Strana Za ľudí Sulíka podrží, Gyimesi nie, OĽaNO sa dohodne na klube

82. rokovanie vlády SR Richard Sulík. Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanci strany Za ľudí sa rozhodli podržať Richarda Sulíka (SaS) vo funkcii ministra hospodárstva.

V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to avizovala podpredsedníčka strany Viera Leščáková. Postoj OĽaNO k opozičnému návrhu na odvolanie ministra bude známy po rokovaní poslaneckého klubu, povedala poslankyňa z klubu OĽaNO Anna Záborská, ktorá zároveň šéfuje Kresťanskej únii.

„Máme klub, na ktorom sa dohodneme, ako budeme hlasovať. Keby záležalo na mne, nebudem hlasovať za odvolanie,“ priblížila Záborská v diskusnej relácii. Leščáková zdôraznila, že poslanci Za ľudí určite nebudú hlasovať za návrh opozičného Smeru-SD. Mimoriadna schôdza Národnej rady SR o návrhu na odvolanie Sulíka sa má uskutočniť vo štvrtok po Hodine otázok.

Gyimesi by hlasoval za odvolanie Sulíka, Cigániková sa o šéfa nebojí

Poslankyňa parlamentu Jana Bittó Cigániková (SaS) sa nebojí, že bude minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) odvolaný zo svojho postu. Ak by odvolanie ministra malo stáť na jednom hlase, koaličný poslanec György Gyimesi (OĽaNO) zahlasuje za. Obaja to uviedli v diskusnej relácii V politike na televízii TA3.

SaS podľa Bittó Cigánikovej žiadnu vládu povaliť nechce, to, že strana prestala chodiť na koaličné rady, je varovný prst. Koaličné rady zvyčajne vedie minister financií Igor Matovič (OĽaNO), čo Bittó Cigániková označila za nepríjemné. „Na vláde je diskusia konštruktívnejšia. Tam to vedie premiér,“ poznamenala.

Gyimesi skritizoval, že Sulík chodí na koaličné rady len sem-tam a vynadá tam všetkým. Je presvedčený, že minister školstva Branislav Gröhling (SaS) by na vláde hlasoval za zvýšenie platov učiteľov, no obáva sa vylúčenia zo SaS. „Postoj Sulíka ovplyvňuje aj ostatných poslancov a ministrov strany,“ podotkol.

Opozičný poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD) povedal, že treba upokojiť polarizovanú spoločnosť. Riešením sú podľa neho predčasné voľby, o ktoré sa idú pokúšať referendom. Potrebné podpisy chce strana vyzbierať do konca júla, respektíve polovice augusta. Viacerí právnici Smeru podľa Kamenického nevidia v otázkach problém. V prípade, že by vláda na základe výsledkov referenda nepodala demisiu, Smer má na to pripravené protikroky, priblížil.

Bittó Cigániková sa zhodla s Gyimesim, že žiadne referendum sa konať nebude. „Toto je PR akcia Smeru, aby si udržali počas leta svojich voličov v správnej teplote,“ skonštatoval Gyimesi. Zároveň Kamenickému pripomenul slová Smeru o referende spred niekoľkých rokov, že referendum o predčasných voľbách je popieraním výsledkov demokratických volieb. Kamenický reagoval, že dnes chcú zmeniť vládu ústavným spôsobom. „Toto je demokratický spôsob,“ myslí si.  

Poslankyňa tvrdí, že je v poriadku, ak dá prezidentka Zuzana Čaputová opäť navrhnuté referendové otázky prehodnotiť na Ústavný súd SR.

Gyimesi na margo svojho návrhu o zákaze vyvesovania dúhových vlajok na úradoch povedal, že proti LGBTI komunite nič nemá. Ústava chráni manželstvo ako zväzok muža a ženy, LGBTI skupina to popiera, a preto by dúhové vlajky nemali byť na štátnych budovách. Poslanec je za to, aby sa párom rovnakého pohlavia pomohlo, aby mohli po sebe dediť či nahliadať do zdravotnej dokumentácie. Návrh zákona pripravujú jeho kolegovia. Tvrdí, že ho podporí.

„Vy idete pomáhať tejto komunite tým, že zakážete vlajku tolerancie? Dúhová vlajka nie je žiadna ideológia. Nebuďte už z toho taký vyplašený,“ reagovala na Gyimesiho Bittó Cigániková. Jediný dôvod, prečo návrh podáva s nezaradeným poslancom Tomášom Tarabom je, že OĽaNO urobilo kšeft s ľuďmi z kandidátky „fašistickej strany“, skonštatovala Bittó Cigániková.  

Kamenický je za to, aby na každom slovenskom úrade visela slovenská zástava. Ak príde na Slovensko medzinárodná návšteva, tak v rámci protokolu nech je na budove aj vlajka iného štátu.

(tasr)


Ďalšie články