Áno, gender učebnice pre deti existujú. Overovatelia faktov prehrali súd s českým konzervatívnym právnikom

MN-fb Foto: manipulatori.cz

Český fact-checkingový portál Manipulátoři.cz opäť zakopol. Pred niekoľkými dňami totiž prehral súd s českým konzervatívnym advokátom Jakubom Křížom. Prípad sa týka sexualizácie detí a ich vystavovania gender ideológii na Pyrenejskom polostrove, ktoré podporujú španielske úrady.

Český konzervatívny advokát Jakub Kříž uspel v súdnom spore s tamojším portálom na overovanie faktov Manipulátoři.cz. Na sociálnej sieti na to upozornila miestna Spoločnosť pre obranu slobody prejavu (SOSP), ktorá bojuje proti novodobým formám cenzúry.

Korene ich sporu siahajú do roku 2018, keď Kříž ako jeden z hostí diskusie na tému gender ideológie organizovanej českým spravodajským webom Echo 24 vyslovil citát v nasledovnom znení: „V Španielsku sú učebnice pre nižší stupeň základnej školy, kde majú nakreslené dievčatká s penisom a chlapčekov s vagínou. Dokonca bola taká reklama na autobuse.”

Web Manipulátoři.cz krátko nato uverejnil sériu na seba nadväzujúcich článkov, v ktorých Kříža predostrel ako klamára a manipulátora. V textoch dospel k názoru, že žiadna takáto učebnica v Španielsku „nikdy neexistovala a neexistuje“ a vraj ide o „holý výmysel“.

Kto je tu manipulátor?

Kříž im v roku 2021 odpovedal blogom, v ktorom priniesol hneď dva dôkazy existencie takýchto pofidérnych učebníc, navyše podporovaných orgánmi verejnej moci. Portál podľa svojich tvrdení zažaloval niekoľko mesiacov pred jeho uverejnením.

Prvým príkladom je učebný materiál Chicas y chicos. Identidad y cuerpo (Chlapci a dievčatá. Identita a telo) z roku 2016, v ktorom sa píše, že „sú dievčatá s vagínou a dievčatá s penisom. Sú chlapci s vagínou a chlapci s penisom“. Uvedenú myšlienku sprevádza aj ilustrácia nižšie.

„Tento učebný materiál pritom nie je iba odporúčaný oficiálnymi inštitúciami Španielska – Aragonské centrum prostriedkov pre inkluzívne vzdelávanie (Centro Aragonés de Recursos para la Educación Inclusiva) zriadené ministerstvom školstva, kultúry a športu regiónu Aragon –, ale aj o ňom hneď v roku 2016 informovali médiá. Napríklad Huffington Post alebo denník ABC,“ prízvukoval Kříž.

Ďalším príkladom je učebná pomôcka Somos como somos (Sme, akí sme), ktorá je určená rovno pre materské škôlky. Materiál obsahuje na strane 31 vystrihovačku umožňujúcu voľne kombinovať na bezpohlavnej postavičke rôzne primárne a sekundárne pohlavné znaky – penis, vagínu a ženské prsia. Deti podľa pomôcky treba viesť k tomu, že žiadna kombinácia týchto znakov nie je menej hodnotná než iná.

„Pokyny pre vyučujúcich ďalej uvádzajú, že sexuálne orgány nemajú byť analyzované ako niečo binárne, ale ako kontinuálna forma. Priamo k vystrihovačke potom pokyny vyzývajú, aby vyučujúci s deťmi rôzne obmieňali pohlavné orgány a navrhovali im ‚ženy s penisom a mužov s vagínou‘,“ pokračuje Kříž.

Pomôcka je odporúčaná španielskym ministerstvom zdravotníctva, sociálnych služieb a rovnosti v publikácii Abrazar la diversidad: propuesta para una educación libre de acoso homofóbico y transfóbico (Objať rozdielnosť: návrhy pre vzdelávanie oslobodené od homofóbneho a transfóbneho obťažovania) na strane 80.

Konzervatívny advokát tvrdí, že ak v niečom pochybil, ide o detail v druhej časti horeuvedeného citátu „v Španielsku sú učebnice pre nižší stupeň základnej školy, kde majú nakreslené dievčatká s penisom a chlapčekov s vagínou. Dokonca bola taká reklama na autobuse“. Reklama tohto druhu sa totiž nevyskytovala na autobusoch, ale na autobusových zastávkach.

Existenciu tejto reklamy potvrdil v článkoch aj web Manipulátoři, ktorého administrátori sa domnievali, že Kříž všetky svoje tvrdenia o danej téme čerpá z textu amerického portálu Breitbart z roku 2017 a prekrútil ich aj vo vzťahu k učebniciam, ktoré podľa overovateľov faktov neexistovali. Ako už dnes vieme, domnievali sa nesprávne.

Zvláštne ospravedlnenie

Kříž úspech na súde oznámil v blogu spred niekoľkých dní, kde pripomína, že rozsudok ešte nie je právoplatný, keďže Manipulátoři.cz sa voči nemu odvolali. Zároveň napísal, že administrátori stránky sa porazili vlastnou neschopnosťou a prehrali skôr pre nedodržanie stanovených lehôt, keďže súd obsahovú stránku veci skúmal iba predbežne a riadne dokazovanie sa neuskutočnilo.

Hoci sa web odvolal a ospravedlňovať sa tým pádom ešte nemusel, uverejnil vlastnú verziu ospravedlnenia. Tá však vôbec nereflektovala koreň problému a navodzuje dojem, že spočíval iba v preukázaní zdroja. Čitatelia môžu posúdiť sami.

„V tejto súvislosti pripomíname, že vládny web BranmeCesko uvádza web Manipulátoři ako príklad dôveryhodného informačného zdroja, ktorý nám odporúča na čítanie. Niekto by tak mohol dôjsť k záveru, že sa podieľa na šírení dezinformácií,“ píše k téme zmienená Spoločnosť pre obranu slobody prejavu.

Nejde o prvé faux pas

Nie je to pritom prvýkrát, keď Manipulátoři.cz manipulovali. Štandard už v minulosti informoval o ich texte, v ktorom sa venovali prípadu amerického mladíka Kylea Rittenhousa, ktorý počas násilných protestov rasového hnutia Black Lives Matter v meste Kenosha v štáte Wisconsin koncom augusta roku 2020 zastrelil dvoch protestujúcich a jedného zranil.

Manipulátoři v reakcii na jeho konanie v septembri roku 2020 vydali článok, v ktorom dlho pred rozhodnutím relevantných orgánov tvrdili, že názory o tom, že Rittenhouse strieľal v sebaobrane, sú klamlivé. Koniec koncov, samotný text niesol titulok v znení „Nie, Kyle Rittenhouse nezabíjal v sebaobrane“. Porota však v roku 2021 konanie v sebaobrane potvrdila a dospela k presvedčeniu, že neplnoletý mladík je nevinný vo všetkých bodoch obžaloby.


Ďalšie články