Matovič: SaS nakoniec zmení postoj k zvyšovaniu daní. Obáva sa rastu cien plynu

Igor Matovič. Foto: TASR/Martin Baumann Igor Matovič. Foto: TASR/Martin Baumann

Minister financií Igor Matovič predpokladá, že koaličná strana Sloboda a Solidarita sa nakoniec zlomí vo svojom postoji k zvyšovaniu daní. Uviedol to v diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska Sobotné dialógy. Obáva sa skôr rastúcich cien plynu.

Podľa jeho diskusného oponenta poslanca Národnej rady SR a podpredsedu strany Hlas – sociálna demokracia Erika Tomáša, vždy býva nejaká skupina ľudí rukojemníkom sporu medzi Matovičom a lídrom strany SaS Richardom Sulíkom. Podotkol, že tentoraz ide o učiteľov. Poslanec tvrdí, že po tlačovej besede, na ktorej vyhlásili, že pripravia zákon, ktorým sa má zvýšiť príjem všetkých pracovníkov v školstve, mu volal predseda školských odborárov Pavel Ondek so záujmom o spoluprácu.

Matovič namietal, že poslanecký návrh, ktorý by riešil platy školských zamestnancov by sa mohol v parlamente riešiť zhruba v septembri a dotknutým by pomohol pravdepodobne až v novembri.

Prorodinný balík a po vete prezidentky

Matovič s Tomášom diskutovali aj o protiinflačnom balíku, ktorého časť prezidentka SR Zuzana Čaputová vrátila do parlamentu. Minister vníma, že prezidentka nepristupuje rovnako k zákonom prijatých v skrátenom legislatívnom konaní. Poukázal napríklad na zákon ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (nominantka SaS) o disciplinárnych konaniach sudcov či kilečko od Richarda Sulíka. Matovič však teraz očakáva od ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) spoluprácu, čím nastanú podľa neho zmeny v porovnaní s pôvodným znením vetovaného zákona. Opäť spomenul, že Gröhling zakázal legislatívcom v rezorte školstva spolupracovať pri príprave zákona so štátnymi úradníkmi v iných rezortoch. Tomáš v diskusii vyhlásil, že poslanci za Hlas-SD sa zdržia pri opätovnom hlasovaní. Žiadajú, aby sa pomoc poskytla aj dôchodcom a pracujúcim.

V súvislosti s odvolávaním ministra hospodárstva Richarda Sulíka Matovič podotkol, že ich poslanci budú v danom hlasovaní slobodní. Tomáš reagoval, že Hlas-SD bude hlasovať za odvolanie ministra.

Drahší plyn bude vážny problém

Ceny plynu budú veľký problém, ktorý budeme riešiť, vyhlásil vicepremiér, pretože v prípade plynu nebude možné zastropovať ceny pre domácnosti tak, ako pri elektrickej energii. Nezaradený poslanec pôsobiaci v Hlase-SD Erik Tomáš volá v súvislosti s nárastom cien po valorizácii starobných dôchodkov a životného minima.

„Pri plyne nevieme ísť úplne touto logikou. Bude to veľký problém, ktorý budeme riešiť,“ povedal Matovič. Šéf OĽANO zopakoval, že ho mrzí prístup prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá vetovala takzvaný protiinflačný balík. „Zrejme z pomsty sa rozhodla sabotovať pomoc rodinám,“ vyhlásil.

(sita, tasr)


Ďalšie články