Ruská technológia, ktorá zmenila pomery vo vojne na Ukrajine

Ruský vojak na Ukrajine., ilustračná fotografia Foto: TASR/AP Ruský vojak na Ukrajine., ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Expertov pôvodne prekvapovala zdanlivá neschopnosť Moskvy využiť technológie rádioelektronického boja počas prvej etapy ruskej invázie na Ukrajine. Podľa dostupných svedectiev z bojov na Donbase sa to už zmenilo.

Začnime najskôr odpoveďou na otázku, čo je rádioelektronický boj. Všeobecným cieľom rádioelektronického boja (ďalej už len REB) je znemožniť protivníkovi získať kontrolu a výhodu v elektromagnetickom spektre a zároveň zabezpečiť bezpečný a ničím nerušený prístup pre seba a svojich spojencov, pričom využiť sa dá na útok, ochranu a podporu.

Podplukovník amerických vzdušných síl Glenn Carlson, ktorý má bohaté skúsenosti so sférou REB, uviedol, že táto sféra sa podobá na šach. „Vždy sú tam ťahy a odvetné ťahy. Keď som s tým začal, nazývali sme to elektronické protiopatrenia. A potom boli elektronické proti-proti-opatrenia. Od týchto termínov sme prešli k elektronickej podpore, elektronickému útoku a elektronickej obrane, inak by sme skončili s priveľa proti-,“ dodal na vysvetlenie.

Pri útoku sa najčastejšie využíva princíp rušenia, keď je pomocou mimoriadne silného signálu prehlušený signál nepriateľa, a vytvorí sa tak šum, ktorý môže úplne prerušiť jeho komunikáciu so zariadeniami alebo zbraňovými systémami. Úlohou obrany je zas strážiť vlastné systémy pred takýmito útokmi posilňovaním elektronických senzorov a riadením elektronickej emisie tak, aby protivník nevedel lokalizovať cieľ. A nakoniec, elektronická podpora spočíva vo vyhľadávaní, zachytávaní a identifikovaní zdrojov elektromagnetického žiarenia, čím umožňuje prvé dva typy akcií.

V praxi dokáže tento typ boja uzemniť nepriateľské strely, vyradiť lietadlá a dokonca prevziať kontrolu nad dronmi a prerušiť komunikáciu medzi jednotkami a veliteľstvom. Prevaha v elektromagnetickom boji tak môže z technologicky špičkových a profesionálnych jednotiek urobiť dezorientovaný a relatívne bezbranný terč, a čím je armáda modernejšia a závislejšia od technológií, tým viac ju REB môže ochromiť.

Smrtiaci telefonát mame

Štáty Severoatlantickej aliancie, ako aj viacerí západní vojenskí experti dlhodobo varovali, že Rusko v posledných rokoch dosiahlo pri vývoji REB výrazný pokrok (viac o téme v tomto článku). Motiváciou rozvoja týchto technológií sa pre Moskvu stali ťažkosti, ktorým muselo čeliť počas rusko-gruzínskej vojny v roku 2008.

To, že v priebehu nasledujúcich šiestich rokov sa ruská armáda v tomto smere stala nebezpečnejším protivníkom, dosvedčuje aj Phillip Karber – veterán námornej pechoty a vojenský analytik, ktorý vycestoval na Ukrajinu od marca 2014 až 39-krát. Karber bol podľa svojich slov priamym svedkom incidentu, pri ktorom sa ukrajinská jednotka dostala pod silnú paľbu ruského delostrelectva, pričom ruské jednotky v rovnakom momente zavolali veliteľovi danej ukrajinskej jednotky na telefón, aby sa mu vysmiali.

Rovnako Christian Brose, niekdajší poradca senátora Johna McCaina, spomenul prípad z roku 2014, keď ruské sily klamlivo zavolali jednému ukrajinskému veliteľovi z čísla pevnej linky jeho matky. Keď veliteľ zavolal naspäť na číslo, Rusi ho lokalizovali pomocou REB a zabili ho.

Ukrajina dostala od Ruska v rokoch 2014 – 2015 z hľadiska REB tvrdú lekciu. Rusi vtedy z neba zhadzovali ukrajinské drony aj strely a taktiež prenikali do mobilných sietí, kde uskutočňovali psychologické operácie.

