Rusi zničili most spájajúci Severodoneck s Lysyčanskom

most Foto: Twitter

Príslušníci ruských inváznych síl zničili most spájajúci mestá Severodoneck a Lysyčansk vo východoukrajinskom Donbase, o ktorý sa momentálne zvádzajú ťažké boje. Informoval o tom v nedeľu gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, ktorého citoval denník The Guardian.

Zničením mosta ponad rieku Siverskyj Donec sa prerušila kľúčová dopravná tepna, ktorá mohla slúžiť aj na evakuáciu civilného obyvateľstva z oblasti bojov.

Podľa gubernátora Hajdaja pri ruskom ostreľovaní mesta Lysyčansk boli najnovšie zničené štyri domy a nákupné centrum, pričom zahynula minimálne jedna žena.

Úrady v Severodonecku tvrdia, že napriek neustávajúcim útokom ruských síl ukrajinskí obrancovia stále kontrolujú asi tretinu tohto mesta. Podľa Hajdaja je pod ukrajinskou kontrolou aj miestny priemyselný areál a chemickú továreň Azot, kde sa ukrývajú stovky civilistov.

Ruskom podporovaní separatisti tvrdia, že sa v areáli Azotu nachádza 300 až 400 ukrajinských bojovníkov.

Severodoneck sa stal epicentrom bojov na východe Ukrajiny o kontrolu nad priemyselným regiónom Donbas, ktorý tvorí Donecká a Luhanská oblasť. Týždne trvajúce boje zničili časti tohto mesta a stali sa jednými z najkrvavejších od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára.

Terčom intenzívneho ruského ostreľovania je aj neďaleký Lysyčansk, ktorý na nachádza hneď na druhom brehu rieky Siverskyj Donec.

(tasr)


Ďalšie články