Beštiálna pomsta za Heydricha. Pred 80 rokmi boli vyhladené a vypálené Lidice

Lidice po zničení nacistami v roku 1942. Foto: Deutches Bundesarchiv Lidice po zničení nacistami v roku 1942. Foto: Deutches Bundesarchiv

Od nacistického masakra v stredočeských Lidiciach uplynulo 80 rokov. Išlo o exemplárny kolektívny trest v rámci reakcie na atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Lidice boli vypálené a vymazané z mapy a jej obyvatelia popravení alebo deportovaní.

Po tom, čo 27. mája 1942 spáchali Jozef Gabčík s Jánom Kubišom atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha, spustili nacisti v okupovanom protektoráte vlnu teroru, zatýkania a vraždenia, ktorá sa do histórie zapísala ako takzvaná heydrichiáda.

Postupne bol na celom území protektorátu vyhlásený núdzový stav, začalo sa rozsiahle zatýkanie, zatknutí odbojári boli popravovaní a obyvateľstvo bolo zastrašované napríklad každodenným zverejňovaním mien a počtu obetí.

Vyvrcholením heydrichiády bol masaker v obci Lidice, kde nacisti zavraždili všetkých mužov vo veku od 15 do 84 rokov, ženy deportovali do koncentračného tábora Ravensbrück a deti poslali na prevýchovu.

Nacistom padli Lidice za obeť na základe falošnej a nepriamej stopy: listu, v ktorom sa ženatý muž snažil ukončiť vzťah so svojou milenkou navodením dojmu, že je zapojený do atentátu, a teda, že sa už nebudú môcť stretávať. Milenka na následnom výsluchu uviedla, že jej drahý cez ňu nechal pozdraviť rodiny Horákovcov a Stříbrných z Lidíc, o ktorých bolo známe, že ich synovia slúžia v československej exilovej armáde.

Gestapo následne 4. júna Horákovcov aj Stříbrných zatklo a v Lidiciach vykonalo domové prehliadky a výsluchy, ktoré však nič podozrivé neodhalili.

Karl Hermann Frank, tajomník úradu ríšskeho protektora, na Heydrichovom pohrebe v Berlíne 9. júna predložil Adolfovi Hitlerovi svoj plán na vyvraždenie a vypálenie Lidíc. Hitler mu na jeho obratom udelil súhlas.

Už večer toho istého dňa obkľúčili Lidice jednotky Wehrmachtu a nemeckej polície, pričom obec nesmel nikto opustiť. Obyvatelia Lidíc si mohli myslieť, že ich čakajú ďalšie výsluchy, podobné ako tie, ktoré už zažili 4. júna.

Namiesto toho však nacisti spáchali zverstvá nevídaných rozmerov. Nacisti najprv zhromaždili všetky obecné aj osobné cennosti, ktoré vyviezli do susednej obce a po polnoci začali vyvádzať obyvateľov z ich domovov. Všetci muži a chlapci, ktorí mali viac ako 15 rokov, boli na mieste surovo popravení. Dokopy ich bolo v noci z 9. na 10. júla popravených 173.

Ženy boli deportované do koncentračného tábora v Ravensbrücku, pričom mnohé z nich sa z tábora už nikdy nevrátili. Deti boli najprv posúdené z rasového hľadiska, či sú vhodné na ponemčenie, a ak spĺňali rasové kritériá, boli poslané na prevýchovu. Tie deti, ktoré vybraté neboli, boli neskôr zabité výfukovými plynmi. Dokopy si nacistické besnenie v Lidiciach vyžiadalo 340 obetí.

Súsošie detských obetí lidického masakru. Foto: Honza Groh

Všetky budovy v Lidiciach boli vypálené a ich zvyšky vyhodené do vzduchu dynamitmi. Sutiny boli použité na zasypanie neďalekého rybníka, zrúbané boli všetky stromy, so zemou bol zrovnaný miestny cintorín, pričom zvyšky pochovaných boli exhumované a dokonca bolo posunuté koryto potoka. Skrátka nič nemohlo ostať na svojom mieste. Obec Lidice bola nacistami nakoniec zrušená a vymazaná z mapy.

Podobný osud ako Lidice mal postihnúť aj obec Bernartice u Tábora. Medzinárodný ohlas a odpor na masaker v Lidiciach však nacistov prinútil “len” k povraždeniu tých, ktorí spolupracovali s výsadkármi a odbojármi.

Spomínaný medzinárodný ohlas na nacistické besnenie v Lidiciach bol ohromný. Mnohé obce a mestá si napríklad v USA, Mexiku či Brazílii menili názvy na Lidice, deti boli krstené menom Lidice či britskí baníci založili zbierku na obnovu Lidíc.

Aj v reakcii na atentát na Heydricha a následné nacistické zverstvá pristúpila Veľká Británia spolu s Francúzskom k anulovaniu Mníchovskej dohody. Československo tak získalo predpoklady na svoje povojnové obnovenie v predmníchovských hraniciach.


Ďalšie články