakcínu by mal brať každý eticky,“ uviedol pápež v rozhovore pre televíznu stanicu Canale 5 pred niekoľkými dňami „Je to etická voľba, pretože hazardujete so svojím zdravím, so svojím životom, ale hazardujete tiež so životmi iných,“ dodal.

Vatikán a vôbec celé kresťanské spoločenstvo donedávna polemizovalo o tom, či je akceptovateľné prijať vakcínu vyvinutú pomocou bunkových kultúr získaných z plodov potratených detí pred niekoľkými desiatkami rokov.

Finálne stanovisko v tomto smere napokon poskytla Kongregácia pre náuku viery (CDF), podľa ktorej je to „morálne prijateľné“ a ktorej rozhodnutie posvätil aj pápež František. Zdôvodnila ho tým, že participovanie na potratoch zo strany toho, kto vakcínu prijíma, je veľmi vzdialené a ospravedlňuje ho zabránenie šíreniu závažného infekčného ochorenia.

Týmto spôsobom je v súčasnosti vyrábaná napríklad proticovidová vakcína od spoločnosti Astra Zeneca a Oxfordskej univerzity. Nie však tá od firiem Pfizer a BioNTech, ktorú mal obdržať František a podľa všetkého aj Benedikt XVI.

(tasr/ste)


Ďalšie články