Talianska vláda v kríze, volebný rebríček ovládli národno-konzervatívne strany

Taliansky premiér Giuseppe Conte. Foto: TASR Taliansky premiér Giuseppe Conte. Foto: TASR

Vláda talianskeho premiéra Giuseppe Conteho čelí kríze po tom, čo na svoje posty rezignovali dve ministerky z talianskej strany Italia Viva. V popredí sú pravicové strany Liga Severu a Bratia Talianska, ktoré požadujú nové voľby.

Matteo Renzi, expremiér a predseda strany Italia Viva (IV), v stredu oznámil, že opúšťa koalíciu s Contem, takže spojenectvo Hnutia piatich hviezd (M5S) a ľavicovej Demokratickej strany (PD) stratilo väčšinu v hornej komore parlamentu. Stalo sa tak po týždňoch napätia medzi Renzim a Contem o to, ako čo najlepšie využiť približne 210 miliárd eur z Fondu obnovy, ktorý je určený pre členské štáty na vyrovanie dôsledkov koronakrízy.

Renzi na tlačovej konferencii uviedol, že súčasnú vládnu krízu nespôsobil, pretože tá prebieha už mesiace. Svojím odchodom z vládnej koalície so sebou vzal aj 18 poslancov a dve kľúčové ministerky, ktoré sú tiež členkami strany IV. Ide o ministerku poľnohospodárstva Teresu Bellanovú a ministerku pre záležitosti rodiny Elenu Bonettiovú.

Ovládne Taliansko Salvini s Meloniovou?

Po Renziho odchode z koalície prichádza do úvahy niekoľko scenárov. Jedným z nich je, že prezident Sergio Mattarella vyhlási nové voľby. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že by v nich mohlo dôjsť k vytvoreniu novej stredopravej vlády.

Na čele rebríčka je zatiaľ národne-konzervatívna strana Liga Severu pod vedením exministra vnútra Mattea Salviniho, ktorá v prieskume získala viac ako 23 percent. Doháňa ju však konkurenčná národno-konzervatívna partaj Bratia Talianska (FdI) s predsedníčkou Giorgiou Meloniovou, ktorú by volilo asi 17 percent voličov.

Conte môže podať demisiu a požiadať prezidenta o poverenie zostaviť novú vládu, kde by mohol Renzimu navrhnúť dôležitejšie ministerské posty. Conte avizoval, že v prípade rezignácie oboch ministeriek požiada parlament o vyslovenie dôvery svojej vláde. Obaja lídri pravicových vlád ho však vyzvali, aby rezignoval, lebo ich strany odmietajú podporovať ľavicové strany a majú jasnú voličskú podporu na vytvorenie vlastnej koalície.


Ďalšie články