Ukrajinský prieskumný dron Spectator-M1, ktorý ruské sily údajne zostrelili za pomoci systémov REB. Zdroj Ukraine Weapons Tracker, https://twitter.com/RUSI_org/status/1536380121766150145

Kyjev sa podľa expertov poučil a po roku 2015 sa zameral na rozvoj a modernizáciu vlastných spôsobilostí v tejto sfére. Ukrajina využíva americké a turecké technológie šifrovania, v posledných rokoch svoje technológie REB dokonca začala exportovať do iných štátov. Kyjev tiež aktívne a efektívne využíva spravodajské informácie štátov NATO, zvlášť americké – práve tie mu umožnili okrem iného potopiť ruský krížnik Moskva.

Pri Kyjeve jasný signál, v Donbase len šum

Rusko začalo inváziu na Ukrajinu ako predpokladaný líder v sfére REB. O to viac expertov zmiatla absencia nasadenia týchto systémov v prvej etape vojny, keď ruské sily neúspešne postupovali na Kyjev, pričom čelili ohromným materiálnym aj ľudským stratám. Podľa názoru niektorých analytikov boli dôležitým faktorom absencie týchto technológií v danej etape bojov aj obavy, že drahocenná technológia by mohla padnúť do rúk Ukrajincov a následne aj Američanov, čo sa nakoniec v minimálne dvoch prípadoch skutočne aj stalo.

Podľa vojenského analytika Michaela Kofmana mohla tieto obavy ešte viac zosilniť absencia praktických skúseností časti ruských jednotiek s REB. „Rádioelektronický boj je už zo svojej podstaty jednou z najzložitejších záležitostí, na ktoré možno na bojisku naraziť,“ uviedol pre vojenský portál Task & Purpose. „Zdá sa, že Rusko nebolo na začiatku dobre pripravené na použitie týchto spôsobilostí, avšak teraz sa k nám už dostáva množstvo správ o lokalizovanom rušení a vyraďovaní [ukrajinských] dronov,“ dodal.

Rusku nasadenie systémov REB v Donbase uľahčuje aj mimoriadne hustá miestna železničná sieť, keďže tieto technológie sa musia často dostať do vzdialenosti len niekoľko desiatok kilometrov od frontovej línie.

O problémoch, ktoré ukrajinskej armáde spôsobujú ruské systémy REB, začínajú pre zahraničných novinárov stále viac hovoriť aj príslušníci ukrajinskej armády v Donecku.

„Rušia signál každého systému, ktorý sa dostane do ich dosahu,“ uviedol pod podmienkou anonymity príslušník takzvanej Aerorozvidky, mimovládky, ktorá ukrajinskej armáde pomáha s prieskumom bojísk za pomoci dronov. „Nemôžem povedať, že dominujú, ale jednoznačne nám výrazne komplikujú prácu,“ dodal.

Taktiež nemenovaný príslušník ukrajinskej rozviedky označil hrozbu ruských systémov REB za „veľmi veľkú“. Rusi podľa jeho slov nielen rušia GPS prieskumných dronoch, ktoré navádzajú paľbu ukrajinskej armády, ale znemožňujú aj komunikáciu veliteľov s ich jednotkami.

Podľa vplyvného twitterového blogera Jomini of the West, ktorý stojí za vojenským podcastom Fortuna, ruský REB v Donbase momentálne ochromuje ukrajinské prieskumné drony, uzly velenia a kontroly, ako aj protidelostrelecké radary a komunikačné siete. „Berúc do úvahy veľkú závislosť ukrajinského delostrelectva od prieskumných dronov, ruský REB znemožňuje jeho operácie,“ dodal na záver.

Pre Ukrajinu v tomto kontexte nie je nateraz podľa expertov ešte nič stratené. Ako uviedol Carlson, REB sa podobá na šachovú partiu. Jej priebeh pritom dokáže hráč niekedy zvrátiť jedným dobrým ťahom. Ukrajine by mohli pomôcť dodávky západných technológií, ako aj zajatie a následné analyzovanie tých ruských. Nateraz má však Rusko v Donbase navrch nielen v sile delostrelectva, ale aj v schopnosti paralyzovať pomocou REB niektoré pre Ukrajincov životne dôležité spôsobilosti.

James Rands z vojenského think tanku Jane’s military intelligence verí, že v tomto smere bude veľa závisieť od toho, aký efektívny sa v konečnom dôsledku ukáže ruský koncept práporových taktických skupín. Tých je momentálne do bojov na Ukrajine zapojených približne 110, pričom podľa ruských koncepcií by každá z nich mala mať vlastnú jednotku REB.


Ďalšie články