Podarí sa Tampe s Erikom Černákom zisk tretieho Stanleyho pohára po sebe?

Hlavna1_ Foto: Tampa Bay/FB

V noci zo stredy na štvrtok, dve hodiny po polnoci nášho času, sa začnína finálová séria NHL. O najdôležitejších prednostiach oboch tímov píše Matúš Zajac.

Tretie finále v troch rokoch po sebe, už dvakrát získali hokejisti Tampy Bay Lightning Stanleyho pohár, podarí sa im to aj tento rok? Naposledy sa niečo podobné podarilo New York Islanders v roku 1982, Ostrovania dokonca získali štvrtý titul po sebe aj v nasledujúcom roku 1983. O piaty v rade ich v roku 1984 pripravil Edmonton Oilers so skvelým Waynom Gretzkym.

Má na niečo podobné dnes Tampa?

Uvidíme. Niekoľko predností pred svojím súperom určite má. Celú sezónu si s mierne zmeneným kádrom akoby udržovali odstup od súperov niekde v strede tabuľky východnej konferencie. Nič nenaznačovalo, že by mali smerovať až do finále ligy a útočili na Stanleyho pohár. 

Nepreženiem, keď poviem, že pre súperov v play-off boli prekvapením. Darmo, play-off je úplne iná súťaž, v ktorej často rozhodujú maličkosti. Už po prvom kole s Torontom mali v podstate na mále, len kúsok šťastia im pomohol k postupu do druhého kola.

Tam Tampu čakal víťaz základnej časti – Florida Panthers. Táto séria sa skončila absolútnym zlyhaním Pantherov, prehrali 0:4 na zápasy. Pre Tampu to bolo znamenie, že mužstvo okolo Andreja Vasilevského, najlepšieho brankára na planéte, sa opäť zomklo. Vidieť to na neuveriteľných výkonoch a obetavosti, ktorou odvtedy ničí svojich súperov.

Slovenského diváka len teší, že v tíme si vytvoril výbornú pozíciu aj náš obranca Erik Černák. Patrí k najlepším v blokovaní striel a nebojí sa atakovať hlavné hviezdy súperov.

Zľava: Veľké osobnosti kabíny Tampy Nikita Kučerov a kapitán mužstva Steven Stamkos. V strede: ruský brankár Tampy Andrej Vasilevskij sa právom označuje za najlepšieho brankára v súčasnosti. Vpravo: Erik Černák má stále miesto medzi najvyťaženejšími obrancami Tampy. Foto: TASR/AP

Tampe sa podarilo otočiť aj nepriaznivý stav vo finále konferencie s ich zvlášť neobľúbeným súperom z New Yorku. Rangers vyhrali s Tampou počas sezóny tri vzájomné zápasy, vo finále konferencie viedli už 2:0 na zápasy a v treťom – na ľade Tampy – po druhej tretine tiež vyhrával New York 2:0. Nasledujúcich dvadsať minút a nakoniec šťastný gól v posledných sekundách od Paláta otočil celú sériu v prospech Tampa Bay Lightning.

Táto schopnosť rozhodovať zápasy v posledných sekundách zdobí toto vyrovnané mužstvo už tri sezóny. Trénerom je jeden z najlepších stratégov ligy Jon Cooper. Vo veľkom finále budeme pozorne sledovať aj príbeh skúseného Coreyho Perryho. Posledné dva ročníky tiež hral finálové série NHL, ale v oboch prípadoch obliekal dres tých porazených, Dallas Stars a Montreal Canadiens. Dnes hrá za Tampu, tak uvidíme, či si splní hokejový sen alebo ho niekto označí, že nosí smolu.

Poďme k vyzývateľovi

Colorado Avalanche sa po vypadnutí hlavného súpera z Vegas dostalo do finále ľahko, ako prechádza nôž maslom. Jasné výsledky s Predátormi z Nashville, St. Louis Blues aj Edmontonom Oilers im ponechalo na veľké finále viac fyzických síl potrebných na ich rýchly technický hokej.

Avalanche disponuje mladými hviezdami s ohromným talentom, ide o hráčov, ako Cale Makar, Devon Toews, Andre Burakovsky, Nathan MacKinnon či Mikko Rantanen. Hádam jedinou slabinou sú ich brankári. Generálnym manažérom mužstva je Joe Sakic, niekdajší mimoriadne úspešný hráč (v NHL končil v roku 2009) s veľkou popularitou, všetko to zvyšuje chuť získať Stanleyho pohár. Bolo by to po dlhých 20 rokoch. Naposledy sa im to podarilo v sezóne 2000/2001.

Dôležitým faktorom vo finále môže byť aj prípadný návrat zranenej hviezdy Nazema Kadriho a otázka, či sa podarí Caleovi Makarovi (najlepšiemu ofenzívnemu obrancovi v NHL) bodovať proti obetavej defenzíve Tampy.

Vľavo: Fanúškovia Colorado Avalanche čakajú na titul už vyše 20 rokov. Vpravo: Cale Makar bude hlavným tromfom Colorada vo finálovej sérii. Foto: TASR/AP

Ak ale možno športové zápasy pred ich začiatkom postaviť pred nejaké objektívne kritériá, tak sú to tieto.

Po prvé, úroveň brankárov. Tá je rozhodne na strane Tampy. Rozdiel je veľmi výrazný. Očakáva sa séria – a to je druhý faktor – útočnej „mašiny“ Colorada proti najlepšej obrannej hradbe v NHL. Tretia vec, hokejová hala v Colorade je postavená vo výške neuveriteľných 1 600 metrov nad morom, čo môže mať tiež svoj vplyv. Ako povedal niekdajší hráč Colorada Milan Hejduk, po tretej tretine tam súperi jednoducho odpadávajú. Nejde však len o halu Colorada v podmienkach, v akých hráči Tampy nie sú zvyknutí hrať. Dôležitý je aj opačný kontrast. V Tampe je zasa výrazne teplejšie, mesto sa nachádza v horúcej Floride neďaleko Mexického zálivu, k čomu patrí aj menej kvalitný ľad. Aj to môže byť dôležitý faktor.

Samozrejme, Tampa bude mať obrovskú motiváciu získať pohár tretíkrát pre seba. Ale rovnako veľkú motiváciu bude mať Colorado vyhrať pohár po vyše 20 rokoch. Môžeme sa tešiť azda na najzaujímavejší hokej sezóny. Ich štadióny sú na extrémnych miestach, význam domáceho ľadu tým pravdepodobne vzrastie. Sériu môže rozhodnúť to, či sa Tampe podarí uspieť na ľade Colorada, keďže prípadný siedmy zápas sa hrá v Colorade. Prednosti mužstiev sú opačné, v hre o pohár je aj Slovák. Zase sa mnohí z nás nevyspia, ale je sa na čo tešiť.


Ďalšie články